Screenshot: Facebook
PIŠE NEVEN BERTIČEVIĆ

ŠTO SE TO DOGAĐA U SUSJEDSTVU? Slovenija ima novo svjetsko čudo! Doživio je kalvariju, promijenio sport i preko noći najavio senzacionalne uspjehe

PRIMOŽ ROGLIČ Nakon što je bivši skakač na skijama na Tour de Franceu osvojio 17. kraljevsku etapu, koliko je dobar potvrdio je svjetskim srebrom u kronometru u norveškom Bergenu
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 22. rujan 2017. 14:35

Slovenci su i prije početka Svjetskog prvenstva u biciklizmu u norveškom Bergenu uporno tvrdili da u rukama imaju najtalentiraniju i najbolju generaciju biciklista, iako su u svijetu profesionalnih biciklista malobrojni. A da su bili u pravu, potvrdila je utrka seniora na kronometar, u kojoj su dva Slovenca, Primož Roglič na drugom i Jan Tratnik na desetom mjestu, ostvarila vrhunske rezultate. Među deset najboljih su još samo dva Nizozemca, pobjednik Tom Dumoulin i sedmoplasirani Vilko Kelderman.

Glavni je oslonac slovenske reprezentacije Primož Roglič, koji se profesionalnim biciklizmom bavi jedva šest-sedam godina, ali je u tom razdoblju već ostvario neke rezultate koje mnogi nisu.

Roglič je, primjerice, prvi Slovenac s etapnom pobjedom na Grand Touru, osvajač 17. kraljevske etape Tour de Francea u Serre Chevalieru, gdje je, između ostalih, bio bolji i od pobjednika Toura, Britanca Chrisa Froomea. Nakon toga se odlučio pripremiti za Svjetsko prvenstvo jer je staza u Bergenu bila kao nacrtana za njega. A tako ju je i vozio.

Ili medalja ili kraj snova

Bitka za kronometar je bila velika i zlato je otišlo Nizozemcu Tomu Dumoulinu, koji je bio pobjednik Gira, dok je Chris Froome, čovjek koji je osvojio Tour i Vueltu, osvojio broncu. Između njih smjestio se - Slovenac.

- Kad sam vidio kakva je staza u Bergenu, zaključio sam da je to moja velika prilika i da se mogu nositi s najvećima. I to sam dokazao.

Svi već znaju priču o Primožu Rogliču, koji je nakon jednog teškog pada napustio obećavajuću karijeru skakača na skijama, sjeo na bicikl i gotovo preko noći pokazao da je bicikl ono što je trebao.


Primoz Roglic-Planica 2007 HORRIBLE CRASH...

Dugo ga je vozio rekreativno, a kada je krenuo u profesionalne vode, brzo je pokazao koliko vrijedi. Baš kao što je to pokazao u Bergenu.

Bila je to utrka u kojoj su se medalje osvajale na posljednjem usponu dugačkom 3,5 km, osvajale su se medalje ili rušili snovi.

Dugo je na vodećoj poziciji bio Jan Tratnik. Zadržao se u prvih deset, iako njegove ambicije nisu išle toliko daleko.

- Nadao sam se mjestu između 20. i 30. i na kraju sam iznenadio sam sebe.

Slovenci su dokazali koliko su dobri upravo na tom usponu. Tratnik je imao ukupno četvrto vrijeme na usponu, a najbolje Primož Roglič, koji je bio četiri sekunde bolji i od pobjednika Dumoulina, nadmašio je i Britanca, iako je Froome na uspon krenuo s prednošću od 10 sekundi u odnosu na Slovenca.

Velika dvojba kronometra bila je mijenjati bicikl na početku uspona ili jednostavno produžiti dalje. Britanac je nekoliko dana razmišljao kako na vrh pa je odustao od promjene bicikla, kao i Dumoulin, kojem je bilo svejedno na čemu će jahati.

- Bio sam jedan od favorita i nisam imao potrebu riskirati i mijenjati bicikl jer mi je i ovaj kronometarski bio dovoljno dobar.

Roglič se odlučio na promjenu bicikla, bio je to očito dobar potez. Na usponu dugačkom 3,5 km iza sebe je ostavio uglavnom sve, jedino nije mogao Dumoulina jer je Nizozemac u prvih 20-ak km kronometra napravio pobjedničku prednost u odnosu na sve ostale.

Predvodnik generacije

Roglič, koji je izvrstan all-round vozač i koji jednako zna blistati na kronometru ili u brdima, nije imao sreće s biciklom na kronometru Toura, ali ovaj put sve mu se perfektno posložilo. Nije mu smetala, kao ni ostalim favoritima, ni kiša koja je u Bergenu počela padati kad su najbolji krenuli...

- Morao sam možda voziti malo pažljivije, ali sam pokazao da spadam u svjetski vrh i da se za velike naslove mogu boriti sa svima najboljima.

Roglič je ne prvi puta nadmašio Britanca Froomea, a srebro koje je osvojio na kronometru SP-a samo je potvrda da je zakoračio u svijet velikih, u svijet najvećih.

Naime, Roglič je drugi Slovenac koji je osvojio medalju na svjetskom prvenstvu. Prvu, i to brončanu, u cestovnoj utrci osvojio je današnji izbornik Andrej Hauptman. Rogliču je ovo bila prva medalja, kojom je zapravo dokazao da je ne samo predvodnik jedne sjajne generacije, nego već sada najbolji Slovenac svih vremena.

Talent i snaga nogu

Ono što je presudno u ovoj priči, ono što su primijetili i Dumoulin i Froome, jest da je Roglič došao u svjetski vrh i da tamo pripada i da će se od njega očekivati sve bolji rezultati. On ne samo da je stigao na cilj ispred Froomea, on je nadmašio i mnoge druge velike bicikliste, poput Nijemca Tonyja Martina, koji je na kraju završio kao deveti, a četiri puta bio je prvak svijeta i osvojio ukupno sedam medalja na kronometru.

Koliko će daleko doći Primož Roglič, vrijeme će pokazati, ali je sasvim izvjesno da je taj momak, koji je zbog biciklizma napustio obećavajuću karijeru skakača na skijama, u šest godina napravio niz velikih, netko bi rekao i čudesnih rezultata.

Vrijeme koje dolazi bit će sasvim sigurno vrijeme Primoža Rogliča i talentirane skupine Slovenaca, baš kao što je u košarci došlo vrijeme Gorana Dragića, Luke Dončića i prijatelja. Roglič će definitivno konkurirati za pobjednika nekog Grand Toura, talent i snaga njegovih nogu čvrsta su garancija toga.

Talent je pokazao na zaključnom i vrlo teškom usponu u Bergenu, gdje je u 3,5 km pokorio i Froomea i svijet biciklizma i na kraju bio brži i izdržljiviji i od Dumoulina. Što će točno i kako voziti u novom razdoblju bit će njegova, samo njegova odluka, ali je sigurno da je nakon srebra u Bergenu čvrsto zakoračio na vrh svijeta. Biciklistički vrh svijeta.

Linker
10. travanj 2024 21:40