REUTERS/Christian Hartmann/File Photo
REUTERS

VRIJEME JE ZA PARAOLIMPIJCE

SVIJET SE OPROSTIO OD ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGARA Konačni obračun: Evo kako su na Igrama mira prošli hrvatski sportaši

AUTOR:
  • Sportske Novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 26.02.2018. u 14:16

 • Nakon 16 dana natjecanja 23. zimske olimpijske igre u Pjongčangu zatvorene su u nazočnosti visoke sjevernokorejske delegacije te kćerke i savjetnice američkog predsjednika Ivanke Trump i bez ruske zastave, a hrvatsku zastavu na zatvaranju nosio je Dražen Silić, 32-godišnji pilot hrvatskog boba dvosjeda i četverosjeda.

  Svečanost zatvaranja počela je u 20 sati po lokalnom vremenu i osim Ivanke Trump nazočio joj je i sjevernokorejski general Kim Yong-chola, kojeg južnokorejska oporba smatra ratnim zločincem.

  ZOI 2018, nazvane Igre mira, službeno otvorene 9. veljače, bile su poprište spektakularnog zbližavanja dviju Koreja. Dvije su Koreje bile ujedinjene u mimohodu na otvaranju, a onda su zajedno nastupile u “ujedinjenoj” ekipi u hokeju na ledu. Osim toga, Igre je posjetila i sestra sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-una, dok su sjevenokorejske navijačice pratile sportska događanja.

   

  Neizvjesnost hoće li na zatvaranju biti ruske zastave otklonjena je u nedjelju ujutro kada je Međunarodni olimpijski odbor donio odluku da suspenzija, donesena zbog sustavnog dopingiranja ruskih sportaša, ostaje na snazi i da ruska zastava neće biti izvješena za vrijeme svečanosti zatvaranja.

  Odluku o zadržavanju suspenzije učvrstila su dva slučaja dopinga ruskih sportaša - člana ruske mješovite curling ekipe Aleksandera Krušelnickog i članice bob posade Nadežde Sergejeve.

  Medalje je osvojilo ukupno 30 država, među njima, prvi puta nakon 2002, nije i Hrvatska. Najbolji rezultat od hrvatskih sportaša ostvario je Filip Zubčić, koji je u alpskoj kombinaciji bio 12.

  - Pokazali ste da sport zbližava ljude u ovom našem krhkom svijetu, pokazali ste da sport gradi mostove - izjavio je na svečanosti zatvaranja predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

  - MOO će nastaviti ovakav olimpijski dijalog, čak i kada se ugasi olimpijski plamen. S tom idejom idemo prema našoj budućnosti.

  Tijekom svog govora, Bach je pozvao nekoliko sportaša da mu se priključe, među kojima južnokorejskog vozača skeletona, koji je osvojio zlato Yuna Sung-bina, sjevernokorejsku klizačicu Ryom Tae-ok, američku skijašicu Lindsey Vonn i nositelja zastave Togoa Pitu Taufatofua.

  Tradicionalnom svečanošću zatvaranja počinje razdoblje olimpijade koje će završiti 2022. na sljedećim zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

  REZULTATI HRVATA NA IGRAMA U PJONGČANGU

   

  ALPSKO SKIJANJE

  Muški

  KOMBINACIJA

  12. Filip Zubčić

  19. Natko Zrnčić-Dim

  SUPER G

  29. Natko Zrnčić-Dim

  Filip Zubčić nije završio utrku

    

  VELESLALOM

  24. Filip Zupčić

  37. Samuel Kolega

  SLALOM

  21. Istok Rodeš

  23. Elias Kolega

  Matej Vidović i Filip Zubčić nisu završili 1. vožnju

   

  Žene

  VELESLALOM

  32. Andrea Komšić

  34. Ida Štima

  SLALOM

  31. Andrea Komšić

  Ida Štimac nije završila 2. vožnju

  SANJKANJE

  27. Daria Obratov

   

  NORDIJSKO SKIJANJE

  Muški

  SKIATLON

  53. Krešimir Crnković

  Edi Dadić odustao nakon tri četvrtine utrke

  15 km SLOBODNIM NAČINOM

  47. Krešimir Crnković

  53. Edi Dadić

   

  SPRINT KLASIČNOM TEHNIKOM

  69. Edi Dadić

  Žene

  SPRINT KLASIČNOM TEHNIKOM

  64. Vedrana Malec

  65. Gabrijela Skender

   

  10 km SLOBODNIM STILOM

  71. Vedrana Malec

   

  BOB DVOSJED

  30. mjesto (Dražen Silić i Benedikt Nikpalj)

  BOB ČETVEROSJED

  28. mjesto (Dražen Silić, Benedikt Nikpalj, Mate Mezulić i Antonio Zelić)

   

  Iz drugih medija