BAKU, AZERBAIJAN - APRIL 29: Mercedes GP non-executive chairman Niki Lauda looks on, on the grid before the Azerbaijan Formula One Grand Prix at Baku City Circuit on April 29, 2018 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Mark Thompson/Getty Images

U 71. GODINI ŽIVOTA

SVIJET SPORTA IZGUBIO JOŠ JEDNU LEGENDU Umro je veliki Niki Lauda, trostruki svjetski prvak u Formuli 1

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 21.05.2019. u 08:01

 • Niki Lauda, trostruki svjetski prvak u Formuli 1, preminuo je u 71. godini života. Legendarni Austrijanac, jedan od najpoznatijih ličnosti u utrkama automobila, osvojio je titulu s Ferrarijem u 1975. i 1977. godini, te s McLarenom 1984. godine.

  Mnogi će ga se sjećati po nevjerojatnom oporavku i povratku utrkama nakon što je 1976. doživio tešku nesreću na Velikoj nagradi Njemačke, kada su ga doslovno izvlačili iz gorućeg automobila. 

  Lauda je u kolovozu prošle godine prošao transplantaciju pluća, a njegova je obitelj priopćila da je preminuo mirno u ponedjeljak.

  Nakon karijere u motosportu, Lauda se vrlo uspješno bavio poduzetništvom u zrakoplovstvu, a bio je i jedan od vodećih članova Mercedesovog tima Formule 1. U toj je ulozi Lauda pridonio dovođenju britanskog vozača i danas peterostrukog svjetskog prvaka Lewisa Hamiltona.

   - Njegova jedinstvena postignuća kao sportaša i poduzetnika ostaju i ostat će zapamćeni, njegova neumorna želja za akcijom, njegova neposrednost i hrabrost ostaju uzor i mjerilo za sve nas - stoji u priopćenju njegove obitelji, prenosi BBC.

   

  Ta hrabrost Nikija Laude najviše se pokazala nakon gore spomenute teške nesreće u Njemačkoj. Na toj je utrci, samo godinu dana nakon što je osvojio svoj prvi naslov, Lauda zadobio opekline 3. stupnja na glavi i licu, a otrovni plinovi su teško oštetili njegova pluća.

  Hitno je prevezen u bolnicu, a stanje mu je bilo toliko loše da je primio bolesničko pomazanje (poznato i kao "posljednja pomast"). No, usprkos svim predviđanjima liječnika, samo 40 dana nakon nesreće vratio se utrkama. Te je godine naslov na kraju otišao u ruke Britanca Jamesa Hunta, velikog rivala Nikija Laude. O njihovom nadmetanju na stazi, kao i drastično različitim karakterima izvan nje, snimljen je i vrlo dobar igrani film Rush (2013.).

  Lauda je zadnjih godina imao niz zdravstvenih problema te je bio na čak dvije transplantacije bubrega. Drugi mu je bubreg presađen 2005., a donirala ga je njegova tadašnja djevojka Birgit Wetzinger, bivša stjuardesa njegove zrakoplovne kompanije. Njih dvoje su se tri godine nakon toga vjenčali. Godinu dana kasnije par je dobio sin i kćer.

  Osim 10-godišnjih sina i kćeri iza posljednjeg braka, Lauda iz prijašnjih veza ima i tri sina.

  Iz drugih medija