Mark Thompson/Getty Images
U 71. GODINI ŽIVOTA

SVIJET SPORTA IZGUBIO JOŠ JEDNU LEGENDU Umro je veliki Niki Lauda, trostruki svjetski prvak u Formuli 1

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 21. svibanj 2019. 10:01

Niki Lauda, trostruki svjetski prvak u Formuli 1, preminuo je u 71. godini života. Legendarni Austrijanac, jedan od najpoznatijih ličnosti u utrkama automobila, osvojio je titulu s Ferrarijem u 1975. i 1977. godini, te s McLarenom 1984. godine.

Mnogi će ga se sjećati po nevjerojatnom oporavku i povratku utrkama nakon što je 1976. doživio tešku nesreću na Velikoj nagradi Njemačke, kada su ga doslovno izvlačili iz gorućeg automobila.

Lauda je u kolovozu prošle godine prošao transplantaciju pluća, a njegova je obitelj priopćila da je preminuo mirno u ponedjeljak.

Nakon karijere u motosportu, Lauda se vrlo uspješno bavio poduzetništvom u zrakoplovstvu, a bio je i jedan od vodećih članova Mercedesovog tima Formule 1. U toj je ulozi Lauda pridonio dovođenju britanskog vozača i danas peterostrukog svjetskog prvaka Lewisa Hamiltona.

- Njegova jedinstvena postignuća kao sportaša i poduzetnika ostaju i ostat će zapamćeni, njegova neumorna želja za akcijom, njegova neposrednost i hrabrost ostaju uzor i mjerilo za sve nas - stoji u priopćenju njegove obitelji, prenosi BBC.

Ta hrabrost Nikija Laude najviše se pokazala nakon gore spomenute teške nesreće u Njemačkoj. Na toj je utrci, samo godinu dana nakon što je osvojio svoj prvi naslov, Lauda zadobio opekline 3. stupnja na glavi i licu, a otrovni plinovi su teško oštetili njegova pluća.

Hitno je prevezen u bolnicu, a stanje mu je bilo toliko loše da je primio bolesničko pomazanje (poznato i kao "posljednja pomast"). No, usprkos svim predviđanjima liječnika, samo 40 dana nakon nesreće vratio se utrkama. Te je godine naslov na kraju otišao u ruke Britanca Jamesa Hunta, velikog rivala Nikija Laude. O njihovom nadmetanju na stazi, kao i drastično različitim karakterima izvan nje, snimljen je i vrlo dobar igrani film Rush (2013.).

Lauda je zadnjih godina imao niz zdravstvenih problema te je bio na čak dvije transplantacije bubrega. Drugi mu je bubreg presađen 2005., a donirala ga je njegova tadašnja djevojka Birgit Wetzinger, bivša stjuardesa njegove zrakoplovne kompanije. Njih dvoje su se tri godine nakon toga vjenčali. Godinu dana kasnije par je dobio sin i kćer.

Osim 10-godišnjih sina i kćeri iza posljednjeg braka, Lauda iz prijašnjih veza ima i tri sina.

Linker
20. travanj 2024 11:06