Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
GAĆINA PRVA ZVIJEZDA

SVJETSKI SPEKTAKL U ZAGREBU Na najmasovnijem Zagreb Openu više od 300 stolnotenisačica i stolnotenisača sa svih strana svijeta

Piše: HinaObjavljeno: 04. travanj 2018. 19:38

Oko 320 stolnotenisača i stolnotenisačica iz 48 zemalja, među kojima je 35 hrvatskih predstavnica i predstavnika predvođenih 39. stolnotenisačem svijeta Andrejom Gaćinom, sudjelovat će na najmasovnijem izdanju Zagreb Opena, ITTF Challenge turnira koji će od 10. do 14. travnja biti održan u Ledenoj dvorani Doma sportova.

"U prvom brojanju imali smo 352 prijave, što se s vremenom na svakom turniru promijeni. Turnir je najveći, ali ne i najjači. To je bio onaj predolimpijski 2016. godine. No, oni najbolji su i dalje u prvih 40, 50 na novoj rang-listi. Najbolje rangiran je Nijemac Ricardo Wather koji je na 38. mjestu, a naš Andrej Gaćina je 39. U konkurenciji stolnotenisačica najbolje su Japanke Hitomi Sato, koja je 13., i Miyu Kato, koja se nalazi na 19. mjestu. Možemo očekivati odlične mečeve", rekao je na konferenciji za medije održanoj u Domu sportova direktor Zagreb Opena Renato Čengić.

"Dobra vijest za naše porezne obveznike je da će puno zaraditi država i grad, a mi nemamo nikakve troškove, jer si svi igrači moraju sami platiti troškove boravka i smještaja", turnir je u šaljivom tonu najavio predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza Zlatko Pospiš i obećao nagrade za one koji dođu gledati majstore stolnoteniskih vještina.

"Imat ćemo našu tradicionalnu tombolu u kojoj ćemo dijeliti stol na kojem će biti odigrani finalni mečevi, kao i nagrade naših sponzora. Gledatelji će doći na svoje, nadam se da će napuniti tribine Ledene dvorane."

Osim pojedinačne i konkurencije parova u seniorskoj konkurenciji, na Zagreb Openu također nastupaju igračice i igrači u konkurenciji do 21 godine. Prva dva dana turnira, 10. i 11. travnja, na rasporedu su kvalifikacijskim mečevi, a dvoboji glavnog turnira na programu su od 12. do 14. travnja, s time da je posljednji dan rezerviran za polufinala i finala.

U snažnoj konkurenciji, od hrvatskih predstavnika se najviše očekuje od našeg najboljeg stolnotenisača Andreja Gaćine, a priliku za dokazivanje imaju mlade igračice i igrači.

"Očekujemo da se netko od njih pojavi na stolnoteniskoj karti. Za njih je ovo Wimbledon. Jačega nema. Ima devet Challenge turnira, a mi uvijek dobivamo dobre ocjene i imamo odlične igrače", istaknuo je direktor turnira Renato Čengić.

"Bit će to dobra prilika za naše mlade igrače da ih vidimo što mogu u jakoj konkurenciji. Muška reprezentacija je zakinuta neigranjem Tomislava Pucara, ali tu je Frane Kojić koji je u glavnom turniru. U ženskom turniru će biti zanimljivo vidjeti nastup 18-godišnje Sun Jiayi koja želi igrati za Hrvatsku", istaknuo je sportski direktor turnira Goran Radanović.

Jedan od najmlađih natjecatelja bit će još uvijek kadet, 14-godišnji Ivor Ban, koji je nedavno izborio mjesto u seniorskoj reprezentaciji za nastup na momčadskom Svjetskom prvenstvu.

"On će igrati u konkurenciji do 21 godine. Iznimno veliki je talent. Vidjet ćemo kako će se snaći u ovoj konkurenciji. Za sve naše mlade igrače ovo je dobar filter za Europsko juniorsko prvensto koje je na rasporedu u srpnju u Rumunjskoj", dodao je Radanović.

Osim iznimno kvalitetnog igračkog kadra, Zagreb će za tjedan dana pohoditi i čelnici Europskog stolnoteniskog saveza, a predsjednik HSTS-a Zlatko Pospiš objasnio je glavni razlog njihova dolaska.

"Kandidiramo za veće svjetske i europske turnire pa malo lobiramo da dobijemo organizaciju. Zanimaju nas veliki turniri, a već smo pokazali da ih možemo organizirati."

Za sve dane održavanja ITTF Challenge turnira Zagreb Open ulaz u Ledenu dvoranu Doma sportova je besplatan.

Linker
25. travanj 2024 11:25