Giulio Ciccone
 REUTERS
TOUR DE FRANCE

TAMO GDJE SE RAĐAJU ZVIJEZDE ZASJAO JE CICCONE Francuzi ostali razočarani nakon jedne od najzahtjevnijih etapa najveće utrke na svijetu

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 11. srpanj 2019. 21:37

Scenarij od dva dana ranije, kada je pobjednik etape u istom danu uskočio i u Žutu majicu, ponovio se i u četvrtak. Prvi je put to uspjelo Francuzu Julianu Alaphilippeu, a u šestoj etapi je to izveo Talijan Giulio Ciccone.

Momak je ostavio već veliki trag na najvećim utrkama, osvojio je majicu za najboljeg penjača u talijanskom Giru i na Touru se na kraju šeste etape ušuljao u Žutu majicu, za nekoliko sekundi je nadmašio Alaphilippea, ali mu je dvostruki trijumf ili pobjeda u etapi izmakla u sprintu na vrhu koji je tražio maksimalnu snagu.

Malo je tko očekivao da će se iz skupine koja je pobjegla na početku etape, a bilo ih je 14, možda izroniti i pobjednik etape iako su komentatori Eurosporta oprezno i od početka nudili mogućnost velikog iznenađenja, mogućnost da netko od bjegunaca ode do kraja.

I tako dok su se jedan po jedan momci iz vodeće skupine gubili po putu, neki su ostali čvrsti poput Belgijanca Dylana Teunsa i Cicconea, koji je bio u stalnoj pratnji i figurirao je kao najveći favorit ako izdrže do kraja. Izdržali su jer je peloton prekasno krenuo u lov, pa je vodeći dvojac između sebe rješavao pitanje etapnog pobjednika.

Znakovito je kako od 2012. godine, kada Tour prolazi ovim dijelom Francuske i gdje je ruta prilično valovita (bilo je sedam uspona od kojih tri iz prve kategorije), oni koji ovdje odjenu Žutu majicu znali su otići i do kraja te osvojiti Tour de France. Tako je bilo s Froomeom, Nibalijem, Wigginsom, a hoće li se tako nešto dogoditi ove godine teško je predvidjeti.

Zasad je Ciccone s bonifikacijom za drugo mjesto za šest sekundi pretekao Alaphilippea, a Francuzi su bili razočarani činjenicom da njihov favorit nije otišao do kraja.

Sve što se moglo vidjeti po cesti, a pogotovo u posljednjem kilometru i pol, bilo je ispisano ime Thibaulta Pinota, na tu crvenu, bijelu i plavu boju su potrošili puno novca i ime Pinota je izviralo iz svakog kuta ceste koja je vodila prema vrhu. Pa iako je bio dobar i gotovo istovremeno prošao ciljem kao i Alaphilippe, ostao je kratak u borbi za eventualno preuzimanje ukupnog vodstva.

Branitelj naslova Geraint Thomas pokazao je da će se kao i prošle godine boriti za naslov, peti je u ukupnom poretku, a najsretniji čovjek je Novozelanđanin George Bennett. Osim što je četvrti u ukupnom poretku, uoči starta prethodne etape grozničavo je po pelotonu tražio nekog iz svoje momčadi, a direktoru je imao samo jednu molbu.

- Neka mi netko javi kako je završio meč Novog Zelanda i Indije.

Bila je to dvostruka sreća za novozelandskog biciklista. Osim što sjajno vozi na Touru, njegovi su prijatelji pobijedili favorizirane Indijce i ušli u finale prvenstva svijeta u kriketu. Znam da za neke od vas koji ne znaju za bilo što drugo osim nogometa to nije neki 'big deal', ali vjerujte, kriket je u svijetu jedan od većih sportova.

Još jedna etapa tako je završila relativno neočekivano, Belgijanac Dylan Teuns imao je već nekih rezultata u prošlosti, ali samo dvije pobjede, a ova mu je apsolutno najveća u karijeri.

- Puno će mi vremena trebati da se oporavim od šoka i sreće kad sam nakon cilja ugledao majku, oca i djevojku. Znao sam da se mogu boriti i kad je naš bijeg uspio shvatio sam da mogu pokušati otići do kraja. Srećom, uspio sam, iako sam imao velikog, velikog suparnika.

REZULTATI ETAPE:

1. Dylan Teuns (Bel/Bahrain-Merida) 4:29:03

2. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo) + 0:11

3. Xandro Meurisse (Bel/Wanty-Gobert) 1:05

4. Geraint Thomas (VB/Team Ineos) 1:44

5. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ) 1:46

6. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-QuickStep) 1:46

7. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 1:51

8. Emanuel Buchmann (Njem/Bora-Hansgrohe) 1:51

9. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 1:53

10. Mikel Landa (Špa/Movistar) 1:53...

----------------------------------

UKUPNO:

1. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo) 23:14:55

2. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-QuickStep) + 0:06

3. Dylan Teuns (Bel/Bahrain-Merida) 0:32

4. George Bennett (NZ/Jumbo-Visma) 0:47

5. Geraint Thomas (VB/Team Ineos) 0:49

6. Egan Bernal (Kol/Team Ineos) 0:53

7. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ) 0:58

8. Steven Kruijswijk (Niz/Jumbo-Visma) 1:04

9. Michael Woods (Kan/EF Education First) 1:13

10. Rigoberto Uran (Kol/EF Education First) 1:15...

Linker
16. travanj 2024 20:44