Filip Ude sa suprugom Anom
 Screenshot: Instagram
ČEKA GA DUG OPORAVAK

TEŽAK UDARAC ZA LEGENDU HRVATSKOG SPORTA Srebrni olimpijac zbog ozljede propušta SP, a upitan je i nastup na Olimpijskim igrama

GIMNASTIKA Srebrni 'konjanik' iz Pekinga 2008. potrgao je ligamente koljena i završio na operaciji te ga čeka duže izbivanje: Ude zbog koljena ostao bez SP-a, a vjerojatno i OI u Tokiju
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. rujan 2019. 18:37

Nadao se da će dogodine putovati u Tokio i nastupiti na svojim četvrtim Olimpijskim igrama, ali čini se da će to ostati samo san. Jedan od najboljih hrvatskih gimnastičara Filip Ude (33), osvajač olimpijskog srebra na konju s hvataljkama prije 11 godina u Pekingu, teško je ozlijedio koljeno i čeka ga dugotrajan oporavak, zbog čega ga neće biti ni na Svjetskom prvenstvu koje se od 4. do 13. listopada održava u Stuttgartu.

- Stradao mi je prednji križni ligament desnog koljena, "otišao" je na treningu pri jednom doskoku. Završio sam na operaciji i sad se nadam da ću se do kraja godine oporaviti i vratiti se još jači - istaknuo je Čakovčanin.

Sustav olimpijskih kvalifikacija u gimnastici je iznimno kompliciran, a posebno je teško specijalistima po spravama. Za Tokio su pravila ipak malo olabavljena, ali Ude je želio ići na sigurno, želio je, kao i prijašnjih godina, preko višeboja doći do olimpijske ulaznice. Međutim, vježbanje na svim spravama je sada prošlost.

- Pripremao sam višeboj zbog Tokija, ali nakon oporavka ću se posvetiti samo konju s hvataljkama. Mislim da više nema nikakvog smisla ubijati se u višeboju.

NANNING, CHINA - OCTOBER 11:  Filip Ude of Croatia celebrates after his finish in the Men's Pommel Horse  Final on day five of the 45th Artistic Gymnastics World Championships at Guangxi Sports Center Stadium  on October 11, 2014 in Nanning, China.  (Photo by Lintao Zhang/Getty Images)
Lintao Zhang/Getty Images / Getty Images

Glavno kvalifikacijsko natjecanje za Tokio za specijaliste po spravama je ovogodišnji SP u Stuttgartu na kojem Udea neće biti.

- Postoje još nekakve šanse i nakon toga, ali moramo vidjeti kako će se sve odigrati, nitko još ništa ne zna.

Nije ni potrebno spominjati da ga je ova ozljeda jako uzdrmala. Iza njega su mjeseci i godine brutalnih treninga, a sada je vraćen nekoliko koraka unatrag. No, ne misli Filip tek tako odustati.

- Dosta me sve ovo potreslo, gimnastika je ipak moj život. Ali, ne mogu iz ove kože van, preostaje mi jedino da napravim sve što mogu da bude bolje.

Linker
25. travanj 2024 06:29