Artistic Gymnastics - 2019 World Artistic Gymnastics Championships - Men's Horizontal Bar Final - Hanns-Martin-Schleyer-Halle, Stuttgart, Germany - October 13, 2019 Croatia's Tin Srbic in action REUTERS/Wolfgang Rattay - RC140F551180
REUTERS/Wolfgang Rattay

VELIKI USPJEH

TIN SRBIĆ OSVOJIO SREBRO NA SVJETSKOM PRVENSTVU Nisu mu davali previše izgleda zbog ozljede, ali sve je iznenadio fenomenalnom vježbom!

AUTOR:
  • Predrag Žukina,
  • Jutarnji list

 • OBJAVLJENO:
 • 13.10.2019. u 16:08

 • Treće svjetsko prvenstvo, treće finale, druga medalja. Hrvatski gimnastičar Tin Srbić u nedjelju je u Stuttgartu na preči osvojio srebrnu medalju, bolji od njega bio je samo iznenađujući pobjednik Brazilac Artur Mariano, koji je svoju vježbu za prvo veliko odličje uopće, odradio gotovo fenomenalno. Ono što je Tin napravio prije dvije godine osvojivši zlatno odličje došavši praktično niotkuda, pošlo je za rukom presretnom Brazilcu.

  No, Tin nipošto ne treba zdvajati jer mu je pobjeglo još jedno zlato, treba biti presretan što je u konkurenciji najvećih gimnastičkih velesila jednoj maloj zemlji donio ukupno 12. medalju na najvećim natjecanjima (olimpijske igre, svjetska i europska prvenstva).

  Za finalni nastup Tin je povećao težinu vježbe na 6.200, lakša ozljeda zgloba zapešća malo mu je poremetila planove. On je u nedjelju prvi izašao na “svjetla pozornica”, vježbu je odradio samo uz manje pogreške koje su mu kod sudaca donijele lijepih 14.666, visoki standard za protivnike.
  To se pokazalo odmah u sljedećem nastupu u kojem je posrnuo najbolji iz kvalifikacija, Tajpežanin Chia-Hung Tang, koji je pao sa sprave, ne potvrdivši izvrsnost koju je pokazao tijekom višeboja.

  Sljedeći u nizu bio je srebrni višebojac, Kinez Lin Chaopan koji se nije ukopao pri doskoku te je ostvario skromnih 14.033. Još je bolji bio sljedeći u finalu, Rus Artur Dalalojan, a kad je njemu presudio loš saskok nakon odlične vježbe (14.553), Tin je već mogao sanjati o odličju. Zlato mu je nakon toga oduzeo Brazilac odradivši odličnih 14.900.

  U skladu s očekivanjima, Japanac Daiki Hashimoto i Australac Tyson Bull nisu išli bolje od Tina koji je počeo proslavljati medalju, ipak vidljivo tužan zbog gubitka zlata. Uoči posljednjeg u finalu, Amerikanca Samuela Mikulaka bilo je upitno samo to hoće li Tin biti srebrni ili brončani. Nakon rutinske vježbe i Amerikancu je presudio saskok te se on sa 14.066 morao zadovoljiti petim mjestom.

  Za podsjećanje, Tin je neki dan u kvalifikacijama preče ostvario prvi i najvažniji cilj i potvrdu plasmana na svoje prve Olimpijske igre. “Vizu” za Tokio ostvario je samim plasmanom u finale, no nije se zadovoljio tada ostvarenim trećim mjestom u kvalifikacijama iza Tajpežanina Chia-Hung Tanga i Amerikanca Samuela Mikulaka.

  Koliko je Tin jak i moćan, najbolje će posvjedočiti činjenica da je sa samo 23 godine vlasnik svjetskog zlata i srebra te europskog zlata. Za usporedbu, najveći ikad na ručama, Nizozemac Epke Zonderland u tim je godinama imao samo jedno srebro. Gdje su Tinove granice? Samo mu je nebo granica i ne treba sumnjati da će sljedećeg ljeta u Tokiju osvojiti i olimpijsko odličje - jedino što mu zasad nedostaje. Bravo za zagrebačkog “sokola”!

  Zaključivanjem SP-a u Stuttgartu ne treba zaboraviti niti Anu Đerek, koja je također ostvarila odlazak na OI. Koliko je Tin napravio veliku stvar, pokazat će i to da su svjetske medalje dosad osvajali samo Filip Ude na konju s hvataljkama (srebro) i Mario Možnik (bronca također na preči).

  Rezultati muške preče: 1. Arthur Mariano (Bra) 14,900 bodova, 2. TIN SRBIĆ (HRV) 14,666, 3. Artur Dalalojan (Rus) 14,533...

  Sve velike hrvatske gimnastičke medalje:

  OLIMPIJSKE IGRE

  SREBRO Filip Ude - Peking 2008. (konj s hvataljkama)

  SVJETSKA PRVENSTVA

  ZLATO Tin Srbić - Montreal 2017. (preča)
  SREBRO Tin Srbić - Stuttgart 2019. (preča)
  SREBRO Filip Ude - Nanning 2014. (konj s hvataljkama)
  BRONCA Marijo Možnik - Nanning 2014. (preča)

  EUROPSKA PRVENSTVA

  ZLATO Marijo Možnik - Montpellier 2015. (preča)
  SREBRO Marijo Možnik - Montpellier 2012. (preča)
  SREBRO Tin Srbić - Szczecin 2019. (preča)
  SREBRO Filip Ude - Lausanne 2008. (konj s hvataljkama)
  SREBRO Robert Seligman - Glasgow 2018. (konj s hvataljkama)
  BRONCA Robert Seligman - Lausanne 2008. (konj s hvataljkama)
  BRONCA Ivan Čaklec - Pariz 1957. (konj s hvataljkama)

   

  Iz drugih medija