CROPIX
VELIKE AMBICIJE

TIN SRBIĆ PREDVODI HRVATSKE GIMNASTIČARE NA EP-U U POLJSKOJ Devet hrvatskih predstavnika u lovu na medalje

Piše: HinaObjavljeno: 08. travanj 2019. 15:57

Tri gimnastičarke i šest gimnastičara branit će hrvatske boje na europskom prvenstvu koje će se od 10. do 14. travnja održati u poljskom gradu Szczecinu.

U konkurenciji seniorki Hrvatsku će predstavljati već iskusne gimnastičarke Tijana Tkalčec i Ana Đerek, te mlada Christina Zwicker, dok gimnastičare predvodi svjetski prvak Tin Srbić, europski doprvak Robert Segliman, te bivši svjetski, europski i olimpijski doprvak Filip Ude. Uz njih tu su još i Matija Baron, Jakov Vlahek, te Aurel Benović.

Nakon što je prošlogodišnje EP u Glasgowu propustio zbog ozljede, Tin Srbić u Poljsku dolazi u vrhunskoj formi i s odličnim rezultatima iza sebe, zbog čega ni ne krije ambicije.

"Za ovo prvenstvo nisam se posebno pripremao, tj. pripreme su mi bila sva ova natjecanja do sad. Već sam dosta umoran, tako da se idući tjedan trebam samo dobro odmoriti i napuniti baterije za još jedno natjecanje. Forma mi je odlična i očekujem, ako će sve ići prema planu, ulazak u finale, a potom u finalu borbu za medalje. Naravno da se nadam uzeti medalju na EP-u i dat ću sve od sebe da to ostvarim već sada," poručio je Srbić koji je 2017. na svjetskom prvenstvu u Montrealu osvojio zato na preči.

Seligman je lani u Glasgowu osvojio srebro na konju hvataljkama, a očekivanja su ponovo velika.

"Na Europsko prvenstvo odlazim u dobroj formi. Kao prošlogodišnji osvajač srebrne medalje očekujem da se ponovno plasiram u svoje peto za redom, a ukupno deveto, finale. A u finalu…, kao i u svim dosadašnjim, dat ću sve od sebe da se popnem na postolje," poručio je Seligman kojem je srebro iz Glasgowa bila druga medalja s europskih prvenstava u karijeri, prije 11 godina u Lausannei bio je brončani.

Filip Ude osim na konju s hvataljkama, nakon dugo vremena, u Szczecinu će se natjecati u višeboju. Filip je ujedno i jedini hrvatski gimnastičar koji će na ovom Europskom prvenstvu raditi svih šest sprava.

"Nakon dugo, dugo vremena vježbat ću višeboj na velikom natjecanju. Cilj mi je odraditi višeboj da vidim gdje se nalazim s obzirom na konkurenciju. Jako se veselim ovom Europskom prvenstvu i nadam se da će mi sve ići prema planu," poručio je Ude, srebrni s OI u Pekingu 2008. na konju s hvataljkama, te SP-u 2014. u Nanningu i EP-u 2008. u Lausannei.

Na konju s hvataljkama nastupit će i Matija Baron, te Jakov Vlahek.

"Spreman sam, bile su ovo naporne pripreme i mislim da sam ih dosta dobro odradio. U Poljskoj se nadam što bolje odrađenoj vježbi, a ukoliko ona bude dobra, mislim da i dobar rezultat neće izostati," kazao je Baron, član zagrebačkog Sokola. Uz Barona tu će biti i njegov klupski kolega Jakov Vlahek, koji se natjecao i na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu.

"Na EP-u ću se predstaviti s vježbom početne ocjene 5.8. Pripreme su prošle odlično i u super sam formi, te očekujem ovo natjecanje odraditi što je bolje moguće," naglasio je Vlahek.

Europsko prvenstvo u Szczecinu prvo je veliko natjecanje za mladog Osječanina Aurela Benovića, koji će se u Poljskoj predstaviti u svojoj najjačoj disciplini - parteru.

"Najviše sam radio na kondicijskoj pripremi i sada pred kraj na čišćenju elemenata. Očekivanja su velika i nadam se ulasku u finale! To mi je prvi cilj. Želim vježbu odraditi od početka do kraja bez prevelikih pogrešaka i uz malo sportske sreće ući u finale," iskren je Benović.

Kod djevojaka Tijana Tkalčec će nastupiti na preskoku, Ana Đerek će se natjecati na gredi i parteru, dok je Christina Zwicker jedina hrvatska gimnastičarka koja će nastupiti u višeboju, odnosno u sve četiri discipline. Djevojke su složne u tome kako u Szczecinu neće biti puno kalkulacija, ali i kako su ovdje doputovale i više nego spremne.

"Pripreme za Europsko prvenstvo započele su Svjetskim kupovima u Bakuu i Dohi, što je bilo zagrijavanje za ono što nam slijedi. Nadam se da ću na natjecanju skokove odraditi najbolje što mogu, a dalje mogu samo čekati. Konkurencija je zaista jaka i svi se ovdje borimo za isto," kazala je Tkalčec.

Isti uvod u sezonu imala je i Ana Đerek, koja ne krije svoja očekivanja.

"Pripremala sam se kod kuće i sve je išlo prema planu, čime sam jako zadovoljna. Odradila sam ova dva Svjetska kupa kao uvod u sezonu i nadam se da će ići samo još na bolje. Na Europskom prvenstvu se nadam da ću uspjeti pojačati vježbu na parteru, a gredu odraditi puno bolje nego u Dohi."

Mladoj Christini Zwicker prošlogodišnje Europsko prvenstvo u Glasgowu bilo je prvo veliko natjecanje u seniorskoj karijeri.

"Pripreme za ovo Europsko prvenstvo išle su dobro, što se možda najbolje pokazalo i prošlog vikenda u Kijevu kada sam osvojila broncu na ručama, te ušla u finale grede i preskoka. Forma se diže i trebalo bi sve taman doći na svoje mjesto idući tjedan. Rezultatom se ne zamaram previše, bitno mi je da pokažem ono što sam vježbala najbolje što znam," poručila je.

Europsko prvenstvo počinje u srijedu 10. travnja, kada će u kvalifikacijama svoj prolazak u finale tražiti dečki, dok će djevojke svoja finala loviti dan kasnije, odnosno u četvrtak. Finala po spravama na rasporedu su u subotu i nedjelju.

Linker
19. travanj 2024 10:40