REUTERS
TRENERI SE NA LJUTE

TOTALNI ZAOKRET ČUDESNE ŽENE KOJA POMIČE GRANICE Osvojila olimpijska zlata i ispisala povijest, a sada želi novu medalju u potpuno drugom sportu

ESTER LEDECKA Nakon što je u Pjongčangu osvojila zlato u dva različita sporta, Čehinja želi nastupiti na Ljetnim igrama u Parizu i ponovno ispisati povijest TOTALNI ZAOKRET ČUDESNE ŽENE KOJA POMIČE GRANICE Osvojila olimpijska zlata i ispisala povijest, a sada želi novu medalju u potpuno drugom sportu: 'Ne želim samo nastupiti, već se boriti za pobjedu'
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 20. prosinac 2019. 20:35

Čehinja Ester Ledecka na Olimpijskim igrama u Pjongčangu 17. veljače slavila je u superveleslalomu, disciplini u alpskom skijanju, a samo sedam dana nakon toga u paralelnom veleslalomu, ali ne u alpskom skijanju, već u svojem najjačem sportu snowboardingu. Time je postala prva sportašica uopće koja je osvojila olimpijsko zlato u dva različita sporta i upisala se u olimpijsku povijest najsjajnijim slovima.

Koliko je iznenađenje bilo njezino zlato prošle godine u superveleslalomu, govori i činjenica kako je sezonu u Svjetskom kupu u disciplini superveleslaloma završila na 47. mjestu u ukupnom poretku. Do ove sezone najbolji rezultat u nekoj disciplini u alpskom skijanju joj je 7. mjesto u spustu u kanadskom Lake Louiseu prije dvije godine. Za usporedbu, u snowboardu je u Svjetskom kupu ostvarila 17 pobjeda uz dva svjetska zlata. Tri je puta zaredom do ove sezone osvajala Svjetski kup uz dva Mala globusa u paralelnom veleslalomu.

Treneri se ljute na nju

U aktualnoj sezoni više se posvetila alpskom skijanju, početkom prosinca u Lake Louiseu je ostvarila prvu pobjedu u Svjetskom kupu, a dan kasnije osvojila četvrto mjesto, oba puta u spustu, što joj je donijelo prvo mjesto u poretku za Mali globus u najbržoj disciplini.

Freestyle Skiing - Pyeongchang 2018 Winter Olympics - Women's Parallel Giant Slalom Finals - Phoenix Snow Park - Pyeongchang, South Korea - February 24, 2018 - Gold medallist Ester Ledecka Of Czech Republic celebrates during flower ceremony. REUTERS/Issei Kato
REUTERS/Issei Kato

S obzirom na to da je snowboard sezona tek krenula početkom prosinca, Ledecka je do tada mogla biti više posvećena alpskom skijanju, ali tek sada za nju dolaze slatke brige.

- Moji treneri se uvijek ljute na mene jer često donosim odluke u posljednji trenutak - otkrila je Ledecka.

Iako već sada ima problema s odabirom željenog zimskog sporta, Čehinja na tome ne namjerava stati. Na društvenim mrežama često objavljuje fotografije sa surfanja, a kako ono postaje olimpijski sport u Tokiju, i tu se namjerava okušati. Ali ne u Tokiju, već četiri godine kasnije u Parizu.

- Veselim se mogućem nastupu na Olimpijskim igrama 2024. godine. Znam da će osiguravanje olimpijske kvote biti teško, ali ako uspijem, ne želim samo nastupiti već se boriti za pobjedu - samouvjereno je kazala 24-godišnja Ledecka.

Osim nje, u prošlosti je vrlo uspješno u različitim sportovima nastupala Kanađanka Georgia Simmerling, na Igrama od 2010. do 2016. godine izuzevši London 2012., a sve je kulminiralo osvajanjem bronce u dvoranskom biciklizmu u Rio de Janeiru. Na Zimskim igrama u Vancouveru nastupala je u veleslalomu, a četiri godine kasnije u Sočiju u ski krosu.

Iako su nabrojeni pothvati Ledecke i Simmerling sjajni, postoji čak pet sportaša u olimpijskoj povijesti koji su osvajali medalje na Zimskim i Ljetnim olimpijskim igrama. Posljednja od njih bila je Amerikanka Lauryn Williams s atletskim štafetnim zlatom na 4x100 metara u Londonu 2012. i srebrom na 100 metara u Ateni, a šlag na tortu bilo je srebro u bobu dvosjedu na OI u Sočiju 2014. godine.

Prije nje medalje na Zimskim i Ljetnim igrama odlazile su u ruke Kanađanke Clare Hughes (biciklizam i brzo klizanje), Nijemice Christe Luding (biciklizam i brzo klizanje), Norvežanina Jacoba Tullina Thamsa (jedrenje i skijaški skokovi) i Amerikanca Eddieja Eagena (boks i bob), koji je jedini u povijesti bio olimpijski pobjednik na objema Igrama.

Petorica Hrvata nastupala na Zimskim i Ljetnim OI

Niska Hrvata koji su se natjecali na Zimskim i Ljetnim olimpijskim igrama staje na brojci pet. Najpoznatiji i najuspješniji od Hrvata je Igor Boraska, osvajač brončane medalje u veslačkom osmercu na OI u Sydneyju 2000. godine koji je samo dvije godine nakon u Salt Lake Cityju nastupio u bobu četverosjedu.

Zajedno s njim posadu su činili Slaven Krajačić, sprinter na 100 metara u Sydneyju i bobist u Salt Lakeu, Torinu i Vancouveru, Andras Haklits koji je u Sydneyju, Ateni, Pekingu i Londonu bacao kladivo, u bobu je nastupao 2002. te Dejan Vojnović koji je kao i Boraska bobist bio u Salt Lakeu, a atletičar na 100 metara u Sydneyju.

Uz nabrojene, Jurica Grabušić je u Sydneyju, Ateni i Pekingu trčao na 110 metara s preponama, a u Torinu se natjecao u bobu.

Linker
14. svibanj 2024 19:21