Matti Nykanen of Finland makes his way to the Men's 90m Large Hill by ski lift on 9 February 1988 at the XV Olympic Winter Games in Nakiska, Calgary, Alberta, Canada. (Photo by Mike Powell/Allsport/Getty Images)
Mike Powell/Allsport/Getty Images / Getty Images

Matti Nykänen

OSVOJIO SVE ŠTO SE MOGLO

TUŽNA VIJEST POTRESLA SVIJET SPORTA Umro je legendarni Matti Nykänen, jedan od najvećih skijaša skakača svih vremena

AUTOR:
  • Sportske Novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 04.02.2019. u 09:30

 • Jedan od najvećih skijaških skakača svih vremena legendarni Matti Nykänen, preminuo je u nedjelju navečer u 55. godini.

  Finska legenda skijaških skokova u velikoj je karijeri osvojio sve što se moglo - četiri puta je bio ukupni pobjednik Svjetskog kupa (1983, 1985, 1986, 1988), a u tom natjecanju je skupio 46 pobjeda. Također, dva puta je bio pobjednik novogodišnje turneje Četiri skakaonice (1983, 1988), a natjecateljsku karijeru, nakon deset uspješnih godina, zaključio je 1991. godine. Osvojio je četiri olimpijske zlatne medalje i jednu srebrnu, a obilježio je cijelo jedno razdoblje skijaških skokova osamdesetih godina prošlog stoljeća.

  Vrhunac karijere mu je nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Calgaryju 1988. godine kada je pobijedio u obje pojedinačne discipline te s reprezentacijom Finske u momčadskom natjecanju.

  Nykänen je svjetsku slavu stekao početkom osamdesetih godina kada je strelovito zasjeo na vrh poretka najboljih skakača svijeta. Tijekom karijere je dobio nadimke "Čovjek ptica" i "Leteći Finac", već je sa 18 godina postao svjetski prvak na velikoj skakaonici u Holmenkollenu.

  U sljedećih deset godina je ušao u legendu i po sportskim rezultatima i kontroverzama koje su ga pratile u privatnom životu.

  Nykänen je dugi niz godina bio simbol finskog sporta, ali i jedan od najvećih ekscentrika u povijesti sporta. Redovno je punio naslovnice tabloida zbog nesportskog života, problema s alkoholom i ljubavnim aferama. Ženio se pet puta, a nakon završetka skakačke karijere pokrenuo je i pjevačku karijeru. Svoj prvi album objavio 1992. godine i prodao ga u više od 25.000 primjeraka, u jednom periodu života radio je i kao striper, a dva je puta završio u zatvoru zbog nasilničkog ponašanja.

   

  Prošle godine mu je dijagnosticiran dijabetes, a mjesec dana prije smrti je javno obznanio kako je vratio život u normalu i poslušao savjete liječnika.

  "Kad su mi rekli od čega bolujem, bio sam prestravljen. Znao sam da se radi o bolesti koja može biti fatalna ako ne pripaziš na način života. Ali pronašao sam ravnotežu i povratio sam onu nekadašnju energiju i ljubav prema životu. Sada se osjećam sjajno", poručio je prije samo mjesec dana slavni Finac.

   

  Proteklih tjedana pokušao je oživjeti svoju pjevačku karijeru, ponovno je počeo s turnejama, a prošlog je petka nastupio u jednom restoranu u Helsinkiju.

  Nažalost, bio je to zadnji nastup velikana koji je iza sebe ostavio suprugu i troje djece.

  Iz drugih medija