Michael Steele/Getty Images
Michael Steele Getty Images

OGLASIO SE I NOGOMETNI SAVEZ

U HRVATSKOJ NEMA PANIKE, ALI JEDNA ODLUKA JE SVE PRESJEKLA Hrvatski sportaši više ne smiju izvan zemlje bez posebnog odobrenja!

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 26.02.2020. u 16:39

 • Hrvatski sportaši od danas više ne smiju putovati izvan zemlje bez odobrenja 'nadležnih tijela'.

  Hrvatski olimpijski odbor pozorno prati sve događaje vezane uz pojavu koronavirusa, a naročito zbog pojave virusa u zemljama u našem okruženju, kao i prvog slučaja kod nas, objavili su iz krovnog sportskog tijela u Republici Hrvatskoj.

  U priopćenju koje je potpisao glavni tajnik Josip Čop navodi se kako pridržavajući se preporučenih mjera, svi sportaši i sportske ekipe moraju najaviti svoj odlazak na sportska natjecanja izvan granica Hrvatske te čekati službeni stav nadležnih tijela o tome imaju li ili nemaju odobrenje za odlazak.

  "Što se tiče mogućnosti neodržavanja Olimpijskih igara u Tokiju ove godine, naravno da postoji i takva opasnost. No, u HOO-u smatramo da ima dovoljno vremena da se ova globalna zdravstvena kriza pravovremeno stavi pod kontrolu i da će se Igre, svakako, održati," smatra Čop.

  "U suprotnom, HOO će se u svemu pridržavati preporuka i odluka Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), koji skupa sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom prati razvoj događaja oko širenja koronavirusa. Podsjećamo da je MOO sredinom veljače izvijestio svoje članice da otkazivanje OI u Tokiju ili njihovo preseljenje iz Tokija - zasad ne dolazi u obzir," naglasio je glavni tajnik HOO-a.

  Zdravstvena komisije HOO-a čiji je predsjednik dr. Miran Martinac, a tajnica mr. Mimi Vurdelja izdala je i naputak sportašima kako se ponašati.

  U njemu se navodi važnost pridržavanja potrebitih higijenskih mjera jer poseban rizik sa sobom nose putovanja vezana uz masovna okupljanja, a to su i sportska natjecanja. navodi se važnost higijene ruku, opće smjernice vezane uz hranu i vodu, te neka od pravila priliko nošenja zaštitnih maski.

  U hrvatskom sportu nema panike zbog koronavirusa, primjerice, i u domaćim vaterpolskim vodama osluškuju što se događa na višim instancama.

  - Zasad je sve puno nagađanja, ali što se tiče održavanja utakmica, jasno je da ćemo slijediti naputke lokalnih i državnih vlasti - kaže Milivoj Bebić, povjerenik za natjecanje Regionalne vaterpolske lige.

  - No, zasad nismo došli do te faze da smo raspravljali o nekakvim odgodama ili nekim drugim opcijama. Ako bude potrebno, naravno da ćemo reagirati.

  Kad je u pitanju Italija, tamo je suspendirano sve, dakle sve vaterpolske utakmice, sve lige, u svim uzrastima, i to do najmanje nedjelje 1. ožujka, a onda će, ovisno o situaciji, povlačiti daljnje poteze.

   

  HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ: HNL se normalno igra. Zasad je takva odluka.

  - U četvrtak igraju Inter i Lokomotiva, kolo je do subote, nedjelja je slobodna zato što već u tjednu imamo sljedeće kolo. U utorak igraju Lokomotiva - Slaven Belupo i tako dalje. Jedino što imamo novo je preporuka Zdravstvene komisije HNS-a kako se klubovi trebaju ponašati. Što se tiče bilo čega drugog, ovisimo o odlukama državnih tijela. Idemo po normalnom i redovnom programu. Mi nismo kompetentni ni za kakvu drugu odluku - rekao je povjerenik za natjecanje Prve HNL Josip Brezni te dodao:

  - Kod nas nije kao u Italiji gdje se ekspanzija zaraze dogodila u dan-dva.

   

  HRVATSKI ODBOJKAŠKI SAVEZ: Pratimo situaciju i ne širimo paniku

  U Hrvatskom odbojkaškom savezu naravno da svi prate situaciju oko koronavirusa, no ne žele podleći pretjeranoj panici pa se za sada sve aktivnosti vezane oko natjecanja najnormalnije odvijaju. Predsjednik HOS-a Ante Baković kratko će na tu temu:

  - Pratimo situaciju, no nismo mi u nacionalnim savezima ti koji će donijeti odluke o eventualnim odgađanjima natjecanja zbog epidemije koronavirusa, već je to stvar određenih državnih tijela koja će o tome odlučiti. Osobno nisam za širenje panike, no slažem se da moramo uključiti dodatne mjere opreza, koliko je to u našoj moći. (zk)

   

  HRVATSKI RUKOMETNI SAVEZ: 'Nećemo na svoju ruku prazniti tribine'

  Glasnogovornik Hravtskog rukometnog saveza Drago Ćosić bio je vrlo jasan glede mogućih poteza po pitanju koronavirusa.

  - HRS sigurno neće otkazivati utakmice, ili prazniti tribine, nego ćemo čekati naputke i odluke čelnih ljudi države. Samo su oni ti koji to mogu odlučiti.

  Iz drugih medija