REUTERS/Issei Kato
IZGRAĐEN ZA TRI GODINE

UMJESTO FUTURISTIČKOG SVEMIRSKOG BRODA, PEČENO JAJE NA OKO Perković i Kolak brane olimpijsko zlato na novom stadionu oko kojeg je bilo puno prijepora

TOKIO Otvoren je novi nacionalni stadion koji će za osam mjeseci ugostiti otvaranje i zatvaranje Olimpijskih Igara te atletska natjecanja
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. prosinac 2019. 20:57

Japanski premijer Shinzo Abe u ponedjeljak je otvorio novi nacionalni stadion u Tokiju na kojem će za osam mjeseci biti otvorene XXXII. olimpijske igre. Prvo događanje na njemu bit će glazbeno-sportska svečanost 21. prosinca na kojoj će najveća zvijezda biti legendarni osmerostruki zlatni Olimpijac Usain Bolt. Prvo pravo službeno sportsko događanje bit će nogometni finale Japanskog carskog kupa prvog dana nove godine. Nacionalni stadion uz otvaranje i zatvaranje Olimpijskih Igara ugostit će i atletska natjecanja, na njemu će zlata iz Rija braniti Sandra Perković i Sara Kolak. No, stadion neće ugostiti finale maratona koji je zbog vremenskih prilika premješten na Hokkaido.

Japanci nisu rastrošni

Troškovi izgradnje objekata za Olimpijske igre posljednjih su godina glavna tema na svjetskog razini, posebno nakon Rija, jer ruše sve realne proračune. Makar je Japan bogata zemlja, sam japanski premijer Shinzo Abe svjestan je vremena u kojem se živi, pa je posljednjih godina bilo dosta prijepora oko gradnje olimpijskog stadiona.

General view of the New National Stadium, the main stadium of Tokyo 2020 Olympics and Paralympics, after the construction completion ceremony in Tokyo, Japan December 15, 2019. Picture taken by a fish-eye lens. REUTERS/Issei Kato
REUTERS/Issei Kato

Stadion je niknuo na mjestu starog stadiona izgrađenog 1958. na kojem su 1964. održane Olimpijske Igre. Kada je Japan krenuo u kandidaturu za 2020. s Tokijom, došla je na red ideja o obnovi stadiona i zaključak je bio bolje srušiti stari i izgraditi potpuno novi na istom mjestu. Raspisan je natječaj na kojem je prvobitno prošao projekt iračke arhitektice Zahe Hadid. No, kada je na red došao izgled stadiona došlo je do žestokog obračuna, jer je projekt Iračanke preminule 2016. u Miamiju bio previše futuristički za područje u kojem se nalazio.

Izgrađen za tri godine

Čuvena japanska arhitektica Arata Isozahi čije je remek-djelo olimpijski stadion u Barceloni rekla je da se radi “monumentalnog pogrešci i sramoti”. Kada su nakon toga na vidjelo izašli troškovi, zaključak Japanaca bio je još jedinstveniji, jer dvije milijarde dolara je nerealno skupa cijena koliko god stadion vrijedio. Činjenica da je to tri puta skuplje od olimpijskog stadiona u Londonu ili pet puta skuplje od Ptičjeg gnijezda u Pekingu, dovoljno govori samo po sebi.

Hadid nije mogla sama osigurati novac da se stadion izgradi, pa je njen biro neposredno prije njene smrti odustao od pothvata, a Japanci raspisali novi natječaj i troškove smanjili za 600 milijuna dolara. Ukinuli su iz prvobitnog projekta pokretni krov, klimatizaciju s obrazloženjem da je to bez veze trošak, jer takav prostor se ne može realno ohladiti za više od 2-3 stupnja, ukinuli su dio podzemnih garaža. Smanjili su za četvrtinu površinu objekta, sa 72 na 50 hektara, a stadion više nije bio svemirski brod nego kako Japanci kažu “pečeno jaje na oko”. Umjesto skupih materijala, odlučili su se za panele s biljkama, za nadstrešnicu od drveta, te na taj način zadovoljili ekološke kriterije, Japancima vrlo važne. U vrtovima na ogradama stadiona posadili su drveće, na stadion stavili ventilatore, stupove koji bacaju vlagu, sve da bi olakšali ljetne sparine i vrućine u glavnom gradu. I sve je pomalo krenulo. Bilo je čak ideja da se stadion nadogradi kao oni u Los Angelesu i Berlinu, što bi još više smanjilo trošak, ali kontrukcija starog bila je preloša za takvo nešto, pa se moralo krenuti u ozbiljniji zahvat.

Stari stadion je srušen u svibnju 2015. Gradnja novog je počela u prosincu 2016., a završena je u studenome 2019. godine.

Zelena nebeska staza

Htjeli su da to bude ranije, da bude spremno za Svjetski kup ragbijaša, ali nisu uspjeli, jer taj bi zahvat donio dodatne troškove, a Japanci “briju” na ekonomičnost i svaki im je yen drag. Dobili su krasan stadion autor kojega je vodeći japanski arhitekt 65-godišnji Kengo Kuma. Tri razine tribina, prva s nagibom od 20 stupnjeva, druga s 29, a treća s 34 stupnja što daje osjećaj prave atmosfere. Četvrta je tzv. Nebeska staza 30 metara iznad zemlje u dužini 850 metara oko cijelog stadiona. Naravno, predviđena kao park s drvećem i ostalim raslinjem, ako se želite drugačije opustiti.

Silan ponos iskazali su Japanci na otvaranju objekta koji se savršeno uklapa u japansku arhitekturu koja za razliku od stila života nije futuristička. I zanimljivo, od planiranih troškova uspjeli su i uštedjeti što će im pomoći u doradi detalja da bi otvaranje Igara 24. srpnja dočekali spremni.

Stadion u brojkama

1,4 milijarde dolara koštala je izgradnja

80.016 mjesta kapacitet za koncerte

68.089 mjesta kapacitet za atletiku i nogomet

850 metara je opseg stadiona

185 velikih ventilatora je ugrađeno na objektu

35 mjeseci trajala je gradnja novog stadiona

Linker
20. travanj 2024 15:08