Bozo Radic / CROPIX
BORBA ZA REGIONALNU LIGU

VATERPOLSKI SPEKTAKL USRED ZAGREBA NA VELIKU SUBOTU Gledat ćemo veliko hrvatsko finale na Savi, moćni Jug peti naslov pobjednika traži protiv Mladosti

Vaterpolisti dubrovačkog Juga CO prvi su finalisti ovogodišnjeg izdanja završnog turnira regionalne Jadranske lige koji se održava u Zagrebu. Jugaši su u polufinalu svladali Jadran iz Herceg Novog sa 14-9 (5-2, 3-2, 4-3, 2-2), a u subotnjem će finalu peti naslov pobjednika, a četvrti uzastopni pokušati osvojiti protiv domaćina turnira zagrebačke Mladosti koja je s 11:7 (2-1, 3-1, 4-3, 2-2) svladala Jadran iz Splita
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. travanj 2019. 22:02

Jugaši će na Veliku subotu po novi veliki trofej. Dubrovčani će u svoje sedmo uzastopno finale Regionalne vaterpolske lige i obranu naslova osvojenog prošle godine, a sve zbog vrlo lako prebrođene prepreke u polufinalu, crnogorskog prvaka Jadrana iz Herceg Novog. Novljanima nisu ni mrvice prepuštene s predblagdanskog stola Gospara.

Na prvi se pogodak nije trebalo dugo čekati. Jugašima su trebale točno 34 sekunde prije negoli će Merkulov, s igračem više, nakon prethodne Kandićeve obrane, pogoditi mrežu Novljana. Samo koju sekundu kasnije moglo je već biti i 2:0, u prvoj minuti. Kontru je zaplivao Grk Papanastasiou, malo zakomplicirao i taj protunapad nije završen učinkovito. Iako, to je bila tek naznaka onog što će ubrzo uslijediti i s čime će se Jadran (HN) boriti već u prvoj dionici. S jedne strane odlična obrana Juga CO, a s druge stalna prijetnja protuudarom.

Jugaši nisu nijednog trenutka dopustili suparniku izjednačenje, budući da je već nakon 4-5 minuta uhvaćena i održavana prednost od dva, minimalnog jednog gola razlike. Iz tog razdoblja treba izdvojiti, zbog spoja umijeća i ljepote, golove Lozine (pozicijski napad, sjajan okret na 3-4 metra udaljenosti i s čuvarom na ruci, ljevicom pospremanje lopte u mrežu, za 1:3) te Garcije (uz samu lijevu vratnicu, za 2:4). Priči je došao kraj doslovno u zadnjoj sekundi, sa zvukom sirene. Jugaši su se obranili, Popadić je obranio udarac Đure Radovića i odmah bacio u kontru za Lorena Fatovića, koji je poput glisera odjurio ususret crnogorskom golu. Pogodak za vodstvo Juga CO 5:2. Sve je gotovo.

Da, u vaterpolu se nakon prve četvrtine i pri tri gola prednosti ne zaključuje storija jedne utakmice, ali... Ovdje nas u tom zaključku čak i nije naveo ili zaveo rezultat, koliko igra. Nadmoćna, za oktavu viša, za brzinu munjevitija, puno djelotvornija igra Dubrovčana. Obrana sjajna, teško da može biti bolja. Tu i ne mislimo u tolikoj mjeri na vratara Popadića, koji je bio vrlo, vrlo dobar, koliko komplimenti obrani Juga CO. Pokretljivo, usklađeno, s puno iskakanja, bloka.

Napad u takvim okolnostima mora postati dodatno lagan, rasterećen. S puno kombinatorike, mijenjanje strana i ubojitim udarima malo s lijeve, malo s desne strane. Jasno, i uz dva gola centra, i to Lozine. Trener Jadrana iz Herceg Novog Vladimir Gojković je čak pokušao i promjenom vratara. Tešanović je odmijenio Kandića, ali... bezuspješno. Jednostavno, dva su to svijeta. Jug CO koji pripada vrhu Europe i Jadran (HN) koji je solidna, ali prosječna momčad u europskim okvirima. Jedini koji u tom sastavu odudara od prosjeka je mladi, ljevoruki Đuro Radović. Nije uzalud ili slučajno proglašen najboljim mladim, perspektivnim igračem sezone.

Odmah na početku treće dionice Lozina je, opet između dvojice suparničkih igrača, s dva metra "zakucao" loptu u Jadranovu mrežu. Čisto da pokaže novom vrataru Tešanoviću kakve ga teške minute uz Savu čekaju. Bio je to gol za Jugovo vodstvo 9:4 ili prvi put +5. Bit će toga s vremenom još. Recimo 12:7 nakon treće dionice. Nakon dvije minute završne četvrtine bilo je i malo više, 13:7. Trenutak za zaključenje izvješća, sve smo vidjeli.

Tko kaže da se povijest ne ponavlja?

Baš kao prošle, tako ćemo i ove sezone u finalu RVL-a gledati iste dvije momčadi. Uz Savu, na Veliku subotu od 17.00 sati i uz prijenos na Arena Sportu 1, ponovno kao prošle godine, Mladost i Jug CO.

Polufinale Mladosti i Jadrana bila je ipak ponešto drukčija utakmica od prethodne jugaša. Doduše, moglo se to i očekivati. U srazu Mladosti i Jadrana radilo se o ipak malo uzbudljivoj utakmici dvaju kvalitativno izjednačenih sastava. Dok nam je tako u srazu Juga i Jadrana (HN) trebalo brojati sekunde do prvog gola, sada je trebalo pričekati više od polovice prve dionice za prvi gol (Petković, 1:0 za Mladost). S razlogom. Od sjajnog starta obojice vratara, Marcelića i Anića, preko puno taktički odgovornijih i sadržajnijih obrambenih zadataka. Konačno, i s manje većih pogrešaka.

Mladost je povela golom Petkovića sa srednjeg vanjskog, u pozicijskom napadu. Puno mahanja, "sušenja" lopte, ali uspjelo mu je prevariti vratara jadranaša, Matu Anića. Minutu i pol do kraja prve dionice, udvostručili su Zagrepčani vodstvom na tragu kontre Lovre Miloša, kojeg je loptom uposlio Ćuk. U posljednjim sekundama prve i početkom druge dionice, Jadran uspijeva izjednačiti preko Delića i Milardovića, i to u napadu u kojem su gosti imali dvojicu igrača više. Nešto kasnije Miloš Ćuk pogađa za novo vodstvo Žabaca, a onda... ključni trenutak utakmice.

Zagreb, 190419. 
Bazen Mladost na Savi.
Vaterpolo, polufinale Regionalne lige: HAVK Mladost i Jadran ST.
Na fotografiji: Perica Bukic i Tomislav Paskvalin.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Ispravno dosuđen peterac za Mladost pri vodstvu Zagrepčana 3:2 izvodi Ćuk i pogađa gredu, međutim, crnogorski sudac Matijašević isključuje, i to s pravom zamjene, kapetana jadranaša Anđela Šetku. Razlog je ometanje izvođača kaznenih udaraca. Pregledavali smo tijekom utakmice trenutak izvođenja peterca te kontakta Šetke i Ćuka nije bilo, ali prema pravilima vaterpolske igre, svako ometanje izvođača peterca odnosno kaznenog udarca, bezuvjetno se kažnjava isključenjem s pravom zamjene. Čak i bez kontakta, svako ometanje je isključenje s pravom zamjene. Uostalom, kada bi netko pokušao udariti suparnika šakom, a u tome ne bi uspio, zbog namjere bi opet bio jednako kažnjen. Jasno da je bilo povika s klupe Jadrana, ali je jasno i što piše u pravilima. Isključenje do kraja utakmice, već u 12. minuti, kapetana i najboljeg igrača splitske momčadi, reprezentativca Anđela Šetke, bio je teško nadoknadiv gubitak za Jadran. Nimalo onda ne čudi da je Mladost do poluvremena ili do kraja druge dionice, dok se Splićani još nisu ni pribrali, "utrpali još dva komada" - Petković i Buljubašić s igračem više za komotnih 5:2 za Zagrepčane na pola utakmice. Solidno jest, ali daleko je to bilo od konačnog raspleta.

To je vrlo brzo dobilo i potvrdu u vidu dvaju uzastopnih pogodaka Jadrana, točnije veterana Kovačića (37) i Kunca (38), za smanjenje vodstva "žabaca" na 5:4. Ispostavit će se da je to bio i onaj posljednji, konačni napor Jadrana, ali više od toga više nije išlo. Do kraja ove četvrtine, centar Radu je "porazbacao" pola Jadrana i još dao dva gola, po jedan su pridodali Ćuk i Petković za visokih 9:5 uoči posljednjih 8 minuta. Štoviše, domaćin je u ovoj četvrtini uspio ne iskoristiti i još jedan peterac (Miloš u spojnicu). Da, Jadranu jest nedostajao Šetka i to nije sporno, ali je uz to Jadran baš kao i prije tjedan dana u Ligi prvaka protiv Mladosti, imao opet vrlo lošu realizaciju igrača više. Prije tjedan dana su sa 3-15 uspjeli pobijediti, sada u polufinalu poraz je bio neizbježan, pa i uvjerljiv. Pet minuta prije kraja, pri pet golova plusa za Mladost (10:5), počele su pripreme za finale "žabaca" i "gospara".

Mladost je potpuno zasluženo ušla u finale natjecanja, u kojem je tijekom cijele sezone izgubila samo jednom (od Jadrana HN), no sada ima ipak puno opasnijeg, jačeg suparnika.

Linker
01. svibanj 2024 10:24