Darko Tomas / CROPIX / CROPIX
BROJNE TEME

VELIKA RASPRAVA NA SJEDNICI VIJEĆA HRVATSKOG OLIMPIJSKOG ODBORA 'Cjelokupnom ženskom sportu treba osigurati boljitak'

Piše: HinaObjavljeno: 23. listopad 2018. 16:58

Cjelokupnom ženskom sportu u Hrvatskoj treba osigurati boljitak, kratki je zaključak članova Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) sa 20. sjednice, održane u utorak u Zagrebu pod predsjedavanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše.

Povod za taj zaključak bila je točka dnevnog reda o novom razvojnom programu HOO-a koji bi imao zadaću poticati prilično deficitarni ekipni ženski sport mlađih dobnih kategorija. Prijedlog je izazvao veliku raspravu, a rezultirala je odlukom da se nacrt budućeg programa još doradi.

U postojećim razvojnim programima HOO-a bilo je dosta izmjena i dopuna u korisničkom segmentu. U Razvojni program I. od 1. rujna 2018. uvršteni su Bruna Huljev i David Ledinski (skokovi u vodu) te Antonia Ružić, Luka Mikrut i Tara Wurth (svi iz tenisa). U Razvojnom programu II./1 novi su korisnici boksačica Nikolina Ćaćić (od 1. rujna) i hrvač Ante Milković (od 1. listopada). Naše najperspektivnije mlade veslačke snage - Anton i Patrik Lončarić te Ivana i Josipa Jurković, napredovali su iz drugog u treći HOO-ov razvojni program, s tim da je osječkim blizancima početak korištenja od 1. listopada, a velolučkim blizankama iz VK Trešnjevka od 1. kolovoza.

U istom programu prestao je status strijelcu Miranu Maričiću zbog prelaska u Olimpijski program Tokio 2020. Osim Maričića, jake snage iz streljaštva kao evidentni olimpijski kandidati (sa 1. listopada) kompletiraju Snježana Pejčić i Petar Gorša, te Anton Glasnović sa statusom predolimpijskog kandidata (od 1. rujna). Jedriličari Šime i Mihovil Fantela, kao i Tonči Stipanović, evidentni su olimpijski kandidati od 1. rujna, a s istim nadnevkom status predolimpijskih kandidatkinja ostvarile su Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi. Unatoč činjenici da je Tonči Stipanović izborio olimpijsku normu u klasi Laser, sa statusom predolimpijskog kandidata u programu je ostao i mladi laseraš splitskog Mornara Filip Jurišić.

"Imamo dvojicu odličnih jedriličara u istoj klasi, a samo jednu olimpijsku normu koju je iskusniji laseraš već osvojio. Ne smijemo pritom obeshrabriti mlađeg sportaša", ustvrdio je Mateša, tražeći od članova Vijeća suglasnost za Jurišićev ostanak u Olimpijskom programu.

Mateša je od dopredsjednika HOO-a Željka Jerkova zatražio pomoć u promociji košarke 3x3 kao novog olimpijskog sporta koji treba jače razvijati.

"Moramo osvijestiti činjenicu da se radi o novom olimpijskom sportu, a ne o sportu kojim se bave igrači dvoranske košarke kada nemaju što drugo raditi. Vjerujem da će nam u tome biti od koristi i nedavni vrlo konstruktivni sastanak s predstavnicima HKS-a".

Iz financijskog izvješća (od 1. siječnja do 30. rujna 2018.) glavnog tajnika Josipa Čopa, moglo se saznati da HOO ulazi u mjesec studeni sa svim podmirenim obvezama, za što velike zasluge ima i Središnji državni ured za šport (SDUŠ) pravodobnim transferima proračunskog novca.

Pozitivno mišljenje za organizaciju velikih međunarodnih natjecanja dobili su: Hrvatski skijaški savez za Snježnu kraljicu u siječnju 2019., potom Hrvatski auto i karting savez za 45. INA Delta Rally u lipnju iduće godine te Hrvatski savez za sportski ribolov na moru za domaćinstvo Svjetskog kupa u podvodnom ribolovu u Zadru 2020. godine. Vijeća HOO-a prihvatilo je i zahtjev taekwondaša za pokroviteljstvom jubilarnog 20. Jastreb Opena - Kupa Veleposlanika Republike Koreje, koji će se održati 25. studenoga u zagrebačkoj Areni.

Prihvaćen je i prijedlog Projekta sudjelovanja hrvatskih sportašica i sportaša na drugom izdanju Europskih igara, u Minsku iduće godine, a potvrđena su i imenovanja Ocjenjivačkog suda Nagrade Matija Ljubek te članova Komisije za izbor najuspješnijih sportaš(ic)a i trenera u 2018. godini.

Tradicionalna HOO-ova svečanost Veliki dan hrvatskog sporta bit će 19. prosinca, a sutradan će se u Zagrebu održati i skupština nacionalne olimpijske udruge.

Linker
25. travanj 2024 06:14