Adam Nurkiewicz/Getty Images for FIVB
OKRŠAJ ZA ZLATO

VELIKI BALKANSKI OBRAČUN U PARIZU PRED 13 TISUĆA NAVIJAČA Srbija slomila Sloveniju i postala prvak Europe!

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 29. rujan 2019. 22:10

Finalna utakmica Europskog prvenstva u pariškoj dvorani Bercy, pred skoro 13.000 navijača, bila je zapravo lišena svake neizvjesnosti. Srbi su puno lakše od očekivanoga pobijedili Sloveniju 3:1 u balkanskom finalu i osvojili zlatnu medalju, koju su posljednji puta oko vrata objesili 2011. godine na EP u Austriji i Češkoj.

Slovenska bajka nažalost nije otišla do kraja, poklekli su na posljednjoj stepenici protiv Srbije, koju vodi slovenski bivši izbornik Slobodan Bobo Kovač. Baš je taj podatak znakovit, jer su Srbi nevjerojatno dobro 'čitali' igru Slovenije, bili su sjajno upoznati s njihovim taktičkim potezima. Također, treba reći i da Slovenija izvan Stožica nije ona ista Slovenija koja je došla baš u toj dvorani do finala, uz pomoć sjajne publike koje im je doma bila igrač više.

Ovdje je izostala ta domaćinska atmosfera, igrači nisu išli preko svojih granica, a niti izbornik Alberto Giuliani nije bio onako fanatičan kao na domaćim utakmicama. Jednostavno, Slovenija je cijelu utakmicu, osim možda prvog seta koji je otišao na njihovu stranu (25:19), bila u brzini manje, nisu mogli razviti svoju igru, pa je svakim poenom Srba kod njih vidno rasla nemoć.

Drugi su set ostali na 16 poena, treći na 18 i posljednji, četvrti na 20. Dakle, vidno je da nije bilo neizvjesnosti, da su Srbi kontrolirali sva tri svoja pobjednička seta. A i taj prvi izgubljeni ide možda njima na dušu, jer ma koliko dobro Slovenci ušli u meč, ipak su Srbi bili ti kojima je taj period igre trebao da dođu na 'radnu temperaturu'.

Aleksandar Atanasijević 22 poena, Uroš Kovačević 20 i kapetan Nemanja Petrić, koji je asom okončao ovo EP, 12 poena, dok je kod Slovenaca Klemen Čebulj imao 15 poena, Alen Pajenk 12 i kapetan Tine Urnaut 10. Nakon utakmice će kapetan Urnaut konstatirati:

- Nismo bili pravi, nismo imali pravo oružje za Srbiju koja je zasluženo pobijedila. Tužni smo zbog poraza, no vjerujem da ćemo za koji dan biti sretni zbog druge srebrne europske medalje u četiri godine. Zahvala navijačima koji su nam pokušali i u Parizu napraviti domaću atmosferu kao i u Stožicama, zbog njih nam je još više žao što nismo pobijedili.

Srbi i Slovenci ponovno će se sučeliti početkom iduće godine na kvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju.

Linker
20. travanj 2024 13:42