NAGRADE HOO-A

Veliki dan hrvatskog sporta: Sandra Perković i Giovanni Cernogoraz najbolji u 2012.!

Piše: HinaObjavljeno: 27. prosinac 2012. 21:58

Olimpijska pobjednica u bacanju diska Sandra Perković i osvajač zlatne olimpijske medalje u trapu Giovanni Cernogoraz proglašeni su najboljim sportašima Hrvatske za 2012. u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

Prigodna svečanost održana je u Kristalnoj dvorani zagrebačkom hotelu Westin u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića te brojnih uglednih iz hrvatskog političkog i javnog života.

- Ništa nas ne može toliko povezati kao sport i sportska dostignuća. Hrvatska je prepoznatljiva po sportašima i sportašicama, na nama je da tako bude i u budućnosti - poručio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, dok je glavni tajnik Josip Čop dodao kako su hrvatski sportaši u posljednjem olimpijskom ciklusu osvojili 353 medalje na svjetskim, 292 na europskim i devet medalja na olimpijskim igrama.

- Letvica je postavljena vrlo visoko, a nadamo se da ćemo nastaviti takav trend i na sljedećim Olimpijskim igrama - dodao je Čop.

Za najbolju ekipu proglašena je hrvatska ženska streljačka reprezentacija u samostrelu field koja je na svjetskom prvenstvu u Bratini osvojila zlatnu medalju, dok su osvajači zlatne medalje na OI u Londonu vaterpolisti izabrani najboljom momčadi u protekloj godini. Osvajači srebrnog olimpijskog odličja u četvercu na pariće dobili su nagradu za najuspješniji sportski par, štafetu ili posada. Najuspješniji treneri u protekloj godini bili su Ivan Ivančić, trener zlatne Sandre Perković, Stjepan Vučković, trener olimpijskog pobjednika Giovannija Cernogoraza, te Ratko Rudić trener zlatnih vaterpolista.

- Iza mene je sjajna godina, no imam dovoljno motiva za naprijed. Ne posustajem i idem dalje s mojim trenerom Ivanom Ivančićem, ako to nekima nije jasno - poručila je Sandra Perković demantiravši s govornice vijesti kako prekida suradnju s 'Ivančom'.

- Nije mi jasno kako netko može izmišljati takve stvari. Nadam se kako ćemo surađivati zajedno do idućih OI u Rio de Janeiru i dalje - dodala je Sandra. Giovanni Cernogoraz je upravo danas proslavio 30-ti rođendan i izbor za najboljeg sportaša Hrvatske sjajan mu je poklon.

- Nakon osvajanja zlata na OI mnogo se toga promijenilo u mojem životu, no pokušavam i dalje ostati isti kao i ranije - kazao je skromni Giovanni.

Nagradu HOO-a 'Matija Ljubek' za 2012. dobili su bivši vaterpolist Ivo Trumbić, bivši izbornik boćarske reprezentacije Aleksandar Anzur, košarkaški djelatnik Marijana Pasarić, Hrvatski atletski savez, te Hrvatski šahovski savez.

Najuspješniji sportski promicatelji Hrvatske u svijetu u 2012 su hrvatske ženska i muška olimpijska rukometna reprezentacija, dok je trofej Međunarodnog olimpijskog odbora "Sport i okoliš" dobio arhitektonski ured 3LHD koji je projektirao dvoranu Bale u Istri.

Nagrada za Fair Play ove godine nije dodijeljena jer po mišljenju ocjenjivačkog suda HOO-a nije stiglo dovoljno kvalitetnih prijedloga koji su zaslužili nagradu.

Linker
25. travanj 2024 07:45