Edgard Garrido / Reuters
ZAGREPČANIN SLAVIO U VELIKOJ DRAMI

VELIKI DAN ZA HRVATSKI SPORT Imamo prvu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru!

Hrvatski strijelac Josip Glasnović osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u trapu u Rio de Janeiru, on je nakon dodatnog raspucavanja u finalu bio uspješniji od Talijana Giovannija Pelliela sa 17-16.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. kolovoz 2016. 22:18

Josip Glasnović osigurao je prvu medalju za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Prvu i to - zlatnu.

Nakon što je Giovanni Cernogoraz razveselio Hrvatsku prije četiri godine u Londonu pogodivši zlato u gađanju glinenih golubova, u Riju je to učinio 33-godišnji strijelac iz zagrebačke Dubrave.

Josip je olimpijac bio već u Pekingu prije osam godina gdje je bio peti, u Londonu je u finalu bio njegov stariji brat Anton, a sad je opet došlo Josipovo vrijeme. Iskusniji i bolji nego prije osam godina, Josip ovaj put nije propustio priliku popeti se na olimpijsko postolje.

Najava da će ponedjeljak biti prvi dan kad će Hrvatska slaviti medalju bio je već odličan Josipov nastup u prvom danu natjecanja u nedjelju, kad je u prvoj i trećoj seriji pucao bez promašaja (25), u drugoj je promašio tri goluba (22) i ponedjeljak dočekao na 4. mjestu. No, bilo je to tek pola posla, sve je morao potvrditi u ponedjeljak.

Jamie Squire/Getty Images
Jamie Squire/Getty Images / Getty Images

Kvalifikacije je završio sa 120 pogodaka iz 125 pokušaja, što je bilo dovoljno za podjelu drugog mjesta s Britancem Edwardom Lingom. U posljednje dvije kvalifikacijske serije - održane u ponedjeljak - ostvario je 48 pogodaka, 25 u prvoj, a 23 u drugoj, što mu je, uz 72 pogotka iz prve tri serije u nedjelju, bilo dovoljno za ulazak u borbu za medalje.

U polufinalu je naš 33-godišnji strijelac bio savršen pogodivši svih 15 meta te se plasirao u finale s Talijanom Giovannijem Pellielom, vodećim nakon kvalifikacija, koji je u polufinalu imao 14 pogodaka.

Treba reći da je na putu do finala ispao i najbolji u ovom trenutku, najbolji iz kvalifikacija, vlasnik svjetskog rekorda - Massimo Fabbrizi. On nije izdržao - Josip jest.

Drama do samoga kraja

Finale je bila borba dvojice gotovo nepogrešivih. Pellielo ili Glasnović.

Trebalo je srušiti 15 golubova u 15 metaka, a vani je bilo oblačno, vjetar je pojačavao, a vjetar je najveći protivnik trapašima, jer kad puše, nikad ne znaš gdje će golub.

Prvi je pucao Pellielo i to je protivniku uvijek teže. Do 4:4 bilo je izjednačeno, a onda je Josip promašio goluba i Talijan je poveo. Prednost u takvim okršajima puno znači, no, Pellielo je nakon toga promašio, a Josip izjednačio rezultat.

I onda Pellielo promašuje opet, Glasnović pogađa i vodi. A kada on vodi, to rijetko propušta iskoristiti. No, vjetar je divljao i trebalo je biti koncentriran, a još i kad se ruka trese jer ne puca se svaki dan za zlato...

U 13. pokušaju promašuje Glasnović i opet su u egalu. I otad je samo pitanje bilo tko će promašiti prvi. Nije nijedan, pa su otišli u raspucavanje. Uzbudljivije nije moglo.

Prvi pogađaju obojica, i drugi, i treći. I onda Pellielo promašuje i Josip pogađa - zlato.

Broncu je osvojio Britanac Edward Ling.

------------------------------------------------------------------

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković čestitao Josipu Glasnoviću

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković čestitao je Josipu Glasnoviću na prvoj zlatnoj medalji za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

"Dragi Josipe,

novo olimpijsko zlato za Hrvatsku u teškoj streljačkoj disciplini letećih meta trap na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru možemo zahvaliti Vašoj mirnoj ruci i sjajnoj koncentraciji.

U ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno čestitam i želim još puno sportskih i životnih uspjeha, Vama osobno i cijeloj hrvatskoj reprezentaciji", stoji u čestitki tehničkog premijera Oreškovića.

----------------------------------------------------------------------

OI Rio: Sve hrvatske olimpijske medalje

Josip Glasnović osvojio je 24. medalju za Hrvatsku na ljetnim olimpijskim igrama od samostalnosti, a sedmu zlatnu postavši olimpijski pobjednik u trapu u Rio de Janeiru.

Dosada su zlata za Hrvatsku osvajali rukometaši, 1996. u Atlanti i 2004. u Ateni, dizač utega Nikolaj Pešalov u Sydneyu 2000., atletičarka Sandra Perković u bacanju diska u Londonu 2012. i strijelac Giovanni Cernogoraz u trapu u Londonu 2012. Glasnović je tako "naslijedio" upravo svog reprezentativnog kolegu kao olimpijski pobjednik u trapu.

Usto, hrvatski su sportaši osvojili i sedam srebrnih (dva u veslanju te po jedno u atletici, gimnastici, košarci, vaterpolu i plivanju), te 10 brončanih odličja (po tri u tenisu i taekwondou i po jedno u dizanju utega, streljaštvu, veslanju i rukometu).

Linker
16. travanj 2024 21:06