REUTERS
RAGBIJAŠKO SP

VELŠANI UZ OSMIJEH SREĆE, JAPANCI SE IPAK RASPALI Južnoafrikanci rastužili domaćine, Francuzi se "upucali u nogu"

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 21. listopad 2019. 12:38

Bila su to dva posve različita četvrtfinalna dvoboja na Svjetskom prvenstvu u Japanu. Prvi je nudio veliku neizvjesnost, pa i dramu na kraju, da bi Velšani uz osmijeh sreće pobijedili Francuze i treći put u povijesti izborili polufinale.

​Dvoboj koji je zaludio svijet ragbija, i pogotovo Japance, pretvorio se u tužan kraj domaćina koji su prvi put u povijesti igrali četvrtfinale. Optimizam u Japanu je narastao do neba i svi su govorili o polufinalu, a gotovo nitko o jednoj “maloj” sitnici, a to je, da bi došli u polufinale, morali su to učiniti preko dvostrukih prvaka svijeta (1995., 2007.), a Južnoafrikanci su još jednom pokazali kolika su i kakva snaga, jer su u drugom poluvremenu apsolutno razmontirali i slomili Japance.

Domaćini su jednostavno “pali pod kotače vlaka koji je jurio 1000 na sat” i pokazao Japancima da je talent samo jedan dio ove prekrasne igre, ali da za sve velike stvari moraš čekati i stajati u redu. A, Japan je tek nedavno stao u redu, a hoće li i kada biti jedna od ragbijaških velesila, pokazat će iduća prvenstva.

Crveni karton u 49.

Protiv Velšana su Francuzi bili prilično dominantni i gotovo uvijek u vodstvu, početnih 12:10 pretvorilo se u vodstvo Francuza 19:10 na poluvremenu, a borbeni Velšani su stalno bili u situaciji da love zaostatak.

U drugom poluvremenu su s tri poena kapetana Dana Biggara Velšani smanjili na 19:13, izabrali su konzervativniji napad, iako su mogli pokušali doći do 5 ili 7 poena, i dugo je izgledalo kao da će to presuditi. Međutim, presudila je odluka velškog kapetana koji je tražio da izvedu kazneni udarac, uvjeren da do kraja ima dovoljno vremena da bi se rezultat promijenio, pa čak i okrenuo.

​Jedan od razloga je bio i crveni karton koji su Francuzi zaslužili u 49. minuti, pa su do kraja susreta igrali s igračem manje - s 14-oricom. I tako korak po korak, uporni i strpljivi Velšani počeli su stiskati svog protivnika sve do pet minuta prije kraja kada se dogodila presudna akcija.

​Jedna odbijena lopta iz scruma pala je u ruku Justina Tipurica, on je načinio dva koraka prema zadnjoj crti francuske obrane, da bi na kraju s novih sedam poena Velšani došli do vodstva od 20:19 i tu prednost zadržali za veliku pobjedu. Jedan od razloga poraza Francuza je činjenica da su iz jednog pokušaja pretvaranja iz kaznenog udarca pogodili vratnicu, tako da su na kraju centimetri presudili u korist Velšana. I ne samo centimetri.

Završna slika slomljenih Francuza govorila je više od tisuću riječi, a slaba im je utjeha bila izjava izbornika Walesa Warrena Gatlanda, koji je iskreno priznao...

Preveliki teret za Japan

- Danas je izgubila bolja momčad.

​Francuzi će morati čekati nove četiri godine, za utjehu bit će i organizatori 10. SP-a.

​Priča o čudu iz Brightona, kada su Japanci na proteklom SP-u pobijedili Južnoafrikance u skupini, prepričava se godinama i zato se njihov novi dvoboj s Južnom Afrikom očekivao poput konačnog priznanja veličine jedne nove reprezentacije. Ali to je puno lakše reći nego učiniti.

I tako su u novom obračunu s Južnom Afrikom, koji je trebao otvoriti vrata raja Japancima, jednostavno pali pod pritisak. Prevelik je to teret bio i Japanci su ga znali nositi u prvom poluvremenu, ali samo u prvom poluvremenu.

​Južnoafrikanci su u 4. minuti poveli s 5:0, da bi negdje krajem poluvremena Japan upisao jedine poene i jedan kazneni udarac.

​Drugo poluvrijeme pretvorilo se u jednosmjernu ulicu, brzina Japanaca u ovom meču jednostavno nije ni jednog trenutka došla do izražaja, a sve što su odigrali Južnoafrikanci uglavnom se pretvorilo u zlato.

Polufinale je na rasporedu sljedećeg vikenda, bit će to obračun momčadi iz južne hemisfere protiv Europljana, Novi Zeland protiv Engleske i Južna Afrika protiv Walesa. Najveći favoriti su Novozelanđani, a odmah do njih Južnoafrikanci, ali nisu toliko veliki favoriti da bi se sa sigurnošću moglo proglasiti njihovo finale.

​Četvrtfinale: Wales - Francuska 20:19 (12:19), Južna Afrika - Japan 26:3 (5:3).

Linker
26. travanj 2024 03:07