CROPIX
PIŠE DEAN BAUER

VIŠE NOVCA SPORTAŠIMA Država će u 2017. u sport uložiti 260 milijuna kuna, udvostručuju se nagrade za osvajače medalje na Olimpijskim igrama...

VIŠE NOVCA SPORTAŠIMA Vlada RH i Središnji državni ured za šport udvostručuju nagrade za osvajače medalja na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. listopad 2017. 17:02

Kada predsjednik vlade u godini koja nije izborna, na skupu koji nije predizborni obeća znatno izdvajanje novca iz proračuna za bilo koju društvenu djelatnost, to mora izazvati pozornost. Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, prigodom otvaranja juniorskog SP-a u judu u Zagrebu, podario je sportašima poklon kakvom se nisu mogli nadati. Zasad izrijekom, ali nema razloga u sumnju da bi se najavljeno moglo ostvariti.

Premijer je, naime, u Domu sportova najavio udvostručenje iznosa nagrada vrhunskim sportašima za medalje osvojene na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima u olimpijskim sportovima, kao i izdašnije financiranje sporta u cijelosti.

Inicijator je premijer

“Povećanje izdvajanja za nagrade vrhunskim sportašima inicirao je predsjednik Vlade Andrej Plenković”, decidirani je odgovor na naš upit Središnjem državnom uredu za šport tko je inicijator ovog projekta.

Iz SDUŠ-a su podrobnije pojasnili:

SDUŠ nositelj izrade

“Prema članku 83. Zakona o sportu kriterije za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća, iznose tih nagrada i način njihova dodjeljivanja uredbom utvrđuje Vlada. Stručni nositelj izrade Nacrta izmjena postojeće uredbe Središnji je državni ured za šport, koji će promjene, koje su usuglašene s Vladom RH, sukladno propisanoj proceduri predložiti Vladi, koja će donijeti izmjene, a SDUŠ provesti postupak donošenja odluka prema uredbi.”

O kolikom se točno iznosu radi i kada bi se mogao očekivati početak isplate udvostručenih novčanih nagrada? U konačnici, postoji li u Državnom proračunu novac za ovakvo uvećanje?

“Stavka u Državnom proračunu postoji otkad postoje državne nagrade za vrhunska postignuća te je u 2017. osiguran iznos od 5.200.000,00 kuna. Sukladno planiranom povećanju od 100% za sva sportska postignuća obuhvaćena ovom uredbom, u 2018. bit će, prema projekcijama iz prethodnih godina, potrebno osigurati oko 12 milijuna kuna. Iznos je promjenjiv sukladno ritmu velikih sportskih manifestacija, iznosi u olimpijskim godinama uvijek su nešto veći. Uredbu će donijeti Vlada do kraja kalendarske godine s primjenom za natjecanja od 1. siječnja 2018.”, priopćavaju iz Središnjeg državnog ureda za šport.

Rješenja za nove izvore

Predsjednik Vlade spomenuo je, “Vlada će nastaviti s povećanjem izdvajanja za sport”.

Na koji način, u kojem obimu?

“Vlada je u 2017. osigurala povećanje izdvajanja kroz Središnji državni ured za šport za nešto više od 50 milijuna kuna. U ovom smo trenutku na 250 milijuna kuna, s time da će zahvaljujući rebalansu, povećanju prihoda od igara na sreću i dijelu prenesenih sredstava iz 2016, ukupna realizacija biti iznad 260 milijuna kuna. Svjesni smo da sport zaslužuje i više, ali u svjetlu trenutačne situacije mislimo da se radi o velikom pomaku. Mi ćemo u suradnji s drugim resorima i Vladom nastaviti raditi i dalje te kroz strateške dokumente i zakonodavna rješenja pronaći nove izvore sredstava za sport i mjere koje će pomoći razvoju sporta i olakšati funkcioniranje sportskih organizacija. Najveći dio proračuna ide na pet velikih nacionalnih sportskih organizacija: Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor, Hrvatski školski sportski savez, Hrvatski akademski sportski savez i Hrvatski savez gluhih. Smatramo posebno važnim naglasiti da je njima ove godine također osigurano povećanje, odlukom državne tajnice za njih je osigurano 156 milijuna kuna”, naglašavaju iz SDUŠ-a.

Novi sustav nagrađivanja osvajača medalja na OI i SP u olimpijskim sportovima na snagu stupa od 1. siječnja 2018.

Linker
19. travanj 2024 04:33