REUTERS/Stephane Mahe
BICIKLIZAM

VUELTA Roglič ovog puta bez greške stigao korak bliže ukupnoj pobjedi

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 13. rujan 2019. 13:07

Nije bio sretan dan ranije, krivio je sebe zbog lošeg ulaska u etapu, koja ga je koštala i to poprilično, jer se Kolumbijac Nairo Quintana približio i stigao na drugo mjesto ukupnog poretka španjolske Vuelte. No, Primož Roglič bio je prvi koji je prepoznao i priznao svoju pogrešku.

Dan kasnije greške nije bilo. U 18. etapi, etapi s četiri uspona A kategorije, etapi koja je ukupno imala gotovo 4.000 metara uspona, Roglič je uz pomoć dvojice kolega, Powlessa i Kussa, stalno kontrolirao protivnike za generalni plasman, niti jednog trenutka nije dopustio da mu bilo tko pobjegne.

Jedan je ipak pobjegao, ali taj 22-godišnji Kolumbijac Sergio Higuita tek je četiri mjeseca profesionalac, ali je već pokazao kvalitete vrhunskog mladog vozača. Od skupine koja je pobjegla na prvom i drugom usponu svi su nestali osim Higuite koji je izdržao posljednji uspon od 6 kilometara, dotakao vrh 40 sekundi ispred glavnih pratitelja i hrabrom vožnjom na spustu zadržao prvo mjesto te osvojio prvu etapu u mladoj profesionalnoj karijeri.

​Dok je Higuita hitao prema pobjedi u pozadini se vodila borba za preostale bonus bodove, u maloj skupini su bili Miguel Angel Lopez, Primož Roglič, Alejandro Valverde i Nairo Quintana. U uzbudljivoj završnici najbolje je noge imao Roglič i stigao je ispred Valverdea, tako da je ukrao još nekoliko sekundi koje su ga učvrstile u borbi za prvo mjesto u ukupnom poretku.

Kako je do kraja Vuelte ostalo još samo tri etape, od toga dvije u kojima se može nešto napraviti, čini se da vodstvo koje ima u odnosu na Valverdea, a to su 2 minute i 50 sekundi, moralo bi biti dovoljno da osvoji prvi Grand Tour u karijeri.

​To je uostalom prilično glasno rekao Bradley Wiggins, prvi Britanac pobjednik Tour de Francea, koji je ustvrdio da se etapa od dana ranije neće ponoviti i da će sigurni pobjednik biti najbolji biciklist u utrci, a to je Primož Roglič.

​Zasad to tako izgleda, 18. etapa je to i potvrdila, a koliko Kolumbijci vole biciklizam vidjelo se na cilju koji je bio načičkan Kolumbijcima i kolumbijskim zastavama. Istina čekali su Naira Quintanu, ali su se zadovoljili i bili su sretni zbog još jednog mladog momka koji dolazi.

​Drugi Slovenac Tadej Pogačar izgubio je ponešto u odnosu na generalni plasman, izgubio je majicu mladog vozača, koju sada ima Lopez, peti je u ukupnom poretku, ali još uvijek vjeruje da bi se mogao domoći postolja.

18. ETAPA: 1. Higuita (Kol/EF) 4;33:09, 2. Roglič (Slo/Jumbo) +15.0, 3. Valverde (Špa/Movistar) +15.0, 4. Majka (Polj/Bora) +15.0, 5. Lopez (Kol/Astana) +17.0...

UKUPNO: 1. Roglič 71;16:54, 2. Valverde +2:50, 3. Quintana (Kol/Movistar) +3:31, 4. Lopez +4:17, 5. Pogačar (Slo/Emirates) +4:49...

Linker
19. travanj 2024 20:29