Vladimir Dugandzic / CROPIX
FINALNI PLOV

ZA SVE JE KRIV LOŠ START Ivan Kljaković Gašpić ostao je bez olimpijske medalje

Hrvatski jedriličari danas pišu povijest. Osim Tončija Stipanovića koji u Laseru ima osigurano srebro, za medalju se danas borio i Ivan Kljaković Gašpić, popularni Bambi.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 16. kolovoz 2016. 22:05

PRIJENOS UŽIVO

20.00 - Plov za odličja nije bio sretan za Kljakovića Gašpića. Hrvatski jedriličar je plov za odličja završio na desetom mjestu. To mu nije bilo dovoljno za osvajanje medalje. Podsjećamo, u plov za odličja je ušao s trećeg mjesta. Zlato je osvojio Britanac Scott, srebro za Slovenca Žbogara, a bronca za Amerikanca Painea..

19.56 - Amerikanac Paine uvjerljivo je vodeći, dok je Kljaković Gašpić deseti. Čini se kako će Kljaković Gašpić ostati bez medalje.

19.47 - Na početku se činilo da je Bambi u sjajnoj poziciji i da će okrenuti među vodećima, ali se vjetar malo poigrao s njime i okrenuo u korist Amerikanca Painea, njegovog najvećeg konkurenta.

19.45 - Bambi je kod prve oznake okrenuo sedmi, a njegov glavni konkurent Paine prvi. U ovim trenucima Bambi nema medalju.

19.40 - Za razliku od Stipanovića Ivan Kljaković Bambi je startao sjajno i trenutno drži drugo mjesto.

----------------------------------------------

Ivan Kljaković Gašpić Bambi gradio je svoju poziciju u Riju iz dana u dan. Krenuo je s devetim mjestom nakon prvog dana, pa se popeo na sedmo, pa na peto i u nedjelju napravio korak na treće.

Kljaković Gašpić bio je treći uoči plova za odličja. Imao je veliki zaostatak od 37 bodova za vodećim Britancem Gillesom Scottom, koji je osigurao zlato, dok mu je drugi Slovenac Vasilij Žbogar bježao 13 bodova. S druge strane, prednost našeg jedriličara pred Amerikancem Calebom Paineom i Šveđaninom Maxom Salminenom bila je pet bodova.

Na kraju Britanac Gilles Scott uzeo je zlato, Slovenac Vasilij Žbogar osvojio je srebro, a Amerikanac Caleb Paine, koji pobijedio u plovu za odličja, uzeo je broncu.

Prethodno je Tonči Stipanović uzeo srebrnu medalju u klasi Laser, i time je osvojio prvo olimpijsko odličje u povijesti hrvatskog jedrenja.

Stipanović je uoči završnog plova bio u vodstvu sa 10 negativnih bodova prednosti u odnosu na Australca Toma Burtona. Imao je osigurano srebro i jedini cilj u plovu za odličje bilo je pokriti Australca i ne dozvoliti mu da pobjegne.

Nažalost, završni plov se odvio na najgori mogući način. Presudila je kazna koju je Stipanović dobio na startu jer je udario Australca. Zlato ide u Australiju, a srebro u Split. Treće mjesto osvojio je Novozelanđanin Sam Meech. Hrvatskom jedriličaru iskliznulo je zlato za dva boda u ukupnom poretku.

-------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO

20.00 - Plov za odličja nije bio sretan za Kljakovića Gašpića. Hrvatski jedriličar je plov za odličja završio na desetom mjestu. To mu nije bilo dovoljno za osvajanje medalje. Podsjećamo, u plov za odličja je ušao s trećeg mjesta. Zlato je osvojio Britanac Scott, srebro za Slovenca Žbogara, a bronca za Amerikanca Painea. Bambi je na kraju završio na petom mjestu.

19.56 - Amerikanac Paine uvjerljivo je vodeći, dok je Kljaković Gašpić deseti. Čini se kako će Kljaković Gašpić ostati bez medalje.

19.47 - Na početku se činilo da je Bambi u sjajnoj poziciji i da će okrenuti među vodećima, ali se vjetar malo poigrao s njime i okrenuo u korist Amerikanca Painea, njegovog najvećeg konkurenta.

19.45 - Bambi je kod prve oznake okrenuo sedmi, a njegov glavni konkurent Paine prvi. U ovim trenucima Bambi nema medalju.

19.40 - Za razliku od Stipanovića Ivan Kljaković Gašpić, popularni Bambi, je startao sjajno i trenutno drži drugo mjesto.

Kad je najviše trebalo, izvukao je najviše iz sebe, iskoristio greške protivnika i izbio u prvi plan. Iako on osobno nije bio potpuno zadovoljan jer da je drugi nedjeljni plov, a deseti ukupno, bio bolji, mogao je napraviti isto ono što je u laseru ostvario Tonči Stipanović - osigurati medalju već prije finalnog plova koji je za finaše na rasporedu danas.

Najbolji finaš i najveći favorit i uoči početka regate, Britanac Giles Scott - trostruki uzastopni svjetski prvak - već je osigurao i proslavio olimpijsko zlato. Borba će se voditi za srebro i broncu.

Slovenac Vasilij Žbogar, u svojoj 40. godini i na svojim petim Olimpijskim igrama, nadomak je osvajanja treće olimpijske medalje, drugi je sa 13 bodova prednosti u odnosu na hrvatskog kormilara na trećem mjestu. To ne bi bilo nedostižno da Ivan nema pratnju za vratom, kojoj se mora posvetiti kako bi sačuvao mjesto na postolju. Pet bodova zaostatka imaju na četvrtom mjestu Amerikanac Caleb Paine i na petom Šveđanin Max Salminen. Prema bodovnom stanju ni preostalih pet finalista nije bez šanse za broncu, iako bi im se trebalo dosta toga posložiti. Tako da će finalni plov za odličja 16. kolovoza biti strašno napet.

- Prvi plov je bio stvarno maestralan, drugo mjesto, a u drugom plovu sa 13. ulazom jednostavno kao da se sve moralo zakomplicirati. Bezveze. Jesam treći, ali slobodno, umjetnički rečeno, najradije bih se bacio pod vlak, jer mogao sam danas zatvoriti priču i praktički slaviti - nezadovoljan je bio Ivan.

Finaši su u ponedjeljak imali dan odmora, itekako potreban da se i naš Bambi odmori, “posloži glavu” i danas zaplovi po medalju.

Linker
27. travanj 2024 03:38