KL-Photo / KL-Photo
TOUR OF CROATIA

ZAGAZIO U ČETRDESETU I TRAŽI NAJBOLJI REZULTAT NA TOURU Biciklist koji je nastupio na sva tri prethodna izdanja, bit će najveća hrvatska uzdanica

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 15. travanj 2018. 23:08

Ove godine na Touru of Croatia nema momčadi UAE, pa tako neće voziti niti Kristijan Đurasek. Nema niti Katuše, pa neće biti ni Roberta Kišerlovskog.

No, tu je onaj koji je uvijek ovdje, čovjek koji je prije mjesec dana napunio 39 godina i vozio je sva dosadašnja tri izdanja Toura of Croatia. Radoslav Rogina iz slovenske momčadi Adria Mobil možda je i u posljednjoj sezoni svoje karijere...

- Ne zna se to još, nije još to sto posto, vidjet ćemo - smije se najveća hrvatska uzdanica u sljedećem tjednu.

Njemu je, naravno, Tour of Croatia središte sezone...

- Normalno, kako je to domaća utrka, onda su ambicije uvijek velike. Postoji velika želja i zadovoljstvo što vozim tu utrku. Što se tiče priprema, proteklo je sve kako sam planirao, a ostaje da vidimo za što će to što sam pripremio biti dovoljno.

Nema nepoznanica

Rogina je najbolji rezultat na Touru of Croatia imao na drugom izdanju, kada je pobijedio Matija Kvasina, a on je završio na ukupno petom mjestu. Lani je bio najbolji Hrvat, jer je nakon što je osvojio etapu na Biokovu, Kristijan Đurasek pao je prije Zadra i morao odustati, pa je Rogina završio ukupno 11.

- Nema tu nepoznanica, etape će su manje-više slične, znam što nas čeka. Bio sam 2007. pobjednik utrke Kroz Hrvatsku, ali tada je to bila druga organizacija. Što se tiče ove, svake godine to je na sve većoj razini. Dotjeruju se sitnice, koje se možda i ne vide prema van i to je doista odlična utrka. S novom kategorizacijom bit će i još bolja.

Kako je Rogina zadovoljan dosadašnjom sezonom?

- Nisam imao previše startova, najvažniji dio sezone za mene kreće sada kad dođe toplije vrijeme. Sada slijedi Tour of Croatia, pa utrka Kroz Sloveniju, bit će više startova. Ono što je bilo do sada, bilo je OK.

Sveti Jure i Učka

Kakvu konkurenciju Rogina očekuje na startu u utorak u Osijeku?

- Znam samo da dolaze tri World Tour momčadi, Astana, Trek i Bahrain, ali tko će tu biti sve od favorita, tek treba vidjeti kad se okupimo na startu. Prema najavama, čujem da bi se trebao pojaviti Gianluca Brambilla iz Treka, pa će on sasvim sigurno kandidirati za najviša mjesta. Na mojoj je momčadi da bez obzira na konkurenciju, damo sve od sebe.

A kakvo je stanje u Adria Mobilu, hoće li Rogina biti kapetan svoje momčadi, hoće li momčad raditi za njega?

- Sada je s nama Jani Brajkovič, koji je stigao iz Bahraina. Riječ je o jako kvalitetnom vozaču, dobrom na brdu. No, on izlazi iz neke ozljede, vidjet ćemo koliko će bit spreman. Najvjerojatnije će se raditi za mene, ali vidjet ćemo.

Lani se nije penjalo do vrha Biokova, do Svetog Jure. Je li ga Rogina ikad osvojio?

- Jesam na treningu. Znam o kakvom je brdu riječ, a treba vidjeti hoće li se zbog vremenskih uvjeta ići ove godine do gore. No, neovisno o tome hoće li se penjati na Svetog Juru ili će cilj, kao i lani, biti nešto niže, mislim da to ništa neće promijeniti, rezultati će biti isti, samo će uspon nešto dulje trajati. Opet, ovo je etapa koja će odrediti dosta toga u ukupnom poretku, da bi nas onda iza toga, u subotu na Učki, čekala potvrda svega.

Jedva čeka start

On osobno jedva čeka start, nema ozljeda, forma je tu.

- Sve je OK. Naravno ima dana kad se na treningu osjećaš bolje, pa na utrci to ne ispadne najbolje, ima i obrnutih situacija. Nadam se da će biti sve u najboljem redu od utorka.

I mi se nadamo. Navijat ćemo za Roginu. Čovjeka koji je zagazio u četrdesetu. I bit će naša najveća uzdanica od utorka...

Linker
16. travanj 2024 20:17