Zeljko Puhovski / Hanza Media / Hanza Media
'ONA MI JE STVARNO PUNO POMOGLA'

ŽENA ZLATNOG UMA: PSIHOLOGINJA KOJA JE DOVELA VATERPOLISTE DO SVJETSKOG ZLATA PRIPREMALA JE I TINA SRBIĆA 'Taj dečko ima nevjerojatan šampionski stav'

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 11. listopad 2017. 22:28

Nakon što je u prošli utorak i službeno potvrđeno da se s trećom ocjenom kvalifikacija plasirao u svoje prvo svjetsko finale, Tin Srbić nam je otkrio jedan detalj.

- Trudio sam se primijeniti neke stvari na kojima sam posljednjih mjeseci radio sa svojom sportskom psihologinjom. Ako želiš doći do najvećih ciljeva, moraš posložiti sve sitnice. Jer mogu ja biti fizički najpripremljeniji sportaš na svijetu, ali ako se popnem gore na preču, a koncentracija nije na nivou, nisam napravio ništa. Ona mi je stvarno puno pomogla.

Jako mu je stalo

A “ona” je prof. dr. sc. Renata Barić. Poznata sportska psihologinja koja je posljednjih godinu dana i u timu naše vaterpolske reprezentacije i koja je Barakudama pomogla na putu do svjetskog naslova.

- Kada mi se u programu HOO-a otvorila prilika i za takvu suradnju, za takvu pomoć, bio bih glup da to nisam iskoristio - rekao je Tin, koji sa psihologinjom Barić radi od svibnja ove godine.

- Odradio je vježbu savršeno - oduševljena je bila Renata.

- Tin je dečko sa šampionskim stavom. Već se na prvu to kod njega jako lako vidi. Vrlo je ozbiljan, savjestan, discipliniran, angažiran... Jako mu je stalo. Čak je i temperamentan u tom segmentu, iako je inače mirna osoba. On, jednostavno, želi raditi dobro i to radi odlično.

Na čemu su najviše radili?

- Tin i ja smo, u biti, napravili dogovor za dugoročnu suradnju. On se bavi vrhunskim sportom i dugoročno želi biti na vrhunskoj razini. Njegovi su snovi olimpijski, a ovo je u Montrealu bilo idealan korak na tom putu. Krenuli smo raditi na kontroli emocija i suočavanju s pogreškama na treningu i natjecanju, te na tehnikama opuštanja i oblikovanju prednatjecateljske i natjecateljske rutine.

Dogovor da ide do kraja

Pomogla mu je i u najbitnijem: da izdrži odraditi svoju najjaču vježbu. Vježbu koja će u Montrealu biti konkurentna za sve.

- Prije ga je znala uloviti nesigurnost ako primjerice na podij-treningu ne krene dobro, onda poželi mijenjati vježbu, ići na nešto slabiju, ići na ziher. Sada ne. Odlučio je ići na najtežu varijantu svoje vježbe i mislim da sam mu pomogla da u tome ode do kraja. Dogovorili smo se da ide do kraja što god da se dogodilo, te disciplinirano primjeni naučeno. A jako je bitno u cijeloj toj priči da je i trener Lucijan Krce bio uključen u psihološku pripremu.

Baš kao što je bio uključen Ivica Tucak.

- Oni su isto tim. Ne ide jedno bez drugoga.

Renata je prije nekoliko godina tako pomogla i Tinovu uzoru Mariju Možniku, koji je kasnije osvojio i svjetsku broncu, bio i prvak i viceprvak Europe.

- I jedan i drugi izrazito su disciplinirani. Sprava je ista, ali njih su dvojica dva različita tipa gimnastičara. Iako, kod obojice se zaista vidjelo da će biti uspješni - otkrila je doktorica Barić.

Linker
19. travanj 2024 06:10