Star Sailors League / Gilles Marelle
REGATA KLASE TP52

OSVAJAČ PET OLIMPIJSKIH MEDALJA DOLAZI U HRVATSKU 'Bio sam dva puta u Splitu. Sjajna zemlja. Nadam se vidjeti i Šibenik i Zadar'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. travanj 2018. 11:42

Pitanje za kviz. Koji je brazilski sport na Ljetnim olimpijskim igrama osvojio najviše zlatnih medalja? Odbojka? Bilo je sjajnih generacija, ali žalimo, krivi odgovor. Hm, možda odbojka na pijesku?

Istina, taj sport vuče korijene s brazilskih plaža, imali su sjajnih uspjeha na Igrama, no, opet pogrešno. Judo? Atletika? Dobri pokušaji, ali ne… Najtrofejniji brazilski sport na Ljetnim olimpijskim igrama je jedrenje sa sedam zlatnih medalja. Ukupno 18…

U zemlji inficiranoj nogometom gdje se pričama o Peleu, Garinchi, Socratesu i ostalim velikanima djeca spremaju na spavanje, Robert Scheidt osvojio je pet olimpijskih medalja u jedrenju (dva zlata, dva srebra i bronca). Dodajte drugog velikana Torbena Graela s također pet medalja i njih dvojica zajedno drže više od polovice svih brazilskih medalja u jedrenju.

U CV-ju 44-godišnjeg Roberta Scheidta zvanog Razbijač (bolje zvuči na portugalskom El Demolidor) uz pet olimpijskih medalja stoji i brojka od 12 zlata sa svjetskih prvenstava u klasama Laser i Zvijezda, a sveukupno je u karijeri na različitim regatama osvojio više od 120 naslova. Samba na valovima? Nije daleko od toga.

Povod za razgovor s Robertom Scheidtom je njegov dolazak u Hrvatsku na regate klase TP52 koje će se održati u D-Marinovim marinama Mandalina (pokraj Šibenika) te Dalmaciji (pokraj Zadra). Uz njega u Hrvatskoj će jedriti Sir Ben Ainslie, Santiago Lange, Terry Hutchinson, Ed Baird, Jordi Calafat, John Kostecki, Francesco Bruni, Vasco Vascotto. Takav skup jedriličarskih “faca” posljednji je put na našoj obali viđen u zlatno doba ACI Match Race Cupova i regata klase RC44.

Zvuči kao klišej, ali zašto se izabrali jedrenje u zemlji u kojoj je nogomet poput religije?

- Kada sam imao pet godina otac me odveo na jedrenje i tada sam prvi put doživio neograničenu slobodu kakvu pruža more. Volim ovaj sport jer je svaki dan drugačiji, vjetar, valovi, struje, osjećaj za brod. Sve je promjenjivo... Najbolji opis bio bi da me jedrenje čini živim. Ovisan sam o interakciji s prirodom i ne osjećam se dobro kad to ne radim neko duže vrijeme.

Robert Scheidt je u listopadu 2017. objavio kraj karijere u olimpijskim klasama. Više od 25 godina boravka u skučenom kokpitu klase Laser, i sam je procijenio da to više nije to...

- Obožavam koncept jedrenja u istim brodovima. To je pravi test za svakog jedriličara. Dvije su mi stvari u karijeri uvijek bile važne. Uživanje u regati i konkurentnost. Došao je trenutak kada se više ne osjećam konkurentnim. U ovoj sam klasi s prekidima proveo više od dva desetljeća. Od osvajanja svjetskog naslova 1991. nakon kojeg sam dobio ogromnu dozu samopouzdanja, do dvije zlatne olimpijske medalje koje su vrhunac svakog sportaša.

Velike ste uspjehe imali i u klasi Zvijezda. Koliko je taj brod čiji je dizajn star preko sto godina i dalje relevantan u današnjem jedrenju?

- Po pitanju brzine nema šanse protiv modernih koncepata, foiling katamarana i sličnih stvari. No, ljepota jedrenja nije samo u brzini. Zvijezda je puno sporija, ali regate su vrlo izjednačene. Jedriličar treba biti jako tehnički i taktički pismen za upravljanjem Zvijezdom.

Olimpijsko jedrenje je kao sport na svojevrsnoj prekretnici. U nekim se krugovima spominje velik zaokret za Olimpijske igre u Parizu?

- Jedrenje je u posljednjih nekoliko olimpijskih ciklusa promijenilo previše klasa. Treba nam dugoročan plan, a ne brodovi koji će izletjeti s programa nakon jednih ili dviju Igara. Naš sport bi se trebao usredotočiti na ličnosti, na ljude s kojima se nove generacije mogu poistovjetiti. Navijači trebaju znati tko je Šime Fantela, Tonči Stipanović, Tom Burton, Gilles Scott... Potom u jedrenje treba uvesti nagradni fond. U olimpijskim klasama uglavnom se troši vlastiti ili novac jedriličarskog saveza. Podržavam uvođenje profesionalizma.

Zašto ste izabrali TP52. Kroz cijelu karijeru stvorio se dojam da zazirete od većih brodova?

- Kada sam objavio kraj u olimpijskim klasa tražio sam nove izazove. Moja je sreća bila da su Brazilci odlučili osnovati svoju momčad za Super Series. Vlasnik je vrlo entuzijastičan, a cilj je razviti novu generaciju brazilskih jedriličara i, naravno - pobjeđivati na regatama. Možda već i u Hrvatskoj. Bio sam dva puta u Splitu. Sjajna zemlja. Nadam se da ću osim mora uspjeti vidjeti ponešto od Šibenika i Zadra.

D-Marin na startu sezone regata

Hrvatske marine D-Marin Mandalina i D-Marin Dalmacija odabrane su za domaćine utrka TP52 SUPER SERIES, jedne od najprestižnijih regata na svijetu. O značaju ovoga natjecanja i profilu gostiju koje privlači najbolje govori činjenica da se utrke inače održavaju u nekima od najekskluzivnijih svjetskih destinacija, poput Miamia, Key Westa, Porto Cerva, Menorce i Scarlina.

Sedma sezona ovoga natjecanja započet će u Šibeniku u svibnju 2018. godine, a domaćin utrke bit će marina D-Marin Mandalina. Mjesec dana kasnije regata seli u Zadar, a domaćinstvo utrke preuzima marina D-Marin Dalmacija u Sukošanu.

TP52 SUPER SERIES regata u Hrvatsku će dovesti oko 500 sudionika iz više od 20 zemalja. Među njima je veliki broj sadašnjih i bivših olimpijskih prvaka, kao i pobjednici najznačajnijih svjetskih regata, poput Americas Cupa. Svoj dolazak već su potvrdila neka od najjačih imena u svijetu jedrenja, poput Sir Bena Ainsliea, najtrofejnijeg olimpijca svih vremena.

Nakon uspješnih organizacija regata u klasama Farr 40 i Melges, dovođenjem TP52 SUPER SERIES regate D-Marin nastavlja promicati jedriličarski sport i rekreacijski jahting, kao i destinacije u kojima se regate održavaju, što je izuzetno značajno za snažnije pozicioniranje Hrvatske kao jedne od najljepših destinacija za jedrenje u Europi.

Linker
19. travanj 2024 09:10