Screenshot: Facebook
REZULTAT ZA POVIJEST

'OVO SAM ČEKAO CIJELU SEZONU' Ivica Kostelić oduševljen veličanstvenim kvartetom i najvećim uspjehom u povijesti hrvatskog ekipnog skijanja

SLALOMSKA RAPSODIJA U Kranjskoj Gori su Matej, Filip, Elias i Istok ispisali senzacionalan hrvatski rezultat, a dvojica potonjih su još k tome i potvrdili plasman na završnicu Svjetskog kupa u Andori
Piše: Edi DžindoObjavljeno: 12. ožujak 2019. 09:26

Prvi put u povijesti hrvatskog skijanja na jednoj utrci imamo četiri osvajača bodova. Predivno je to reći samo dva mjeseca nakon što smo na Sljemenu prvi puta u muškoj konkurenciji imali tri osvajača bodova. Na slalomu u Kranjskoj Gori redom su bodove osvojili naši aduti Istok Rodeš, Matej Vidović, Filip Zubčić i Elias Kolega.

Iako je ovaj fenomenalan rezultat stigao tek pred sam kraj sezone, valja naglasiti da je podvig hrvatske mlade garde odlična motivacija za velike rezultate u budućnosti. Uz sve predivne vijesti vezane uz samu utrku još jedna odlična vijest dolazi nam iz ukupnog poretka u disciplini jer su i Rodeš i Kolega osigurali svoje mjesto među najboljih 25 slalomaša te samim time i svoje mjesto na finalu sezone u andorskom Soldeu za šest dana.

Alpine Skiing - Alpine Ski World Cup - Men's Slalom - Schladming, Austria - January 29, 2019   Croatia's Elias Kolega during the first run   REUTERS/Lisi Niesner - RC1C9639D240
REUTERS/Lisi Niesner

Na Podkorenu su Kolega i Rodeš u prvoj vožnji odradili nastupe otprilike na svojoj očekivanoj razini uzevši u obzir ono što je (loša) podloga dozvoljavala. Smjestili su se jedan iza drugog, na 19. i 20. mjesto što im je omogućilo veliku nadu za toliko željeni plasman na završnicu. Matej Vidović je isto bio blizu, na 23. mjestu, iako je taj rezultat u prvom laufu mogao biti puno bolji na što su dala ukazati odlična prolazna vremena u gornjem dijelu staze. I kada smo već mislili da je to to, da je standardni hrvatski slalomski trio osigurao svoje mjesto među prvih 30, ukazao se Filip Zubčić.

Zagreb, 060119.
10. izdanje muskog slaloma Svjetskog skijaskog kupa na Sljemenu.
Na fotografiji: Istok Rodes.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Nije ga išlo u slalomu ove sezone kako je očekivao, puno je puta bio nadomak od ulaska u drugu vožnju, a u Kranjskoj Gori sve je to naplatio kad se najmanje očekivalo. Zubo je sa startnim brojem 54 fenomenalno prošao stazu po nemogućim uvjetima te osigurao 27. mjesto pa je tako jučer postao vlasnik daleko najvećeg startnog broja među osvajačima bodova. Idući najveći startni broj nakon ovog Filipovog bio je tek 43 kojeg je na majci imao u konačnici posljednji, 29. Noel Von Gruenigen.

Najbolji vikend karijere

No ni tu nije bio kraj iznenađenjima. Unatoč činjenici da su prvenstveno Kolega i Rodeš bili ti kojima znači svaka stotinka zbog kvalifikacija za finale, zapravo je Zubčić odskijao uvjerljivo najbolju drugu vožnju gledamo li naše predstavnike te napredovao za četiri pozicije i u konačnici došao do 23. mjesta. Zubo je, kao i dan ranije u svojem veleslalomu, odradio peto najbrže vrijeme druge vožnje u kojoj je bio brži od Marcela Hirschera, Henrika Kristoffersena i Alexisa Pinturaulta, tri najbolja skijaša današnjice.

- Možda i najbolji vikend za mene u karijeri i najbolji za naše skijanje ove sezone. Nas četvorica se među seniorima bavimo slalomom u Hrvatskoj i sva četvorica smo u 30. Stvarno sam sretan i ponosan što smo svima pokazali da smo skijaška nacija - rekao je Zubčić koji je od Svjetskog skijaškog prvenstva u fenomenalnoj formi.

Dobre nastupe u drugoj vožnji pružili su i preostali hrvatski skijaši te su svi osim Eliasa Kolege napredovali u poretku u odnosu na plasman u prvoj. Rodeš je u konačnici završio 18. popravivši se za jednu poziciju, a Vidović je pokazao da mu jednostavno leži Podkoren (prvi bodovi u karijeri prije dvije godine) zauzevši 22. mjesto. Kolega je 24. mjestom “na knap” osigurao posljednje 25. mjesto koje vodi u finale.

Bit ćemo još i bolji

- Nisam baš zadovoljan, ali dobro, s obzirom na to da sam bio jako bolestan još prije tjedan dana možemo reći da je OK. Drago mi je da sam se plasirao na finale u Andori, to je nešto, a dotad ću se još bolje oporaviti i biti bolji. Nadam se da ćemo ovako nastaviti u idućoj sezoni, ali danas je ovo sigurno veliki dan za hrvatsko skijanje - izjavio je Elias Kolega.

Prvu pravu slalomsku pobjedu karijere u ludim je okolnostima na kraju odnio švicarski div Ramon Zenhäusern koji je do vrha skočio sa sedmog mjesta u prvoj vožnji. Ne samo to, na kraju je bio čak sekundu i 15 stotinki bolji od drugoplasiranog Henrika Kristoffersena, a treći je s još dvije stotinke slabijim vremenom na kraju bio vlasnim velikog kristalnog globusa u sezoni na odmaku, Marcel Hirscher. Prednost Zenhäuserna bila je toliko nevjerojatna da su se mnogi pitali jesu li mjerači uopće dobro radili jer je Švicarac s nekoliko velikih grešaka na nešto istrošenoj stazi odradio uvjerljivo najbolje vrijeme druge vožnje, no nije bilo riječ o tome, Švicarac je jednostavno stavio točku na I ove sezone najboljom vožnjom života.

Ivica: Ovo sam čekao cijelu sezonu!

Ivica Kostelić je emotivno i oduševljeno ispratio slalom u Kranjskoj Gori. Najveći hrvatski skijaš i jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena danas je trener-savjetnik novom valu hrvatskih skijaša, a ovako je prokomentirao nastup i rezultate Istoka Rodeša, Eliasa Kolege, Mateja Vidovića i Filipa Zubčića na društvenim mrežama:

“Uvijek nadbrojani, nikad nadjačani. Ovo sam čekao cijelu sezonu! Četiri Hrvata osvojila su danas bodove u slalomu Svjetskog kupa u Kranjskoj Gori! Ono što je pritom upečatljivo jest činjenica da Hrvatska trenutačno ima 10 aktivnih skijaških natjecatelja... Postotak nam je nenadmašan”.

Linker
24. travanj 2024 15:36