Damir Krajac / CROPIX
PIŠE DRAŽEN PINEVIĆ

PLAN NA SNAZI NIJE OD JUČER, NEGO MJESECIMA PRIJE Šteta bi bila nesaglediva, kao i prekid priče koja nije krenula od nule, nego od minus 100

Ipak se možda mogao naći mali kompromis i pustiti da one koje ne igraju previše u Podravki, a mogle bi, odigraju minute koje bi ovoj reprezentaciji jako dobro došle
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. listopad 2019. 12:24

Ideja utakmice protiv Njemačke je odlična. Vrhunski protivnik, odlični sparing partner, četiri jake utakmice, pune dvorane, za cure prvo igranje u Areni, a za dečke savršen uvod u Euro koji slijedi u siječnju.

No, neće sve biti savršeno jer su čelništvo HRS-a i izbornik Šoštarić odlučili popustiti Podravki i naše prvakinje neće sudjelovati u reprezentativnoj akciji protiv Njemačke. Ako će im to pomoći da se domognu cilja, plasmana u drugi krug Lige prvakinja, taj potez će biti pun pogodak, ali ako ne, to će biti potpuni promašaj.

Istina je da žene nemaju službeni reprezentativni tjedan, pa u reprezentaciji neće biti igračica koje igraju u inozemstvu, a koje, kao Ježić, jako nedostaju Šoštariću. Istina je i da rukometašice ne igraju na skorašnjem SP-u u Japanu jer su ispale baš od te Njemačke s kojom ćemo igrati u srijedu. Ali, istina je da je ženski rukomet taj kojem najviše trebaju jake, velike međunarodne utakmice da bi se vratio na veliku scenu i da je plan utakmica s Njemačkom na snazi ne od jučer, nego mjesecima prije. Prošlo ljeto pokazalo je veliki pomak ženskog rukometa, malo vidljiv prema van, i samo je za vjerovati da se ova situacija neće odraziti na nastavak istog. Jer, šteta bi bila nesaglediva, kao i prekid priče koja nije krenula od nule, nego od minus 100, a danas je pristojna, za respekt prema Šoštariću i njegovim suradnicima.

Narušen sustav

Hrvatska u subotu igra u Hannoveru, vraća se doma u nedjelju, a Podravka igra u iduću subotu možda ključni susret s Ferencvarosom u Koprivnici, a onda do kraja polusezone još i s Metzom i mora u Norvešku. Težak posao za Saračevića i njegove igračice za koji treba zdravlja, uigravanja, igranja. No, ipak se možda mogao naći mali kompromis i pustiti da one koje ne igraju previše u Podravki, a mogle bi, odigraju minute koje bi ovoj reprezentaciji jako dobro došle, recimo kao Franušić, Popović, pa i Ećimović.

No dobro, odluka je drugačija, ako je stvar dogovora, treba je poštovati. Šoštarićev problem nije samo nedolazak, nego i narušen sustav, koji se postavlja strpljivo mjesecima. Ljevaka i dalje nema, a mogao se tražiti, obrana bez Debelić i Ježić treba biti sasvim drugačija, a može li za dva dana… Nema na sredini Krsnik i Blažević koje igraju vani, ali nema ni Milosavljević. Puno je to za ovu Hrvatsku, previše.

Čeka se krov

S druge strane imamo Zagreb koji je totalno “u banani” i koji Vujović stavlja na noge, koliko brzo može. Protiv Szegeda naravno nije mogao. Zagreb, kao i Podravka, igra Ligu prvaka. U subotu Podravka u Koprivnici čeka Ferencvaros, a Zagreb u nedjelju mora u Elverum u Norvešku. Pa onda u Celje, pa Elverum, pa natrag doma u Celje. Sve zaredom. I savršeno bi mu došlo da nitko ne ode u reprezentaciju, da u tom međuperiodu još “čvaknu” nekog ljevaka i pojačaju se za susrete o kojima im ovisi sezona. No, Ašanin, Mandić, Horvat, Šipić, a možda još poneki bit će u sastavu Line Červara sljedeći tjedan. Pa i kad ponekad zamjerite Zagrebu, pokušajte vidjeti stvari drugačije. I ne zaboravite da Cindrić već u srijedu nakon Hannovera mora u Flensburg s Barcom. Kao detalj, čisto...

Bilo kako bilo, u srijedu u Areni igra Hrvatska. Znamo da će dečki imati podršku jer su oni pokret, ali vjerujemo da će zagrebačka publika prepoznati težinu situacije i tim mladim curama koje je okupio Nenad Šoštarić dati podršku da bi se nerealno nosile s Njemačkom s kojom se ni velike cure nisu mogle nositi prije nekoliko mjeseci. Lijepo je vidjeti da mladi dolaze, da će tu biti Bešen, Guskić, Mrazović, da će Stela Posavec biti šefica parade, da su Glavan, Kalaus i Pijević narasle do nositeljica. I nadati se da će se Podravka kao nositelj ženskog rukometa brzo vratiti u priču i da ćemo je vidjeti u drugom krugu Lige prvakinja, što bi stvarno bio lijep doseg. Ako ništa, barem je u pitanju bio dogovor, a kažu da dogovor kuću - GRADI. A kuća čeka krov, jer zima samo što ne dođe.

Linker
20. travanj 2024 16:09