Ronald Gorsic / CROPIX
KREĆE RASPLET U SKUPINI

POBJEDA PROTIV RUMUNJSKE JE IMPERATIV ZA NASTAVAK HRVATSKIH SNOVA NA EP-U 'Znamo kako igrati protiv njih, treba im otupiti oštricu napada'

Rumunjke imaju jednu europsku broncu, doduše osvojenu 1963. godine, i to na domaćem tlu, u Bukureštu.
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 27. kolovoz 2019. 12:00

Karla Klarić (24), 189 cm visoka pucačica-primačica naše reprezentacije, ima već debelo inozemno iskustvo, od drugog razreda srednje škole je među profesionalkama, najprije u ciriškom Voleru, a potom posvuda po Europi. Između ostaloga, i u Rumunjskoj, u CSM Bukurešt u sezoni 2014./15. te u CSU Târgu Mureșu u sezoni 2016/17.

U svakom slučaju, Karla dobro poznaje rumunjske igračice pa je stoga i prava osoba za najavu po hrvatsku reprezentaciju iznimno važnog susreta protiv reprezentacije koja je ovo ljeto osvojila prvo mjesto u Srebrnoj Europskoj ligi i s talijanskim izbornikom Lucianom Pedulom pokazala da se vraća na one stare staze slave gdje su nekad bile.

Jer, Rumunjke imaju jednu europsku broncu, doduše osvojenu 1963. godine, i to na domaćem tlu, u Bukureštu. Rumunjska se kvalificirala na svako europsko prvenstvo od 1990. do 2003. godine, nekoliko puta se plasirala u četvrtfinale, no medalja više nisu osvajale, a na posljednjem EP-u u Azerbajdžanu i Gruziji prije dvije godine nisu niti nastupale.

- Rumunjska je sigurno puna samopouzdanja, dobile su dvije utakmice sa 3:1 i to im je sigurno dalo krila. No, znamo kako igrati protiv njih, treba ih udaljiti od mreže dobrim servisima i otupiti im oštricu napada, jer su u tom segmentu dobre.

Baš taj servis nama, barem u prve dvije utakmice, nije bio jače oružje?

- Slažem se, bolje smo ukupno servirale u Europskoj ligi, no nadamo se da će nas i u ovom segmentu igre krenuti kada će biti najpotrebnije.

Je li Karla očekivala da će Rumunjska otvoriti EP s dvije pobjede, pogotovo pobjedom protiv domaćina Mađarske?

- Iskreno i ne, ali to je njima bio veliki derbi koji seže u daleku prošlost. Odigrale su sjajno, čvrsto i borbeno, i to je samo dokaz da na ovom turniru nema slabog suparnika i da se nikoga ne smije podcijeniti.

Koje su im najjače poluge?

- Sigurno kapetnica, srednja blokerica i moja jako dobra prijateljica Nneke Obi Onyejekwe, ona je blokerski i napadački dominantna, i baš zato kažem, ako ih udaljimo od mreže, možemo je nekako kontrolirati. Tu je i pucačica-primačica Adelina Budai Ungureanu, mlada cura 2000. godište, novo ime na neki način, i ako zatvorimo njih dvije, te korektoricu Ioanu Baciu, mislim da smo onda stekle predispozicije za toliko željenu pobjedu.

Linker
18. travanj 2024 15:15