Šime Fantela i Igor Marenić
 REUTERS/Brian Snyder
FENOMENALAN PODVIG

Povijesna medalja za hrvatsko jedrenje: Fantela i Marenić osvojili prvo olimpijsko zlato

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. kolovoz 2016. 21:19

19.15: Fantela i Marenić osvojili su zlatnu medalju!

19.10: Naša posada stvorila je veliku prednost na predposljednjoj bovi, a također valja napomenuti kako je jedan član australske posade pao u more. Grci su drugi.

19.05: Hrvatska posada mirno kontrolira situaciju, dok se Grci i Australci se međusobno bore i zaostaju.

19.00: Šime i Igor trenutno drže peto mjesto, a podsjetimo, ako žele zlato, ne smiju biti šest pozicija iza Grka i sedam iza Australaca.

18:50: Utrka je počela, start je uspio, a Šime Fantela i Igor Marenić dobro su otvorili lov na zlato.

Naš dvojac u klasi 470 osigurao je najmanje broncu, a imaju vodeće mjesto u poretku i najveći su favoriti za zlatnu medalju,.

----------------------------------------------------------------

U Marini Gloria u srijedu je bilo idealno za kupanje, ne baš za jedrenje. Plažom su odjekivali popularni ritmovi, ljudi su se super zabavljali, slikali kraj olimpijskih krugova, znaka Rio 2016 s pogledom na Šećernu glavu, koja je jedan od simbola ovog velegrada. Sunce je pržilo, opasno, moglo se i izgorjeti. To je valjda prvi dan na OI, u kojem je bila vrućina iznad svih očekivanja.


Hrvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su naslov olimpijskih pobjednika u jedrenju u klasi 470 u Rio de Janeiru, 30-godišnjaci iz zadarskog kluba Sv. Krševan fantastično su odradili regatu u zaljevu Guanabara i do uspjeha karijere stigli sa 15 bodova ispred srebrnih Australaca Mathewa Belchera i Willa Ryana, odnosno brončanih Grka Panagiotisa Mantisa i Pavlosa Kagialisa.

Fantela i Marenić su na svojim trećim OI okrunili višegodišnji rad prvom olimpijskom medaljom, nakon devetog mjesta u Pekingu 2008. i šestog u Londonu 2012. Njih dvojica godinama su u samom svjetskom vrhu, imaju šest medalja sa svjetskih prvenstava uključujući i zlato iz 2009., dok su na posljednja dva SP bili srebrni, a u karijeri su i tri puta osvajali europska zlata.

Uoči plova za odličja Fantela i Marenić imali su 11 bodova prednosti u odnosu na Grke Panagiotisa Mantisa i Pavlosa Kagialisa, odnosno 13 bodova više od trećih Australaca Mathewa Belchera i Willa Ryana, te su se u završnom plovu stalno držali ispred tih jedinih konkurenata za zlato i mirno ušli u cilj kao osmi, dok su Australci završili kao deveti, a Grci 10.

Australska i grčka posada ustvari su se koncentrirale na međusobnu borbu za srebro pomireni kako ne mogu ugroziti zlato hrvatskog dvojca.

U 11 plovova u Rio de Janeiru najslabiji ulaz Fantele i Marenića bio je osmo mjesto i stoga ne čudi velika razlika u odnosu na konkurenciju.

Ovo je šesta medalja za hrvatske sportaše u Riju, a četvrto zlato, nakon trijumfa Josipa Glasnovića u trapu, braće Martina i Valenta Sinkovića u dvojcu na pariće i Sandre Perković u disku. Usto su još Damir Martin u veslačkom samcu i Tonči Stipanović u klasi Laser osvojili srebra, a medalje su osigurali i boksač Filip Hrgović u plasmanom u polufinale superteške kategorije, te vaterpolisti koji su ušli u finale.

- Osjećam sada samo mir i sreću, iako je ovo predugo trajalo, čak devet dugih dana i ne sjećam se napornijeg natjecanja u životu. Bili smo koncentrirani na startu, a odmah smo vidjeli da Australci idu na Grke u borbi za srebro. Kontrolirali smo utrku i odradili savršen posao za olimpijsko zlato. Brod je bio stvarno vrlo brz, jedra su bila savršena, a i mi nismo bili loši. Pobijedili smo i te Australce kojima je proračun valjda 100 milijuna eura, a nama za usporedbu 100 kuna. Oni imaju ogroman tim i tehnologiju iza sebe, prognostičare, svakakva čuda, a mi bacamo u more običnu spužvu umjesto plutača. Mislim da smo odjedrili najbolju utrku u životu, sazreli smo, a samo kada se sjetim OI u Londona, kada su nas u Weymouthu Novozelanđani već u prvom plovu izbacili iz igre za medalje - kazivao je presretni 30-godišnji Fantela, koji već 15 godina jedri sa, kako ga naziva, svojim bratom Igorom, koji je s Cresa.

- Bilo je izuzetno teško ostati smiren, pogotovu u srijedu kada je odgođen plov. Zahvaljujem se svima koji su nam omogućili ovo zlato, svojim i Šiminim roditeljima i jedva čekam doček prvo u Zadru, gdje živimo, a potom i na mom Cresu. Odlično funkcioniramo zajedno, naravno da ima i svađa, ali su one čisto oko tehničkih pitanja i jedrenja - izjavio je Igor Marenić, dok je u Marini di Gloria gotovo svaki trenutak morao prekidati razgovor zbog brojnih čestitara.

- Iskreno, morat ćemo sjest i dobro razmislit što ćemo, kad se ova gungula slegne. Mi imamo već 30 godina, Šime je nadomak ženidbe, i ja ću zasnovati obitelj, a sve to će biti jako teško samo s našim stipendijama. Mi smo i ovako netipična posada u 470, gdje je kormilar obično niži od flokiste, a kod nas je obrnuto, pa Šime mora jako paziti na težinu - pojasnio je Igor, još mokar od kupanja nakon pobjednosnog prolaska ciljem.

- I to je bila obična fama koju su napuhali američki mediji koji su zaljev Guanabara proglasili vrlo opasnim za zdravlje zbog onečišćenja. Mi otpočetka nismo vjerovali u to, sve je tu bilo besprijekorno.

-----------------------------------------

Medalje i plasmani Šime Fantele i Igora Marenića u klasi 470 na OI, SP i EP:

- Olimpijske igre Rio de Janeiro 2016. – klasa 470 – ZLATNA MEDALJA

- Olimpijske igre London 2012. – klasa 470 – 6. mjesto.

- Olimpijske igre Peking 2008. – klasa 470 – 9. mjesto

- Svjetsko prvenstvo Rungsted, Danska 2009. – klasa 470 – zlatna medalja

- Svjetsko prvenstvo Hagg, Nizozemska 2010. – klasa 470 – brončana medalja

- Svjetsko prvenstvo Perth, Australija 2011. – klasa 470 – brončana medalja

- Svjetsko prvenstvo Barcelona, Španjolska 2012. – klasa 470 – brončana medalja

- Svjetsko prvenstvo Santander, Španjolska 2014. – klasa 470 – srebrna medalja

- Svjetsko prvenstvo Haifa, Izrael 2015. – klasa 470 – srebrna medalja

- Svjetsko prvenstvo San Isidro, Argentina 2016. – klasa 470 – zlatna medalja

- Europsko prvenstvo Traunsee, Austrija 2009. – klasa 470 – zlatna medalja

- Europsko prvenstvo Helsinki, Finska 2011. – klasa 470 – zlatna medalja

- Europsko prvenstvo Largs, Škotska 2012. – klasa 470 – zlatna medalja

- Europsko prvenstvo Formia, Italija 2013. – klasa 470 – brončana medalja

- Europsko prvenstvo Atena, Grčka 2014. – klasa 470 – brončana medalja

- Europsko prvenstvo Palma de Mallorca, Španjolska 2016. – klasa 470 – srebrna medalja

-----------------------------------------

19.15: Fantela i Marenić osvojili su zlatnu medalju!

19.10: Naša posada stvorila je veliku prednost na predposljednjoj bovi, a također valja napomenuti kako je jedan član australske posade pao u more. Grci su drugi.

19.05: Hrvatska posada mirno kontrolira situaciju, dok se Grci i Australci se međusobno bore i zaostaju.

19.00: Šime i Igor trenutno drže peto mjesto, a podsjetimo, ako žele zlato, ne smiju biti šest pozicija iza Grka i sedam iza Australaca.

18:50: Utrka je počela, start je uspio, a Šime Fantela i Igor Marenić dobro su otvorili lov na zlato.

Naš dvojac u klasi 470 osigurao je najmanje broncu, a imaju vodeće mjesto u poretku i najveći su favoriti za zlatnu medalju,.

----------------------------------------------------------------

a i Sinkovići...

Jedriličari su čekali. Među njima i naše buduće zlato Šime Fantela i Igor Marenić. Njihove kolegice iz klase cijelo su vrijeme bile na moru, što vjerojatno nije baš preugodno na tom vremenu.

Dečki su bili bolje sreće. Brod spreman, oni na suhom, spremni ako treba. Nije trebalo jer suci su oko četiri popodne po ovdašnjem vremenu rekli definitivno “ne jedri se danas”.


Možda smo se zaletjeli kada smo rekli naše buduće zlato jer šanse za broj 1 imaju i Grci i Australci, no, njima treba puno više da bi uspjeli, a sve dosadašnje regate pokazuju da Zadrani nemaju namjeru popustiti.


Dugo smo ih čekali u praznoj mix-zoni. Pa je prvo pitanje bila poluprovokacija - od čega ste se umorili?


- Ma, nismo se umorili, spremali smo brod, a mi inače ne žurimo, osim ako nismo na vodi - kaže Šime.


Čekanje nije problem

Fešta u Zadru već se sprema, ovo danas ju je odgodilo, produljilo?


- Nemamo pojma, posljednja tri dana nam je isključen mobitel, nikoga nit’ čujemo, nit’ vidimo, potpuno smo koncentrirani na finalni plov - kaže Šime Fantela - Al’ lijepo je čuti.


Trebalo se jedriti u srijedu, ali jedna odgoda, druga odgoda, sunce je pojelo vjetar, pa je čak i prljava voda u Guanabari izgledala dobro.


Kako je palo čekanje?


- Ovaj put smo se dobro organizirali, nije nam teško palo. Nama je to uobičajeno, ne kao vama, jer puno puta nam se dogodilo, to je u jedrenju recimo normalna pojava. Mirni smo... - priča Šime.


Medalju ste osigurali, je li vam zbog toga lakše?


- Lakše nam je djelomično. Medalja je san i mi smo ga ostvarili. No, želimo uzeti zlato jer to nam je veliki izazov otkad smo došli. U dobroj smo situaciji, a prednost je velika i nadam se da je nećemo izgubiti - ozbiljan je Igor.

Fantela i Marenić
REUTERS/Brian Snyder

Dakle, čuvate prednost, napadača su dva, koju taktiku izabrati?


- Dosta smo razgovarali o tome. Nama je idealan scenarij da se Grci i Australci potuku međusobno, a mi izaberemo pratnju. Najgora je solucija da odaberu suprotne strane. U tom slučaju bismo se morali odlučiti za jednu, a to je uvijek na neki način malo veći rizik jer obje strane nisu iste. No, ne bojimo se izazova bilo koje vrste. Ako bude trebalo, kako god da bude trebalo, na sve smo spremni - kaže Šime.


Jako ste mirni i samouvjereni. Otkud to? Nikad niste osvojili medalju na OI, a djelujete kao da ste ih osvojili pet?


- Mi si svaki dan govorimo da je ovo regata Zadarskog kanala. To smo si tako postavili. Petnaest godina jedrimo skupa, imamo puno iskustva, velikih medalja, mnogo smo natjecanja prošli. Iskustvo je u svakom slučaju na našoj strani. To je razlog naše smirenosti - konstatira situaciju Marenić..


Navodno da se regata gleda u Zadarskom kanalu?


- Ako gledaju, to je super. To znači da smo uspjeli, da se jedrenje gleda - kaže Šime.


Što sada nakon ovakvog praznog dana?


- Očekujemo jedrenje u četvrtak, sad se idemo odmoriti, idemo na masažu i u nove radne pobjede. Nadamo se sa zlatom. Nema tu prevelike filozofije.
Postoji opcija da sljedeća odgoda znači i kraj, a to bi značilo da ste zlatni i bez finalnog plova. Bi li vam to smetalo ili želite dokazati tko je gazda i na kraju?


- Dokazati se nikom ne moramo, dokazali smo se 1.000 puta, a što se tiče drugog, dat ćemo sve od sebe, to uopće nije upitno.


Slikanje po noći

Dan ranije bio je i protest, ali nije prošao.


- Imali smo jednu situaciju s Australcima, imali smo argument i oni su tu mogli izgubiti tri boda, što bi još više povećalo našu prednost. Ako pitate za grižnju savjesti jer su u pitanju konkurenti, toga nema jer smo u pravu, a u konačnici i oni su to nama napravili puno puta. Nismo napravili ništa protiv pravila, dapače.


Ovo postolje iza vas dok razgovaramo... Jeste li se zamišljali na njemu?


- Nismo baš razbijali glavu time. Bili smo jedan dan kada smo se slikali kraj olimpijskih krugova blizu i to je sve.


A onda je Šime dodao...
- Jedino smo po noći krišom dolazili, penjali se na njega i slikali se - nasmijali su se na kraju obojica.


Navijajmo danas kada puhne u Guanabarri, pa što bude, bit će. Blizu su zlatu, Grci kasne šest, a Australci sedam mjesta. Dakle, važno ih je imati na oku. Al’ daj ti to njima objasni kad oni idu pobijediti. To bi već bilo četvrto hrvatsko zlato u Riju i to bi u svakom pogledu bio rekord, a zaključilo bi na savršen način jedriličarsku priču ovdje s dvije medalje.


Po onome što smo vidjeli zvuče nam kao Sandra i Sinkovići...

Linker
26. travanj 2024 13:30