Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
MARIĆ & PAVLOVIĆ

POVRATNICI U REDOVE KAUBOJA EMOTIVNO DOŽIVLJAVAJU IGRANJE ZA NACIONALNU VRSTU 'Žrtvujemo se jer želimo vratiti dobre rezultate reprezentaciji'

Odlični hrvatski dvojac iz Melsungena propustio je zbog ozljeda posljednje veliko natjecanje u Danskoj i Njemačkoj, ali sad su spremni i jedva čekaju to pokazati.
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 23. listopad 2019. 11:37

Melsungen je momčad koja u rukometnoj Bundesligi često prolazi ispod radara. Ne zbog rezultata, već zbog tržišta s kojeg dolazi. Gradić u središtu Njemačke ima približno 14.000 stanovnika, a klub igra u dvorani koja prima 4.300 gledatelja, što nije ni približno onome što navijačima diljem Njemačke i Europe nude ostali gradovi i klubovi u Bundesligi.

Unatoč tome, Melsungen iz godine u godinu gradi odličnu momčad bez izražene zvijezde, u kojoj važnu ulogu igraju hrvatski reprezentativci Marino Marić i Domagoj Pavlović. Potonji u klubu broji svoju drugu sezonu, dok je pivotu Mariću ona već šesta u crvenom dresu.

Odlično raspoloženje

Za to je vrijeme Melsungen jednom bio peti, dva puta sedmi, jednom četvrti i prošle sezone šesti sastav Bundeslige. Ove sezone još su bolji, trećeplasirani, i u nizu od sedam pobjeda u koju brojimo gostujući trijumf u osmini finala Kupa kod Leipziga. Obojica Hrvata iz Melsungena su doputovala na okupljanje seniorske reprezentacije u odličnom raspoloženju.

- Imamo zaista dobru momčad, dobre individualce, ali smo krenuli s dva poraza. Balingen nas je razbio s 13 razlike, što nas je jako pogodilo i kao da smo nakon te utakmice proigrali i ušli u niz od sedam pobjeda - počeo je 29-godišnji Marić, koji je posebno istaknuo susrete protiv Bergischera doma (28:27) i Wetzlara u gostima (31:26).

- Posljednje dvije utakmice bile su vrlo teške, ali i tu smo uspjeli pobijediti uz pokazani karakter, i možemo reći da smo u odličnom nizu. Igrači su dobili samopouzdanje, vjeru u sebe i sve radimo nekako motiviranije, a još nam uz to dosta toga ide od ruke.

Marić je ove sezone zabio 21 pogodak uz četiri asistencije, a sve je lakše kada igrač zna što očekivati u sredini u kojoj se nalazi.

- Ja u klubu imam svoju standardnu rolu, super surađujem s vanjskim igračima i uživam u igri. Kad je dobar rezultat, onda medijska pozornost i tvoja vrijednost dolaze do izražaja.

Nijemci su mašinerija

S obzirom na to da u Bundesligi traje već dugo, Marić je i jedan od najpozvanijih za komentiranje naših sutrašnjih protivnika.

- Oni su svoj bljesak napravili prije tri i pol godine na EP-u u Poljskoj, kada su osvojili naslov, a mi smo bili treći. Dobili su neke igrače koji do tada nisu bili na velikoj sceni, i danas ti isti igrači igraju dosta dobro i puno vrijede. Zaista su dobra klapa i mašinerija sa svojom kvalitetom i karakterom zbog kojeg nikad ne odustaju. U sljedećim godinama će biti momčad na koju uvijek treba računati u polufinalu.

JEDAN O DRUGOME
Marino o Domagoju:

- Imao je mali problem jer ga stopalo boli, ima puno pločica i metala u nozi što nikako nije zgodno jer uvijek ima neku reakciju. Sad u zadnjih mjesec do dva zaista leti po terenu, super igra i trener ga puno više koristi.

Domagoj o Marinu:

- Puno mi je pomogao s jezikom i svime ostalim kada sam došao u Njemačku. Zato sam se i snašao tako dobro. Zajedno sve radimo i jako sam sretan zbog toga.

Marića nije bilo na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj početkom godine pa je stoga dodatno motiviran kako se približava EP u Austriji, Švedskoj i Norveškoj.

- Impuls mi je kada igram dobro i kad sam s reprezentacijom. Nema cijene koja to može platiti, i zato se žrtvujemo jer želimo vratiti dobre rezultate reprezentaciji i osjetiti ono nešto posebno što smo osjetili na prvenstvima gdje smo osvajali medalje. Bilo je lijepo i želimo opet dotaknuti taj krov, ja čeznem za tim. Da ne čeznem, sigurno se ne bih toliko trudio i zapinjao. To je ta ljubav prema sportu - emotivan je Marić.

Neizdrživi bolovi

Uz njega je u reprezentaciju stigao i napokon zdravi Domagoj Pavlović, koji se oporavio od ozljede zarađene u studenom prošle godine u susretu protiv Kiela. Tada se radilo o frakturi fibule i ligamenta zgloba, što je dugo stvaralo probleme nadarenom srednjem vanjskom.

- Vratio sam se nakon ozljede i dugo nisam bio pravi ja. Bolovi su bili neizdrživi, igrao sam pod tabletama, i malo su me poštedjeli na početku sezone u klubu i zato se sada osjećam zdravo, željno i voljno, što je najbitnije - priznao je Pavlović, koji sve veću minutažu odlično koristi, a posebno je dobar bio u pobjedi protiv vodećeg Hannovera, kojemu je postigao pet pogodaka.

Ipak, ozljede su mu stvarale puno problema tijekom karijere, stoga se postavlja pitanje kako je sve to uspio ostaviti iza sebe.

- To je sport, a svi znamo da je pun uspona i padova. Ozljede su sastavni dio toga, dogodi se, meni malo češće, ali, srećom, jak sam u glavi. Svaku ozljedu mogu preboljeti, kao i ovu posljednju. Gledam unaprijed biti što bolji, trenirati, napredovati i igrati što bolje.

Samo smo mi bitni

Slično kao i kolega Marić, početak sezone u klubu doživio je i Pavlović.

- Bio je dosta turbulentan s puno uspona i padova. Onaj poraz u Balingenu malo nas je osvijestio, spustio na zemlju i nakon toga smo pokazali inicijativu, što mi, kao igrači, možemo, i uspjeli smo pobijediti sedam utakmica u nizu. Došli smo na treće mjesto, iako imamo dvije utakmice više od Kiela, ali sada gostujemo kod njih i možemo povećati prednost - optimistično je najavio Pavlović, koji je nakon dugo vremena ponovno u reprezentaciji.

- Uvijek je lijepo kada dobijete poziv, imate osjećaj da ste dio ove obitelji, tako da se veselim i jedva čekam utakmice i treninge.

Hrvatskoj je ovo posljednja provjera prije priprema za EP, možda i ključna za neke igrače i njihove izglede za odlazak na kontinentalno prvenstvo, a protivnik je uistinu zahtjevan.

- Nema nepoznanica kod Nijemaca. Svi znaju njihovu čvrstu 6-0 obranu, svi igrači u njihovoj nacionalnoj vrsti su svjetski igrači, i ne treba puno trošiti riječi na njih. Treba gledati sebe, našu igru i na to kako ćemo mi to sve odraditi.

Linker
24. travanj 2024 03:37