Milka Milinković
Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media

IN MEMORIAM

PREMINULA NAJTROFEJNIJA HRVATSKA PARAOLIMPIJKA Bila je neuništiva duha, a u sportu, smijehu i pozitivnom pogledu na život pronalazila je spas i nadu

AUTOR:
  • Hina

 • OBJAVLJENO:
 • 12.06.2017. u 10:49

 • Nakon kratke i teške bolesti sinoć je u riječkoj bolnici u 62. godini preminula najuspješnija hrvatska paraolimpijka Milka Milinković.

  Milka Milinković rođena je 7. travnja 1955. godine u Dabru (Sanski  Most) u Bosni i Hercegovini.

  Nakon nezgode s 13 godina ostaje u invalidskim kolicima s dijagnozom paraplegije. Odlazi na rehabilitaciju u bolnicu u Kraljevici u kojoj se, nakon rehabilitacije, zapošljava i radi do umirovljenja. Milka je uistinu živjela punim plućima, bila je neuništiva duha, a u sportu, smijehu i pozitivnom pogledu na život pronašla je spas i nadu.

  Milka Milinković je sa dvije zlatne, tri srebrene i četiri brončane najtrofejnija hrvatska paraolimpijka, koja je prošle godine u Rio de Janeiru nastupila na svojim desetim Paraolimpijskim igrama.

  Prvi put na paraolimpijskim igrama nastupa 1972. u Heilderbergu. Vlasnica je prve hrvatske medalje iz Barcelone 1992. godine, kada je uzela broncu u koplju i to je bila i njezina posljednja medalja.  Najuspješniji rezultat ostvarila je na paraolimpijskim igrama u Seulu 1988. godine gdje je uzela zlato u kugli, postavivši pritom novi svjetski i paraolimpijski rekord.

  Osim paraolimpijskih osvojila je i 17 zlatnih, šest srebrnih i 10 brončanih medalja na svjetskim i europskim natjecanjima.

  Proglašena je najboljom sportašicom Jugoslavije 1980., 1984. i 1985. godine. Redom Danice hrvatske odlikovana je 1993. godine, Državnu nagradu za sport "Franjo Bučar" dobila je 1998., a 2012. godine odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara.

  Datum posljednjeg ispraćaja Milke Milinović bit će naknadno objavljen.