Tomislav Kristo / CROPIX
NEMA MNOGO PRIMJERA POPUT NJEGA

PRIČA O ZAGREBAČKOM OSNOVNOŠKOLCU KOJI SE PLASIRAO NA SENIORSKO SVJETSKO PRVENSTVO 'Roditelji su mislili da se šalim, zvali su trenera da se uvjere'

Nema mnogo primjera u sportu gdje se 14-godišnji igrač plasira na veliko seniorsko natjecanje poput svjetskog prvenstva. Odnedavno s takvim uspjehom može se pohvaliti jedan zagrebački dečko s Vrbana.
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 12. ožujak 2018. 09:13

Riječ je o Ivoru Banu, dečku koji će 28. travnja napuniti 15 godina. I koji je na kvalifikacijama za ekipno SP-u osvojio prvo mjesto te tako ušao u krug pet stolnotenisača, koji će nas ove godine predstavljati u Halmstadu. Zanimljivo, s obzirom na to da SP počinje 29. travnja Ban će rođendan proslaviti na svom prvom seniorskom SP-u.

Na kvalifikacije je došao na odabir izbornika Nevena Karkovića i pritom ostvario sve tri pobjede protiv puno starijih i iskusnijih igrača. Kakav je rezultat ostvario, najbolje govori podatak da mu roditelji nisu vjerovali da je prvi i da ide na SP.

- Mislili su da se šalim. Morali su zvati trenera da se uvjere, ha, ha, ha. Kad sam došao kući, prvo su pogledali papir s rezultatima, koji mi je izbornik Karković dao za uspomenu.

Dugi Selo, 080318.
GSD Dugo Selo.
Ivor Ban - stolnotenisac.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Tata je ‘krivac’

Prvih sat vremena nakon što se pročula vijest mobitel mu je bio zatrpan porukama, u kojima su mu prijatelji i suigrači čestitali. A njegovo viđenje tog ostvarenja je...

- Velika mi je čast što sam izborio SP. Naravno, sretan sam, djelomično još ne mogu vjerovati da sam dogurao dovde - priznat će Ban, koji je u pingiću završio preko oca stolnotenisača.

- S tatom sam znao ići na njegove mečeve u SOKAZ-u, to je bila negdje moja posljednja vrtićka godina. Pitao me bih li htio probati, sve ostalo je povijest.

Otada je član Mladosti, a od ove sezone na dvojnoj registraciji u Dugom Selu. I dosta dobro gura s obzirom na to da je još uvijek kadet. U HEP Superligi njegov klub se vrti oko doigravanja, a Ban je ostvario 10 pobjeda i 9 poraza protiv igrača koji su neki najmanje dvostruko stariji.

- Ne osjećam strah za stolom, bez obzira na to tko je s druge strane. Pustim ruku, tražim njihovu pogrešku ili čekam svoju priliku da napadnem. U ostalim sportovima fizička snaga je dosta važna, u stolnom tenisu mora nešto biti u ruci, mirnoći glave...

U karijeri je osvojio mnoga prva mjesta, pogotovo u Hrvatskoj. Trenutačno je prvi na juniorskoj rang-listi u konkurenciji igrača koji su dvije do tri godine stariji, dok je na kadetskoj drugi iza Lovre Zovka, očekivano s obzirom na to da se više orijentirao na juniorske turnire. I na međunarodnom planu ova sezona je posebno dobra. Na europskoj rang-listi je drugi, na svjetskoj sedmi. Istina, s obzirom na promjenu pravila u načinu bodovanja najrealnija lista bit će nakon godinu dana, ali svejedno njegov uspjeh nije slučajan. U paru s Filipom Borovnjakom osvojio je turnire u Srbiji i Slovačkoj, u Češkoj su zaustavljeni od kineske kombinacije u finalu. Na to još treba nadodati neke vrlo dobre pojedinačne nastupe...

- Jako smo dobar par, za stolom i izvan njega. Dobri smo u zatvaranju kratkih loptica oko stola, ne damo suparnicima da uđu spinom. Naše lopte imaju dosta rotacije, prvi namješta drugom da poentira. Što se tiče domaćih natjecanja, ne zamaram se rang-listama, bitno je na turnirima dati sve od sebe. Također, na dosta turnira ne igram ili neću igrati zbog međunarodnih obaveza, tako da će mi pozicija vjerojatno varirati.

Dugi Selo, 080318.
GSD Dugo Selo.
Ivor Ban - stolnotenisac.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Želim otići u Kinu

A državno juniorsko?

- Pokušat ću ga osvojiti.

Kako stoji s azijskom konkurencijom?

- Igrao sam lani u Sloveniji s Liom Hsin-Yuom, igračem iz Tajvana, koji je šesti na svijetu, i dobio ga za ulazak u polufinale 3:2. Bio je to otvoren meč, imao sam i nešto sreće. Trener Željan Gaćina mi je tada rekao da mi je to bio najbolji meč dosadašnje karijere. S Kinezima sam se susreo u Češkoj, gdje smo Borovnjak i ja poraženi u finalu 3:0. Bili smo kao na streljani... Nisam bio u Kini, ali naravno to mi je velika želja. Htio bih vidjeti kako sve to skupa izgleda, nisam ni svjestan koliko se u Europi malo radi naspram Kine.

Ljevica je uvijek na cijeni u sportu, a pogađate - Ban je ljevak.

- Pomaže mi puno, suparnicima dolaze totalno drukčije loptice na koje nisu naviknuli. Meni je lakše jer ima mnogo više dešnjaka i non-stop igram protiv njih.

O svojoj igri reći će...

- Imam odličan bekhend spin, u posljednje vrijeme ga ispaljujem ispred sebe i više nije toliko spor. Za forhend spin trebam još namjestiti noge. Upravo sam odradio prvi trening s kondicijskim trenerom. Je, bilo je dosta teško, ali bit će to mnogo bolje u nadolazećim treninzima.

Uskoro ga čega Europsko prvenstvo za kadete, gdje će se od njega mnogo očekivati.

- Nemam nikakav pritisak - ispalio je Ban bez imalo razmišljanja.

- Vjerujem da će sve biti dobro jer cijelo vrijeme tempiramo formu za to prvenstvo.

Svaki dan u dvorani je po dva sata. Subota je uglavnom rezervirana za seniorske mečeve, a nedjelja za turnire.

- Naporno je, ali zasad dobro guram. Što budem stariji, možda će ti treninzi trajati i po tri sata ili eventualno ću nakon treninga ostati vježbati “manny balls”, servis, snagu... Ali bitno je da se više koncentriram za vrijeme treninga, da tih dva do tri sata budu kvalitetno odrađeni.

Odličan i u školi

Seniorska sezona je iznad očekivanja, zadovoljan je atmosferom u Dugom Selu. Od ove sezone ima i prvi ugovor.

- Dobro sam se snašao, tu sam drugi igrač, a ono što me veseli da smo stvarno dobra ekipa. Kad netko izgubi, kad ti ne ide, uvijek te ostali vuku naprijed.

Prije godinu-dvije Ban je za stolom bio dosta nervozniji, sad se i to promijenilo.

- Prije sam bio lud kad sam nešto krivo odigrao, ali shvatio sam da ću budem li se zamarao pogreškama na koje ne mogu utjecati, još gore odigrati sljedeći poen.

Pohađa osmi razred OŠ Alozija Stepinca na Vrbanima.

- Malo sam pao u posljednje vrijeme s obzirom na sve obaveze, no, krpam se nekako.

Zvučalo je dosta ozbiljno. A onda...

- Vjerojatno ću proći s nekih 4,7 ili 4,8.

Mora se priznati, krpanje mu ide od ruke.

Za dalje je plan Sportska gimnazija, a onda...

- Ako budem dobro igrao, možda negdje u inozemstvu upišem fakultet, nadam se da ću ostvariti taj plan.

Za kraj se zahvalio svim ljudima koji su mu pomogli, a posebno roditeljima.

- Hvala roditeljima, koji su uvijek bili uz mene. Tata me razvozio na turnire dok nisam bio baš tako visoko na rang-listama. Također, hvala svim trenerima koji su na Mladosti i koji su otišli iz kluba, poput Gaćine, Šestaka, Atikovića - zaključio je Ban i pravac kući.

Automobil ispred dvorane u Dugom Selu čekao ga je upaljen, pravac Zagreb i krevet.

U stolnom tenisu uzor mu je hrvatski prvi reket

- Volio bih postići uspjeh kao Andrej Gaćina, ali realno nemam baš neke posebne uzore. Imam svoj put i cilj, ne zamaram se previše s drugima. Kad sam bio mali, gledao sam Zorana Primorca, iako mi je sve u magli. Prije 2-3 godine sam trenirao s Gaćinom, tad sam donekle mogao držati lopticu u igri, blokirati njegove udarce.

A danas?

- Sad će on mene morati blokirati - dodao je Ban s osmijehom od uha do uha.

Koji mu je cilj?

- Htio bih biti dobar seniorski igrač. Nešto poput Tomislava Pucara, koji je mladi igrač s dobrim rezultatima iza sebe i među šezdesetak najboljih na svijetu. Sve više bi bio šlag na tortu.

Sestra Martina igra, a ujedno je i najveća navijačica

Sestra Martina je 2008. godište i također članica Mladosti. Logičan slijed bio je da se bavi stolnim tenisom, ugledala se na brata, kojem očigledno ide dobro.

- Sestra pomalo gura, iako je dešnjakinja. Počela je dobro igrati, povezivati lopte, krenula na turnire. Moj savjet joj je da samo tako nastavi.

Nisu još trenirali međusobno, ali sestra mu je najveća navijačica.

- Kad sam igrao na turniru u Češkoj, mama mi je poslala video sestre dok prati moj meč. Baš se uživila, skakala je, derala se...

Izbornik seniora Neven Karković: Sad dolaze godine u kojima treba najviše uložiti

Izbornik seniora Neven Karković pružio je šansu Banu da se izbori za SP, mladi stolnotenisač to je objeručke prihvatio.

- Dao sam mu priliku jer sam procijenio da ima određenu igračku kvalitetu. Uz to je mlad igrač, drugi na europskoj rang-listi i htio sam vidjeti što može sa starijim dečkima. Pokazalo se kao ispravna odluka u ovom trenutku. Ne da se samo nosio sa starijima, već je bio prvi na kvalifikacijama. Doduše, treba spomenuti da nije bilo Čipina i Fučeca, ali bez obzira na to, ovo je za mladog igrača velik uspjeh. Daljnji njegov status ovisit će o napretku, a napredak o ulogu. Sad dolaze godine u kojima treba najviše uložiti, radom, trudom, ambicijom i svim ostalim. Kao i svi ostali oko njega, koji to mogu kvalitetno popratiti. Treba biti strpljiv i vidjeti što će iz toga na kraju izaći - zaključio je Karković.

Linker
24. travanj 2024 05:13