Getty Images
POVIJESNA BRONCA U PJONČANGU

PRIČA PRVOG HRVATSKOG MEDALJAŠA S OI San mu je prekinuo lom vratne kralježnice. Nakon četiri godine je prohodao, ali onda mu se dogodila nova nesreća

NEVJEROJATNA ŽIVOTNA PRIČA PRVOG HRVATSKOG MEDALJAŠA IZ PJONGČANGA Bio je nadomak plasmanu na Olimpijske igre, ali njegov san je prekinuo strašan pad i lom vratne kralježnice. Nakon četiri godine Bruno je ponovno prohodao, ali onda mu se dogodila nova nesreća: 'Mislio sam da je sve propalo, ali sada mi se sreća konačno osmjehnula!'
Piše: Petar ZobecObjavljeno: 16. ožujak 2018. 23:48

Presretan sam što sam se upisao u povijest hrvatskih nastupa na Zimskim paraolimpijskim igrama osvajanjem prvog odličja za svoju domovinu.

Ovaj uspjeh posvećujem prije svega svojim roditeljima, trenerima i svima onima koji su vjerovali u mene. Mislim da je ovo samo početak i vjerujem da mogu ostvariti još mnogo medalja u sportu koji mi tako mnogo znači - riječi su Brune Bošnjaka, nakon što je osvojio povijesnu brončanu medalju u snowboardu, u disciplini banked slalom u Pjongčangu.

Na sve ili ništa

Bošnjak je broncu osigurao drugom vožnjom, s vremenom od 54,08 sekundi. Novi paraolimpijski pobjednik je Amerikanac Noah Elliott s vremenom od 51,90 sekundi, a srebro je osvojio još jedan Amerikanac, Mike Schultz, s vremenom od 53,42 sekunde. Bruno je odlično krenuo u prvoj vožnji, kada je zauzimao 3. mjesto s vremenom od 57,23.

- Prva vožnja je bila dosta OK. Vidio sam da ima još dosta potencijala da ubrzam. Staza je užasno ledena. Padala je kiša, a temperatura je bila ispod nule. Ali, nije mi tako ‘bed’ iako sam par puta na stazi zaplesao - rekao je Bošnjak osvrćući se na prvu vožnju.

U drugoj vožnji Bruno je bio još brži. S vremenom 54,08 ostvario je drugo vrijeme natjecanja.

- U prvoj vožnji dobio sam samopouzdanje, više sam se posvetio liniji i gledao gdje mogu ubrzati. Ovog puta išao sam na sve ili ništa. Dobro je bilo i vjerujem da bih mogao još malo poboljšati rezultat.

Bošnjak je prvi hrvatski sportaš koji je na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pjongčangu osvojio medalju, a njegovo brončano odličje ujedno je i prvo koje su osvojili hrvatski sportaši s invaliditetom na Zimskim paraolimpijskim igrama.

Nesreća uoči Torina

Inače, Bruno je prije 12 godina bio i blizu kvalificiranja na Zimske olimpijske igre. U kvalifikacijama za odlazak na Igre u Torinu na internacionalnoj utrci se teško ozlijedio slomivši vratnu kralježnicu te je ostao paraliziran. Po završetku četverogodišnjeg oporavka uspijeva prohodati. No, ponovno se ozljeđuje prilikom pada s bicikla, kada su mu stradala dva kralješka. Unatoč svim nesrećama, Bruno je ipak ostvario svoj san i osvojio medalju.

- Maštao sam da ću jednog dana nastupiti na olimpijskim igrama, a moj san je pokvarila nesreća. Sve je propalo i skoro sam otpisao tu svoju životnu želju. No sada sam se vratilo i nastupit ću na Paraolimpijskim igrama - izjavio je Bošnjak uoči odlaska u Pjongčang, ne skrivajući ponos što će kao naš najstariji paraolimpijac moći predstavljati Hrvatsku na ZOI.

- Sretan sam i ponosan što mogu predstavljati Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama - dodao je.

Linker
23. travanj 2024 17:14