PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA - MARCH 16: Bronze medallist Bruno Bosnjak of Croatia celebrates during the medal ceremony for the Men's Snowboard Banked Slalom SB-LL1 Final on day seven of the PyeongChang 2018 Paralympic Games on March 16, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea. (Photo by Linnea Rheborg/Getty Images)
Getty Images

POVIJESNA BRONCA U PJONČANGU

PRIČA PRVOG HRVATSKOG MEDALJAŠA S OI San mu je prekinuo lom vratne kralježnice. Nakon četiri godine je prohodao, ali onda mu se dogodila nova nesreća

AUTOR:
  • Petar Zobec,
  • Jutarnji list

 • OBJAVLJENO:
 • 16.03.2018. u 22:48

 • NEVJEROJATNA ŽIVOTNA PRIČA PRVOG HRVATSKOG MEDALJAŠA IZ PJONGČANGA Bio je nadomak plasmanu na Olimpijske igre, ali njegov san je prekinuo strašan pad i lom vratne kralježnice. Nakon četiri godine Bruno je ponovno prohodao, ali onda mu se dogodila nova nesreća: 'Mislio sam da je sve propalo, ali sada mi se sreća konačno osmjehnula!'

  Presretan sam što sam se upisao u povijest hrvatskih nastupa na Zimskim paraolimpijskim igrama osvajanjem prvog odličja za svoju domovinu.

   Ovaj uspjeh posvećujem prije svega svojim roditeljima, trenerima i svima onima koji su vjerovali u mene. Mislim da je ovo samo početak i vjerujem da mogu ostvariti još mnogo medalja u sportu koji mi tako mnogo znači - riječi su Brune Bošnjaka, nakon što je osvojio povijesnu brončanu medalju u snowboardu, u disciplini banked slalom u Pjongčangu.

  Na sve ili ništa

  Bošnjak je broncu osigurao drugom vožnjom, s vremenom od 54,08 sekundi. Novi paraolimpijski pobjednik je Amerikanac Noah Elliott s vremenom od 51,90 sekundi, a srebro je osvojio još jedan Amerikanac, Mike Schultz, s vremenom od 53,42 sekunde. Bruno je odlično krenuo u prvoj vožnji, kada je zauzimao 3. mjesto s vremenom od 57,23.

  - Prva vožnja je bila dosta OK. Vidio sam da ima još dosta potencijala da ubrzam. Staza je užasno ledena. Padala je kiša, a temperatura je bila ispod nule. Ali, nije mi tako ‘bed’ iako sam par puta na stazi zaplesao - rekao je Bošnjak osvrćući se na prvu vožnju.

  U drugoj vožnji Bruno je bio još brži. S vremenom 54,08 ostvario je drugo vrijeme natjecanja.

  - U prvoj vožnji dobio sam samopouzdanje, više sam se posvetio liniji i gledao gdje mogu ubrzati. Ovog puta išao sam na sve ili ništa. Dobro je bilo i vjerujem da bih mogao još malo poboljšati rezultat.

  Bošnjak je prvi hrvatski sportaš koji je na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pjongčangu osvojio medalju, a njegovo brončano odličje ujedno je i prvo koje su osvojili hrvatski sportaši s invaliditetom na Zimskim paraolimpijskim igrama.

  Nesreća uoči Torina

  Inače, Bruno je prije 12 godina bio i blizu kvalificiranja na Zimske olimpijske igre. U kvalifikacijama za odlazak na Igre u Torinu na internacionalnoj utrci se teško ozlijedio slomivši vratnu kralježnicu te je ostao paraliziran. Po završetku četverogodišnjeg oporavka uspijeva prohodati. No, ponovno se ozljeđuje prilikom pada s bicikla, kada su mu stradala dva kralješka. Unatoč svim nesrećama, Bruno je ipak ostvario svoj san i osvojio medalju.

  - Maštao sam da ću jednog dana nastupiti na olimpijskim igrama, a moj san je pokvarila nesreća. Sve je propalo i skoro sam otpisao tu svoju životnu želju. No sada sam se vratilo i nastupit ću na Paraolimpijskim igrama - izjavio je Bošnjak uoči odlaska u Pjongčang, ne skrivajući ponos što će kao naš najstariji paraolimpijac moći predstavljati Hrvatsku na ZOI.

  - Sretan sam i ponosan što mogu predstavljati Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama - dodao je.

  Iz drugih medija