Zagreb, 210819. Jarun.
Trening Martina i Valenta Sinkovica uoci Svjetskog prvenstva u Linzu
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

MARTIN I VALENT SINKOVIĆ

PROŠLA SEZONA VEĆ JE U ARHIVI, ALI SJAJNU HRVATSKU BRAĆU TEK ČEKA ŽETVA PRIZNANJA 'Ne bismo se bunili ni da sljedeće godine budemo nominirani'

AUTOR:
  • Vedran Božičević

 • OBJAVLJENO:
 • 16.10.2019. u 09:20

 • Svjetski i europski prvaci u dvojcu bez kormilara nominirani su za najbolju posadu 2019. godine, ali njihove su misli već na Olimpijskim igrama u Tokiju.

  Natjecateljska sezona možda je u mirovanju, ali to ne znači da su braća Sinković u “off-modeu”. Olimpijska je sezona pred vratima i Valent i Martin već rade punom parom. Kad i nisu na vodi, onda trče 10 kilometara na Zagrebačkom maratonu, onako iz gušta.

  Kažu da su prošlu sezonu već pospremili u arhivu, ali nije Međunarodna veslačka federacija (FISA) koja ih je nominirala za najbolju mušku posadu godine. Prvi su put tu nagradu dobili 2016. godine, sada imaju priliku za reprizu.

  - Jako je lijep osjećaj, pogotovo zato što su izbor malo promijenili tako da sada posada mora imati kontinuirani uspjeh, ne može biti nominirana ako je samo jednu godinu u vrhu. Puno nam to znači, nama je to najveća nagrada koju možemo primiti u veslanju. Nominacija je velika stvar, a ako dobijemo nagradu, još bolje - kaže Martin Sinković.

  Braća su lani postala jedina posada u povijesti koja je u potpuno identičnom sastavu osvojila svjetske naslove u rimen (svaki veslač jedno veslo) i skul (svaki po dva vesla) veslanju. Sada isto mogu napraviti i kad je o ovoj nagradi riječ.

  - To bi bilo lijepo. Kažem, lani kad smo bili europski i svjetski prvaci, nismo bili nominirani, trebali smo to još jednom ponoviti da bismo bili u konkurenciji, što samo pokazuje veličinu te nagrade. Nije mala stvar biti ni nominiran.
   

  Velika je to stvar

  Dodjela je prije tri godine bila u Vancouveru, malo predaleko za tako ozbiljne sportaše koji ne žele da im se remeti plan priprema.

  - Da, nismo išli tamo, trenirali smo pa nismo mogli. Velika je stvar dobiti nagradu i nije toliko važno jesmo li prisutni na dodjeli ili ne. Ta gala večera nam nije toliko važna u životu, vidjet ćemo hoćemo li ići ove godine ako je dobijemo. Ali, malo je bliže ovaj put, u Londonu, pa možda i odemo.

  FISA-ina nagrada mogla bi biti samo početak, dečkima se ove godine smiješe brojne nagrade i na domaćem terenu. Izbor Sportskih novosti, izbor HOO-a, izbor Grada Zagreba... Tako je to kad ste svjetski i europski prvaci.

  - Sve nam to puno znači jer su to nagrade za najbolje od najboljih. Imamo više svjetskih prvaka, nismo mi jedini u Hrvatskoj, pa kad dobiješ u takvoj konkurenciji, u ovako sportski megauspješnoj naciji, to je velika stvar. Uvijek je lijepo poslije ovakve sezone primati nagrade, ali mi smo već mislima u Tokiju. No, bit će ta priznanja lijepo osvježenje u sezoni koja je počela već dobrano.

  Dečki neumorno nižu kilometre na Jarunu, odmor su već zaboravili.

  - Krenuli smo prije otprilike dva tjedna i već su brzine jako lijepe. Trenutačno smo u skifovima i ide nam jako dobro. Jedva čekamo i Silver Skif u Torinu sljedeći mjesec, a možda nastupimo i na daljinskoj regati u Zagrebu. Nije nam ta brzina u skifu toliko važna, ali lijepo je vidjeti da je ima, znači da smo u dobroj formi. Ma, i da nismo brzi, ne bi to u ovoj fazi bilo ništa strašno, ali ovako je bolje. Zasad sve ide dobro u olimpijskoj sezoni.

  Formu polako hvata i trener Nikola Bralić koji je odmah nakon osvojenog zlata u Linzu podvrgnut operaciji kuka.

  - Brale već normalno vozi bicikl. Doduše, ima električni, ali prati nas najnormalnije. Hoda uz pomoć štaka. Kaže da bi mogao i bez njih, ali ne daju mu doktori. Zadovoljan je, već lakše hoda nego prije operacije. I u njegovo ime ovim putem zahvaljujemo dr. Tomislavu Smoljanoviću, našem brončanom veslaču iz osmerca iz Sydneyja, on ga je operirao. Hvala mu što nam je spasio trenera.
   

  Ništa od stare slave

  Misli su, kako i sam kaže, već u Tokiju, gdje će loviti drugo olimpijsko zlato, prvo u dvojcu bez kormilara.

  - Već smo zaboravili prošlu sezonu i osvojeno svjetsko zlato. Koncentrirani smo na treninge za novu sezonu, krećemo od nule, pokušavamo ići dalje hladne glave, kao da se nije dogodilo ništa prije. Sto posto smo posvećeni pripremama, ne želimo živjeti na staroj slavi jer bi nas to moglo skupo stajati. Hoćemo li i dogodine u ovo doba razgovarati o nominaciji za najbolju posadu godine?

  - Ne bih se bunio - uz smijeh zaključuje Martin.

  KANDIDATI ZA MUŠKU POSADU GODINE
  Zhiyu Liu i Liang Zhang (Kina), dvojac na pariće - svjetski prvaci, pobjednici Svjetskog kupa u Plovdivu

  Valent Sinković i Martin Sinković (Hrvatska), dvojac bez kormilara - svjetski i europski prvaci, drugi na Svjetskom kupu u Plovdivu

  Oliver Zeidler (Njemačka), samac - svjetski i europski prvak

  Paul O’Donovan i Fintan McCarthy (Irska), laki dvojac na pariće - svjetski prvaci, drugi na Svjetskom kupu u Rotterdamu

  Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten i Koen Metsmakers (Nizozemska), četverac na pariće - svjetski i europski prvaci, treći na Svjetskom kupu u Rotterdamu

   

  Iz drugih medija