Zeljko Hajdinjak / CROPIX
PRIPREME ZA EP

PROTIV NAJBOLJIH REPREZENTACIJA EUROPE NA VIDJELO JE IZAŠAO NAGOMILANI RAD 'Strah od Srpkinja je nestao čim je utakmica počela'

Srednja blokerica naše odbojkaške reprezentacije odlično je odradila utakmice protiv Srbije i Italije na Gloria cupu u turskoj Antaliji.
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 19. kolovoz 2019. 12:46

Srednja blokerica hrvatske odbojkaške reprezentacije, 191 cm visoka Božana Butigan, danas (u ponedjeljak 19. kolovoza) slavi rođendan, tek 19. Dan prije, u nedjelju, sa svojim je suigračicama iz reprezentacije odradila dan za pamćenje. U Antaliji, u Gloria resortu, Božana i ekipa prepustile su se čarima kupanja i sunčanja, lješkarenja, ne radeći - ništa! U karijeri sportaša takvih je dana doista malo, zato i jest bio - dan za pamćenje.

- Dobile smo slobodnu nedjelju, kao nagradu za dobro odrađene tri pripremne utakmice na turniru ovdje, protiv jakih ekipa Turske, Srbije i Italije. Ali, nakon tog jednog slobodnog dana ponovno počinje naša svakodnevica. Jer, od petka u Budimpešti kreće Europsko prvenstvo, za nas od 15.00 sati utakmicom skupine C protiv Azerbajdžana, natjecanja za koje se spremamo cijelo ljeto.

Pun pogodak od turnira

Sudeći prema prikazanom na Gloria cupu, dobro ste se spremile.

- Pa jesmo, mislim stvarno da jesmo. Pripreme su nam započele u Osijeku, tamo smo trenirale svaki dan, ujutro i navečer...

Od 13. svibnja ste zapravo na pripremama, najprije za Europsku ligu u Varaždinu pa onda kvalifikacije za Ligu nacija u Peruu. I nakon tjedan dana ‘godišnjeg’ ponovno pripreme, za EP, u Osijeku i Antaliji. Niste li si, možda, koliko ste već dugo zajedno, međusobno dosadile?

- Ne, super nam je, tu nas je 13 i slažemo se jako dobro, i na treninzima i izvan njih. Puno smo i naporno trenirale, i sada se na ovom turniru i vidio taj nagomilani rad, sve se bolje poznajemo, a i djevojke koje su se naknadno priključile, poput Brčić, Šamadan i Ikić, svojim su iskustvom puno toga dobroga donijele.

Odigrale ste odlično Gloria cup, najjači pripremni turnir prije EP-a, i vi osobno, i cijela ekipa. Izbornik Daniele Santarelli uvrstio vas je u prvu postavu u susretima protiv svjetskih europskih prvakinja Srpkinja te protiv Italije, koju ste pobijedile. Nije vas bilo malo strah onih ‘monstruma’ s druge strane?

- Nije mi bilo svejedno, moram priznati, kad mi je izbornik rekao da ću igrati protiv Srbije, počelo mi se svašta motati po glavi, ali - samo do početka utakmice. A onda kada je igra počela, zaboravila sam i na strah, i na respekt, već se prepustila igri. A u tome su mi umnogome pomogle svojim bodrenjem i starije i iskusnije cure u reprezentaciji. Vidjela sam da mogu ravnopravno igrati protiv takvih svjetskih igračica.

Očito ste sada nakon ovog turnira pune samopouzdanja kao reprezentacija?

- Pun pogodak je bio ovaj turnir, jer smo uvidjele da smo cijelo ljeto dobro radile, da smo u dobroj formi i da možemo biti ugodno iznenađenje na EP-u ako ovako nastavimo.

Vi ste tijekom priprema riješili i klupsko pitanje.

- Bila je ponuda iz Conegliana, gdje je trener naš izbornik Daniele Santarelli, ali se još nisam osjećala dovoljno sposobnom za odlazak van, pa sam odlučila ostati još jednu sezonu u Mladosti, koja će ove sezona imati puno novih izazova, od kvalifikacija za Ligu prvakinja do sasvim nove MEVZA lige.

Nije li vam možda žao sada što ste tako odlučili, jer ste igrajući s Italijom, s njihovom U20 ekipom koja je svjetski doprvak, a koju ste deklasirale sa 3:0, pokazali da ste im apsolutno ravnopravni po svemu?

- Nema sada smisla razmišljati o tome, u određenom trenutku kad se o tome odlučivalo bila sam nesigurna i mislim da sam dobro odlučila. A to što sam dobro odigrala protiv njih samo mi je donijelo još više samopouzdanja za EP.

Najbliža... turizmu

Riješili ste ljetos klupsko, ali školsko pitanje još niste?

- Tijekom priprema u Varaždinu, baš prije Final Foura Zlatne Europske lige, tri sam dana sa suigračicama iz reprezentacije Leom Deak i Larom Štimac išla iz Varaždina u Zagreb pisati maturu iz hrvatskog i engleskog jezika, ali nisam još stigla matematiku, koju ću riješiti na jesen. A onda ću se upisati na fakultet, iako još nisam odlučila koji, ali sam nekako najbliža turizmu - na kraju će iz Božana Butigan iz Turske, s tog jednog jedinog dana odmora. Zasluženog! I da - sretan rođendan, Božana!!!

Linker
20. travanj 2024 03:53