Sasa Pahic Szabo/kolektiff
FRAN MILETA

PRVI IGRAČ ROĐEN U NOVOM TISUĆLJEĆU NA POPISU SENIORSKE REPREZENTACIJE 'Jedva čekam zaigrati sa svojim idolima koje sam do jučer gledao na televiziji'

Najbolje desno krilo svijeta u juniorskoj konkurenciji Fran Mileta odlično je startao u novom klubu Nexeu što je nakon sjajnog reprezentativnog ljeta kulminiralo pozivom među seniore.
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 18. listopad 2019. 13:45

Uspješno rukometno ljeto mlađih selekcija u kojemu su mlađi kadeti na EYOF-u u Bakuu osvojili zlato, a juniori srebro na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj obilježilo je puno igrača, a jedan se posebno ističe - Fran Mileta.

Prvo je postao otkriće izbornika juniora Davora Dominikovića u čijoj se prvoj postavi ustalio, a onda i dobio priznanje za najbolje svjetsko desno krilo u kategoriji dvije godine starijih rukometaša. Nije imao mira ni nakon juniorskog SP-a pa se nakon pet dana odmora u rodnom Labinu s matičnom, kadetskom reprezentacijom zaputio na SP u Sjevernu Makedoniju.

Uz sve to potpisao je i za hrvatskog viceprvaka Nexe, a u Našice je stigao iz Rudana s kojim je prošle sezone igrao Premijer ligu. Iako se razina SEHA lige u kojoj Mileta igra danas i nivo Premijer lige teško daju usporediti, barem se ponovno našao u sličnoj sredini.

- U veličini gradova nije neka razlika - uz smijeh zbori Mileta na početku našeg razgovora na pitanje o prilagodbi u srcu Slavonije pa nastavlja s dojmovima.

- Cijeli grad živi za rukomet. Gdje god kreneš, u koji god kafić uđeš, svi znaju da ste igrač Nexea. Mogu reći da sam se snašao, svi od momčadi do trenera su super, ljudi u klubu, okolina i treninzi su vrhunski. Dobio sam minutažu, ali mislim da se mogu još bolje pokazati. Stvarno nemam nikakvih zamjerki na život u Našicama.

Horvatova potpora

Kada smo se čuli tijekom ljeta, 19-godišnjak nam je priznao kako je velikog utjecaja na njegovu odluku o dolasku u Nexe imao suigrač iz juniorske reprezentacije Halil Jaganjac. S njim ga veže i blizina doma jer Halil je iz Rijeke, ali Mileti su i ostali novi suigrači pomogli u prilagodbi.

- Kako sam ulazio u dvoranu prvi put, sreo sam Buvinića, onda mi je najstariji i ovdje glavni Saša Barišić Jaman objasnio puno stvari i od svakog igrača naučim neku sitnicu ili detalj, neko pravilo. Stvarno su super i dali su mi priliku da se prilagodim, zvali su me uvijek kad su negdje išli iako smo Pribetić i ja dosta mlađi od svih - priznaje Fran koji je u Nexeu dobio priliku raditi s trenerom Hrvojem Horvatom koji je ostavio odličan dojam na igrača.

- Nisam još imao prilike raditi s takvim tipom trenera. Trener Horvat proučava svaki detalj, a uz to me bodri i kad loše odigram, kao protiv Motora iz Zaporožja u posljednjim trenucima. Drugi treneri vjerojatno ne bi reagirali na taj način i dobivam od njega punu podršku. Vrhunski priprema svaku utakmicu jer osim videa radimo i na detaljima. Svaki igrač dobije svoj zadatak i koncentriran je na njega. Ne radi se dan-dva prije utakmice, nego gotovo cijeli tjedan imamo koncentraciju na sljedeću utakmicu. Prošle i buduće utakmice brišu se iz glave i idemo od susreta do susreta.

Sedam zabio Motoru

Spomenuli smo već ranije kvalitativnu razliku između Premijer lige i SEHA lige, a još i više ona dolazi do izražaja kod mladog igrača kao što je Mileta.

Možda smo se mi protiv Mađara već vidjeli dalje nakon odlično odigrane grupe
Nakon prve, povijesne medalje za Hrvatsku s juniorskog SP-a Mileta se priključio kadetskoj reprezentaciji koja je s obzirom na godište njegova matična nacionalna vrsta. Ispali su na opće iznenađenje u osmini finala nakon odlično odrađene grupne faze.

- Bili smo samopouzdani. Nije sad da sam konkretno ja došao s juniorskog SP-a i glumio frajera, već je cilj bio barem polufinale. Ne znam za trenera, ali moj osobni cilj je bio polufinale - iskreno je započeo Fran, pa se osvrnuo na samo natjecanje koje je završilo uz neugodno prizemljenje.

- U grupi smo odigrali vrhunski, dobili smo tri momčadi s po 10 do 20 golova razlike. Protiv ozbiljnih Španjolaca, Slovenaca i Norvežana smo bili odlični, a onda nam se dogodila Mađarska. Kako smo počeli gubiti, nismo mogli vjerovati što se događa i bio nam je šok. Ne mogu reći da smo ih podcijenili, ali možda smo se mi već vidjeli dalje nakon odlično odigrane grupe. Zato uvijek treba ići po utakmicu jer u protivnom se možeš poskliznuti, ali nova prilika nam je sljedeće ljeto. (fo)

- Baš se vidi razlika. Koncentracija u svakom trenutku mora biti na razini. Iskusio sam i ja to u utakmici protiv Motora u posljednjih 10 minuta kada sam u dvije ili tri situacije ušao malo lakše. Svih 60 minuta utakmice treba biti na vrhuncu jer tako nešto u ligama u kojima sam ja prije igrao stvarno nije potrebno, toliko truda, snage, razmišljanja. Ovo je jedna nova razina od igrača do lige, sve je puno jače jer i golmani se pripremaju za svakog igrača posebno. Znaju kako su igrači pucali u posljednjoj utakmici, kako skaču i što rade češće, a što manje i ovdje stvarno uživam u vrhunskom rukometu - zbori desno krilo iz Istre.

U mjesec i pol dana koliko traje sezona Nexe je odigralo tek pet utakmica SEHA lige. Promijenio se format koji ide na ruku momčadima koje igraju Ligu prvaka, ali ne i Našičanima koji će jak ritam iskusiti tek u studenom kada igraju i treće pretkolo EHF kupa protiv portugalske Benfice.

- Nemamo baš puno utakmica, ali kada one dođu, onda su zahtjevne. U studenom se uključujemo u EHF kup, izvukli smo Benficu i bit će puno užurbaniji raspored. Nemam iskustva u Europi, ali puno se govorilo kako smo mogli izvući puno jače protivnike od Benfice, ali i slabije.

Do sada je hrvatski viceprvak u SEHA ligi slavio u tek jednoj utakmici protiv Beijing Universityja, a praznih ruku izašao iz dvorane u preostala četiri susreta. Mileta je na tragu onoga što zasad koči sezonu Nexea.

- Ozljede su nas malo poremetile u ovih mjesec i pol dana. U Zaporožje smo otišli sa 11 igrača i tri golmana u kadru. Nadam se da će nam se brzo vratiti neki igrači kako bi i ova klupska sezona mogla biti uspješna - optimistično će Mileta koji je u spomenutih pet utakmica bio prva violina Nexea, barem kada su golovi u pitanju.

Zabio je 20 zgoditaka, najvećih sedam Motoru u dvoboju iz kojeg je Mileta za sebe izvukao najviše kritika. Nakon sjajnog reprezentativnog ljeta u mlađim kategorijama i vrlo dobrog starta u novom klubu (bez obzira na samokritičnost), dobio je i zasluženi poziv izbornika seniorske nacionalne vrste Line Červara za prijateljske susrete protiv Njemačke 23. i 26. listopada.

Cijelo ljeto bez pauze

Time je postao prvi rukometaš rođen u novom mileniju (14. kolovoza 2000.) koji je dobio poziv na okupljanje seniorske reprezentacije. Takva je bila i reakcija kad se našao na listi 26 pozvanih.

- Još nisam ni svjestan što se dogodilo i kakav poziv sam dobio. Pojavit ću se na okupljanju 21. listopada i upoznati sa svim tim igračima koje sam do sada gledao na televiziji. Njih 90 posto znam iz medija, bili su mi do jučer idoli, a sad ću igrati s njima. Htio bih zahvaliti izborniku i svima koji su imali utjecaj na moj poziv. Ja se stvarno trudim i drago mi je da je ovo ljeta to došlo na naplatu na juniorskom Svjetskom prvenstvu. Drago mi je što sam uopće dobio poziv izbornika Dominikovića, a onda na prvenstvu i osvojio medalju koju nitko nije očekivao, a ona je nas par pojedinaca lansirala među seniorske reprezentativce - ponosno ističe Mileta koji se unatoč užurbanom ljetnom rasporedu uspio malo odmoriti prije priključenja pripremama Nexea..

- Nakon razgovora s trenerom Horvatom i ljudima iz kluba Pribetiću i meni su trebali dati sedam dana odmora nakon kadetskog SP-a, a na kraju je ispalo 10 dana jer smo ispali ranije i došli u petak doma. Dobro mi je došlo jer cijelo ljeto nisam imao pauze. Trener to shvaća i cijenim to - zaključak je najmlađeg među Kaubojima.

Ne smijemo ponoviti igru iz prve utakmice protiv Vojvodine
U subotu u šestom kolu SEHA lige Nexe u Našicama dočekuje Vojvodinu koja je u Novom Sadu na otvaranju natjecanja slavila s uvjerljivih 29:23.

Bio je to i Miletin debi u novom dresu koji nije najbolje prošao. Nisu puno bolje prošla ni četiri sljedeća dvoboja od kojih u oči upada neugodni domaći poraz od Tatrana iz Prešova unatoč porazima od samo dva gola razlike protiv Vardara i Motora.

- Ne smijemo ponoviti igru iz prve utakmice. Obrana nije bila dobra, borbenost isto nije bila na razini i treba promijeniti nekoliko sitnica. Za utakmicu se pripremamo cijeli tjedan i nadam se da ćemo pred domaćom publikom uspjeti doći do pobjede - mišljenja je Mileta.

S obzirom da Nexe ima ambiciju prolaska skupine, pobjeda protiv Vojvodine je imperativ. (fo)

Linker
20. travanj 2024 16:57