arhiva SN
UOČI KROSA SPORTSKIH NOVOSTI

REKORDERI SU SE STVARALI OD MAKSIMIRA DO BUNDEKA Većina aktualnih hrvatskih rekordera na srednjim i dugim prugama trčala je na ovoj priredbi

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 15. travanj 2018. 10:01

Posljednjih smo tjedana s brojnom bivšim i sadašnjim atletičarima, trenerima i profesorima tjelesne i zdravstvene kulture razgovarali o Krosu Sportskih novosti i baš svi se slažu - riječ je o natjecanju koje ima neprocjenjivu važnost za hrvatsku atletiku i općenito sport. Nije samo da se zahvaljujući Krosu kod djece podiže svijest o važnosti bavljenja sportom i tjelesnom aktivnošću, već je ova priredba kroz povijest doista bila odskočna daska za mnoge atletičare koji su kasnije napravili sjajnu karijeru.

Fascinantno zvuči podatak da su gotovo svi aktualni hrvatski rekorderi na srednjim i dugim prugama u mladosti nastupali i pobjeđivali na Krosu Sportskih novosti. Nije sve njih otkrio Kros, ali bilo je i takvih primjera. Najpoznatiji od njih svakako je onaj Branka Zorka, istinske legende, aktualnog hrvatskog rekordera na 1.500 i 3.000 metara i na otvorenom i u dvorani. Zorko je u prvom nastupu na Krosu došao do neočekivane pobjede koja mu je lansirala karijeru. Ozbiljno se nakon toga počeo baviti atletikom, osvajao je svjetske i europske medalje i postao jedna od najljepših priča naše Kraljice sportova.

I hrvatski rekorderi na 5.000 i 10.000 metara Dalibor Balgač i Slavko Petrović pamte nastupe na Krosu SN. Petrović nam je u nedavnom razgovoru i sam priznao da mu je Kros možda i usmjerio život. Nakon što je prvi put trčao na ovom natjecanju, dobio je poziv u AK Dinamo i ostao je u atletici do danas kada radi kao trener.

Aktualni dvoranski rekorder na 800 metara Predrag Melnjak također je bio sudionik Krosa SN i ima najljepša sjećanja na te dane, baš kao i mlađeseniorski rekorder na 10.000 m Mladen Kršek ili juniorski na 3.000, 5.000 i 10.000 m Dino Bošnjak.

Ovdje se zavoli atletika

I kad su atletičarke u pitanju, Kros SN je bio početak mnogih lijepih priča. Slobodanka Čolović, hrvatska rekorderka na 800 i 1.500 m, na njemu je napravila prve korake u velikoj atletskoj karijeri u kojoj se vinula do četvrtog mjesta na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. Hrvatska rekorderka na 3.000 m je Matea Parlov, aktualna ambasadorica Krosa, koja je i lani pobijedila u konkurenciji studentica. U istoj je konkurenciji svojedobno slavila još jedna hrvatska rekorderka, dvoranska na 1.500 m Ljiljana Ćulibrk. Matea Matošević Hačić nije bila posebno uspješna na Krosu, ali, kako sama kaže, na njemu je zavoljela atletiku u kojoj i danas drži mlađeseniorske i juniorske rekorde na 5.000 i 10.000 m.

Dobro zapamtite imena koja će se sljedeće subote na Bundeku naći među medaljašima na 35. Krosu SN. Velika je vjerojatnost da se među njima kriju neki budući hrvatski rekorderi...

Linker
19. travanj 2024 18:59