Zagreb, 030919. Stadion Sportskog parka Mladost. Atletski miting IAAF World Challenge Zagreb 2019. 69. memorijal Borisa Hanzekovica. Na fotografiji: Tuka Amel.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

AMEL TUKA

'RUDAR' IZ KAKNJA NAJBOLJI JE EUROPSKI 800-METRAŠ Zašto BiH može stvoriti respektabilnog trkača, a mi to nismo u stanju?

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 05.09.2019. u 10:43

 • Možda je top disciplina ovogodišnjeg Memorijala Borisa Hanžekovića ipak bila 800 metara za atletičare. U konkurenciji Marcina Lewandovskog čovjeka koji se nikad ne predaje i alžirske olimpijske senzacije iz Londona Teufika Makloufia slavio je Amel Tuka. BH senzacija koji je 2015. broncom na SP-u u Pekingu u rodnom Kaknju zasjenio čak i najveću legendu sporta Mehmeda Buzu, legendarnog ‘Majstora’ nogometa, a to nije lako.

  Kakanj, poznat po rudarima, danas je poznat po atletskom rudaru koji je eto u punoj sportskoj zrelosti, sa 28 godina, trenutno najbolji europski 800-metraš. U pravom trenutku, uoči SP u Dohi i OI u Tokiju sljedeće godine.

  Tuka je u Zagrebu za pobjedu istrčao 1:44.78, a recimo za pobjedu u Dijamantnoj ligi ove sezone u Stockholmu 1:46.68. I to nešto kaže o zagrebačkoj utrci koja je podigla publiku na noge i pokazala što znači trkač, kojeg mi nemamo, pa volimo ponosno pohvaliti ‘komšiju’. A nitko nas ne može uvjeriti da se u Zenici i Kaknju može, a kod nas ne. Zašto, e na to još nismo dobili odgovor struke.

  - Bio je na ovim prostorima i Luciano Sušanj, ja samo nastavljam, želim dostići neke stvari. Bilo mi je jako lijepo pobijediti uz takvu podršku publike. Baš sam uživao.

  U godinama nakon Pekinga nije se spuštao do 1:43, a to je uspio ove godine u Monacu.

  Samo da je zdravlja

  - Dobro je, zdrav sam, dobro sam radio. Rekao bih da čak i nisam sto posto zadovoljan kako je bilo u Zagrebu, jer sam nekako težak, nemam svježine, tek sam sišao s visinske faze priprema i tek sad ulazim u popravljanje ubrzanja i svega što ide uz utrku na 800 metara. Dobro, 1:44 je dobar početak, makar sam bio i dosta iza, što nije moj običaj.

  Ide Doha SP, pa dogodine OI u Tokiju?

  - Sigurno da gledam prema tome, ali isto tako sam svjestan da je svaka utrka koliko stvar forme toliko i stvar trenutka. Ima iskusnih i vrhunskih trkača, no ja sam optimist, samo da posluži zdravlje, uvjeren sam da mogu biti jako dobar i bilo bi lijepo da se svi veselimo.

  I tako Tuka stilom atletskog rudara krči put prema vrhu. Iz Zenice, s tek pokojom posjetom Italiji. Može se, može...

  Iz drugih medija