REUTERS/Antonio Bronic
ČEKA SE SLUŽBENA POTVRDA

CIJELA SLOVENIJA I HRVATSKA ČEKAJU ODLUKU O 'ISTUPANJU S EURA', DEŽELA JE VEĆ ODLUČILA? 'Sve ćemo objaviti u srijedu u 15 sati u Zagrebu!'

Iako su Slovenci najavili mogućnost istupanja s rukometnog EURA u Hrvatskoj, očekuje se da ipak neće doći do skandala i da će Vujović i društvo sutra nastupiti u zadnjoj utakmici prvog kruga protiv Crne Gore. Slovenski rukometni savez odlučio je uložiti novu, opširniju žalbu, a odluku o nastupu će objaviti na konferenciji za medije u 15 sati u srijedu
Piše: Marijan ProjićObjavljeno: 16. siječanj 2018. 20:13

Rukometni savez Slovenije prolongirao je odluku o tome hoće li povući svoju reprezentaciju s Europskog prvenstva u Hrvatskoj do danas poslijepodne. Slovensko ogorčenje suđenjem u utakmici s Njemačkom nije se smirilo ni dan nakon dvoboja, koji je završio neodlučeno 25:25.

- Danas u 15.00 u Zagrebu će se sastati vodstvo Saveza i sat kasnije objavit ćemo odluku na konferenciji za novinare - obavijestili su iz Slovenskog rukometnog saveza.

Kakvo je raspoloženje u Sloveniji pokazuje i anketa Siol.neta, u kojoj se u utorak na pitanje "Mislite li da bi slovenska reprezentacija u znak protesta trebala napustiti EP u Zagrebu?" čak 82% glasača izjasnilo s "da".

-----------------------------------------------------------------------

Dan nakon utakmice drugog kruga Europskog prvenstva u skupini C između Slovenije i Njemačke koja je službeno okončana remijem (25-25), strasti se nisu smirile. Vodstvo Rukometnog saveza Slovenije (RZS) odmah po okončanju utakmice u Zagrebu koju su nazvali farsom, uložilo je žalbu na suđenje, a jučer je u jutarnjim satima stigao odgovor Europske rukometne federacije (EHF) kojom je ista odbijena kao neosnovana.

- EHF je odbacio našu žalbu jer, kako kažu, nemamo pravo prigovora na odluke sudaca i delegata. Prema njihovu stavu odluka sudaca je posljednja, bez obzira na to je li u skladu s pravilima igre ili ne - objasnio je direktor reprezentacije Uroš Mohorič i najavio pripremu nove žalbe, koja će po njegovim riječima biti šira i zahtijevati analizu svih detalja na obje strane u posljednjim sekundama utakmice. Žalbu će biti upućena na istu adresu, odnosno na disciplinsku komisiju, a u slučaju nove odbijenice najavljen je i korak koji vodi na višu instancu, na arbitražnu komisiju koja ima rok za odluku do veljače.

No, Slovenci ne razmišljaju samo o traženju pravde kroz europske rukometne institucije. Razmatra se i pokretanje građanske parnice protiv EHF-a, te žalba Međunarodnom arbitražnom sudu (CAS) sa sjedištem u Lausannei. Glavni tajnik RZS-a Goran Cvijić na jučerašnjem obraćanju novinarima u Zagrebu rekao je kako će ići do kraja i da u svakom slučaju neće prihvatiti odbijanje prigovora, ali i najavio mogućnost drastičnog poteza kao što je napuštanje Europskog prvenstva.

- Ovo što nam se događa prešlo je svaku granicu zdravog razuma i vodstvo saveza ozbiljno razmišlja da iz protesta napusti Europsko prvenstvo. Svjesni smo da bi takav potez izazvao negativne posljedice koje bi osjetile i buduće generacije, ali potrebno je jednom odlučno reagirati. Do sada smo uvijek tiho i bez ikakvih komentara pokušavali riješiti stvari na normalan, ispravan način, ali ovaj put stvari su otišle preko svake granice - izjavio je Cvijić i najavio kako će konačnu odluku donijeti predsjedništvo RZS-a koje predvodi Franjo Bobinac.

U naprasan odlazak Slovenaca s Europskog prvenstva u Hrvatskoj malo tko vjeruje. Sudačke pogreške i nepravde neizostavni su dio sporta, kojih nas neće osloboditi ni upotreba videoanalize (uveden 2015. na SP-u u Kataru). Blagotinšek doista nije bio tri metra udaljen od centra kada je Njemačka kretala u posljednji napad, no nije bio jedini. Suci Gazelis i Mateika to su mogli vidjeti i bez gledanja snimke na što su potrošili dovoljno vremena da iziritiraju i one najstrpljivije u dvorani i sve pretvore u lakrdiju. Uz to, suci su nanizali i nekoliko kardinalnih pogrešaka na štetu Slovenije tijekom utakmice. Da napuštanje prvenstva nije rješenje svjestan je i Vujović, koji je prošle godine Sloveniju vodio do brončane medalje na SP-u u Francuskoj.

- Jutros nismo ni trenirali jer nas je utakmica protiv Njemačke emocionalno ispraznila. Nakon takvih nepravdi protiv Makedonije i Njemačke jako je teško pronaći motivaciju. Savez je stao iza nas i sada ćemo vidjeti što će sve poduzeti. U zadnjih je nekoliko dana toliko mrlja bačeno na rukomet da je stvarno krajnje vrijeme da to netko počne čistiti - rekao je crnogorski stručnjak za 24ur.

- Nakon ovakve dvije utakmica, vrlo je teško motivirati momčad. Unatoč svemu moramo pronaći snagu za pobjedu protiv Crne Gore. Naš glavni cilj je Tokio i Europsko prvenstvo samo je jedna stanica, ali ne želimo da nas netko tretira kao da smo na posljednjem vagonu. Došli smo vlakom iz Slovenije i bili smo sretni što smo bili jedini, ali mi smo tim koji sjedi u kupeu, a ne u teretnom vagonu - istaknuo je Vujović i još jednom se osvrnuo na posljednju utakmicu u Areni.

- Da je umjesto Njemačke protiv nas igrala neka druga reprezentacija, to se ne bi dogodilo, to nije bio sudac, nego izvršitelj reda - rekao je Vujović.

Linker
19. travanj 2024 19:46