CROPIX
SLOŽENA SITUACIJA

JOŠ SE NE ZNA SE HOĆE LI SE IGRATI U ARENI Postavljen ultimatum: Ako nam do petka ne uplatite 25 milijuna kuna, raskidamo ugovor, utakmica neće biti!

Piše: Tomislav MamićObjavljeno: 10. siječanj 2018. 23:02

Nekoliko dana prije službenog početka Europskog prvenstva u rukometu koji se održava u Hrvatskoj još nije poznato hoće li se dio utakmica u skupini kao i završnica turnira održati u najvećoj dvorani Areni Zagreb.

Naime, iz tvrtke Ingra tijekom srijede stizale su različite informacije o tome hoće li Arena biti otvorena za rukometaše, jer je službeno priopćenje išlo u smjeru da će se “Europsko rukometno prvenstvo održati u Areni Zagreb bez obzira na neriješena sporna pitanja između Ingre, Grada Zagreba i Vlade RH” dok je predsjednik uprave Igor Oppenheim praktički opovrgnuo priopćenje vlastite tvrtke i u razgovoru za Jutarnji naglasio kako utakmica neće biti ako se do petka dug ne plati.

- Dug nije plaćen i on se sada popeo na 25 milijuna kuna. U to su uključeni onih 17,5 milijuna plus sve zatezne kamate koje su se nakupile tijekom prijašnjih sedam godina. Ako se to ne plati do petka, utakmice Europskog rukometnog prvenstva se neće igrati u Areni. Dosta nam je više da se preko medija moramo natezati s Gradom i Vladom oko plaćanja, iako sve točno stoji u potpisanom ugovoru - rezolutan je Oppenheim.

S druge strane gradonačelnik Milan Bandić još je u utorak navečer potvrdio kako su svi dugovi plaćeni, kako oni za zakupninu tako i za indeksaciju zakupa, isto su poručili iz Zagrebačkog holdinga, a da su sve dugove platili tvrde i u Vladi odnosno u Središnjem državnom uredu za sport.

Prema tumačenju Oppenheima, to jednostavno nije istina.

Podmirenje

- Ako je to točno, zašto nije napunjen depozit koji je ispražnjen 2011. godine za 17,5 milijuna kuna? Riječ je o novcu koji služi kao osiguranje za neometano funkcioniranje Arene Zagreb, a taj novac je ispražnjen i nije nikada ponovno napunjen. Mi smo poslali Gradu i Vladi poziv za uplaćivanjem tog novca, ali su ga oni uporno ignorirali i sada se nalazimo u ovakvoj situaciji – tvrdi Oppenheim.

Depozit u visini od 7,2 milijuna eura prema ugovoru trebali su uplatiti Vlada i Grad Zagreb. Taj depozit kasnije je uplatio Zagrebački holding, a problemi su nastali, tvrdi Oppenheim, 2011. kada Vlada i Grad nisu na vrijeme uplatili dio zakupnine.

- Budući da smo bili u obvezi redovnog podmirenja obveza prema inozemnoj banci, a nismo na vrijeme primali ratu zakupnine, to smo isplatili iz depozita u iznosu od 17,5 milijuna kuna. Do današnjeg dana taj iznos nije vraćen na depozitni račun što je protivno odredbama Ugovora o zakupu koje predviđaju nadopunu u roku od 15 dana od dana korištenja depozitnih sredstava – tvrdi se u priopćenju Ingre koje nam je kasnio objasnio i sam Oppenheim.

Plaćanje penala

Osim neodigravanja utakmica, Oppenheim je u srijedu zaprijetio i potpunim prekidom odnosa s Gradom i Vladom.

- Ako se iznos ne plati do petka, raskidamo ugovor s Gradom i Vladom i u tom slučaju će morati platiti penale u iznosu od 150 i 170 milijuna eura, što je iznos propisan ugovorom. Isti scenarij će se dogoditi u slučaju da se ovakva situacija ponovi u budućnosti. Odmah raskidamo ugovor o zakupu i prekidamo suradnju - jasan je bio Oppenheim.

U Gradu Zagrebu u srijedu ništa službeno nisu željeli komentirati. Gradonačelnik Bandić tek je kratko poručio kako će u četvrtak imati konferenciju za medije na tu temu te kako tvrdnje Oppenheima jednostavno ne stoje.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, Bandić bi u četvrtak trebao pokazati kako Vlada i Grad jednostavno nemaju nikakvih dugova prema Ingri odnosno njenoj tvrtki kćeri Lanište d.o.o.

Naši sugovornici kažu kako indeksacije nikad nije bila sporne te kako je Vlada odlučila da se izračun koji iznosi tri milijuna eura i koji je za Ingru napravio angažirani sudski vještak preispita na Pravnom fakultetu.

Blokiran račun

U Gradu su na prijetnje Oppenheima o zatvaranju Arene ostali začuđeni, a naši sugovornici tvrde kako bi tim potezom Oppenheim grubo prekršio osnovni ugovor.

- Nije nam jasno zbog čega Ingra proziva Vladu i Grad kada se ugovor o plaćanju zakupa odnosi na Zagrebački holding i tvrtku Lanište. Oni traže da mi i Vlada potpišemo suglasnost na nalaz njihovog vještaka. Zbog čega je to toliko hitno i zašto ne mogu pričekati da stručnjaci s Pravnog fakulteta ne donesu svoj nalaz što je s Vladom dogovoreno još u listopadu 2017. godine. Ne vjerujemo da nam se prijeti zbog eventualnih problema oko poslovanja Ingre jer im je račun blokiran više od tri mjeseca - govore naši sugovornici.

Iz Ingre su još u priopćenju naveli kako im je ta suglasnost potrebna “za sastavljanje financijskih izvještaja za 2017. godinu za Lanište d.o.o. i zahtjev je revizora koji provodi reviziju financijskih izvještaja Laništa za 2017.”.

- Račun Ingre je blokiran nezakonitom odlukom Općinskog suda od strane jedne tvrtke koja ima kapital 20.000 kuna i promet 3000 kuna, ali u ovom slučaju to nije bitno. Cijela ova priča se vrti oko tvrtke Lanište i na njen račun se uplaćuje novac, tako da taj novac koji se uplati za depozit neće otići toj tvrtki nego Laništu - poručio nam je Oppenheim.

Linker
23. travanj 2024 13:24