CROPIX
USKORO SLIJEDI MALI GODIŠNJI?

KALKULACIJE UOČI POSLJEDNJEG OKRŠAJA! EVO ŠTO NAS ČEKA NAKON ŠVEĐANA Ovo je put koji Hrvatsku vodi u polufinale Europskog prvenstva

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 16. siječanj 2018. 19:22

Nakon dvije uvodne pobjede protiv Srbije i Islanda situacija je u našoj skupini potpuno jasna, kao što je u predviđanjima jasna i za nastavak prvenstva i drugi krug u Zagrebu.

Naša reprezentacija izborila je siguran prolaz, a o utakmici protiv Švedske ovisi hoće li se u drugi krug prenijeti maksimalna četiri boda. Šveđani uopće nisu impresionirali u prvim utakmicama, trebali bi biti relativno lagan zalogaj Červarovim igračima, a onda će se u Zagrebu protiv Francuske, Norveške i najvjerojatnije Bjelorusije tražiti bodovi za polufinale. U slučaju pobjede nad Švedskom računica je takva da bi za prolaz u četiri najbolje momčadi dovoljna bila samo jedna pobjeda protiv Francuza ili Norvežana, Bjelorusi tu stvarno ne bi trebali biti neki poseban bauk.

Vratimo li se malo u povijest europskih prvenstava i statistički potražimo još neku pozitivnu potvrdu, naši su rukometaši nekoliko puta slavili u dvije uvodne utakmice EP-a i svaki su put nakon toga prošli u polufinale. Naravno, gleda se samo razdoblje od 2002. otkako se igra isti ovaj sada postojeći sustav natjecanja.

Na EP-u 2004. u Sloveniji najprije su pali Španjolska i Danska, na kraju je izboreno četvrto mjesto. U Švicarskoj 2006. na startu su pali Portugal i Norveška, dvije godine kasnije u Norveškoj bili su to Poljska i Češka, u Austriji 2010., pak, Norveška i Ukrajina. U Srbiji 2012. u prva dva ogleda stradali su Island i Slovenija, a u Danskoj 2014. Bjelorusija i Crna Gora. Samo na zadnjem EP-u u Poljskoj prije dvije godine nije bilo tako, nakon pobjede protiv Bjelorusije Babićeve je igrače porazila Norveška te su se kasnije mučili da bi ušli u polufinale. Onaj debakl na EP-u u Švedskoj 2002. ne želimo ni spominjati jer su tada Hrvati stradali u sve tri utakmice u skupini.

Uglavnom, dvije pobjede u prve dvije utakmice na EP-u uvijek su donosile polufinale. Tako će biti i na ovom EP-u, u to ne treba sumnjati...

Uskoro slijedil 'mali godišnji'?

Uoči posljednje utakmice koju će hrvatski rukometaši igrati u Splitu vrlo je izvjesno da im nakon toga slijede četiri slobodna dana i da će njihova premijera u Zagrebu biti tek u subotu u 20.30 sati protiv Francuske.

Prvo mjesto u skupini A Hrvatska može ispustiti samo ako izgubi od Švedske, a Srbija prije toga svlada Island, što je malo vjerojatno s obzirom na viđene rezultate. U slučaju istog broja bodova, naime, odlučuje međusobni omjer, a kada bi se zatvorio krug od tri reprezentacije, presudila bi međusobna gol-razlika u kojoj Červarova momčad zasad ima +17, u odnosu na švedskih +3 i islandskih -5.

Okršaj s četverostrukim europskim prvacima puno je važniji zbog prijenosa bodova u drugi krug.

U slučaju pobjede Hrvatska bi puno rasterećenije mogla dočekati okršaje sa suparnicima koji će, ne bude li senzacija, stići iz Poreča: Francuskom, Norveškom i Bjelorusijom.

Rezultati by SofaScore

Linker
12. travanj 2024 01:18