Bongarts/Getty Images
DRŽAVNI NEPRIJATELJ BR. 1

LEGENDARNI VLADO ŠOLA DEMANTIRAO JEDNU OD NAJVEĆIH ZABLUDA HRVATSKOG RUKOMETA Naši igrači se nisu plašili Omeyera, to je samo fama!

VLADO ŠOLA Trener naših vratara pred novinarima uoči današnjeg velikog dvoboja sa svjetskim prvacima
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 24. siječanj 2018. 18:08

O vratarima će, dakako, mnogo toga ovisiti. Kao, uostalom, i uvijek, no, ovaj put još malo više. Rukometni El Clasico, vječno zanimljivi okršaj Hrvatske i Francuske, utakmica je velikog uloga, poglavito za našu momčad, u igri je plasman u polufinale. Pa iako su Francuzi već jednom nogom zakoračili među četiri najbolja na Euru, iz njihovih redova stižu borbene najave, svi željno iščekuju taj dvoboj u prepunoj Areni...

- To je i logično, već su godinama dvoboji Hrvatske i Francuske vrh europskog i svjetskog rukometa - reći će trener naših vratara Vlado Šola.

Obostrano nabrijani

- To su uvijek epske utakmice, uvijek se iza tih dvoboja danima priča o pojedinostima. Obostrano smo posebno nabrijani jedni na druge, jedni smo drugima najveći izazov i uvijek se uoči tih dvoboja javlja poseban motiv, neovisno o rezultatskom ulogu. A ulog je ovaj put iznimno velik, ne treba posebno isticati što nam znači plasman u polufinale.

Ivanic Grad, 221217.
Hotel Sport.
Pripreme muske rukometne reprezentacije uoci Europskog prvenstva EHF Euro 2018.
Na fotografiji: Vlado Sola. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Foto: Marko Todorov / CROPIX

Stevanović je bio sjajan protiv Norveške, možemo li očekivati slično izdanje i u srijedu?

- Naravno! Zaboravimo što je bilo u prvom krugu, siguran sam da će naši vratari biti u optimalnom izdanju do kraja natjecanja.

Tko je favorit?

- Nema favorita. Nikad u okršajima Hrvata i Francuza nema favorita, ma gdje god da se igralo.

Godinama je našu momčad uništavao francuski vratar Thierry Omeyer, koji se nedavno oprostio od reprezentativnog dresa i umirovio u 41. godini. Međutim, na vratima ga je naslijedio gotovo jednako dobri Vincent Gerard (31), koji je na utakmici sa Srbijom ozlijedio palac lijeve ruke. Koliko ta ozljeda može utjecati na njegovu koncentraciju?

- Gledajte, kad istrčite na parket, pred pune tribine, toliko vas “pere adrenalin”, da zaboravite na takve ozljede. Ma i ja sam u karijeri znao braniti samo s lijevom rukom, desnu nisam mogao ni podignuti. Želiš li braniti, onda braniš. Možda Gerard jedino neće moći bacati lopte u kontre lijevom rukom, ali ne vjerujem da će ga to previše omesti.

Moramo ih pretrčati

Usporedite nam malo Omeyera i Gerarda, njihove sličnosti i razlike, vrline i mane?

- Imaju sličan način branjenja, slično se ponašaju ispred mreže. Omeyer je u prednosti, bolje je građen od Gerarda, viši je, ima duže ruke i noge. Omeyerova je najveća vrlina što kao vrhunski vratar traje već 20 godina, on je svjetski raritet. A Gerard, iako ima već 31. godinu, još se mora dokazivati kao prvi reprezentativni vratar jer je dugo živio u sjeni Omeyera.

Može li se izvući zaključak koji od te dvojice vratara manje odgovara našim igračima?

- Ne, ne može se to tako gledati. “Mali milijun” čimbenika utječe na to kako će izgledati okršaj pucača i vratara, ne postoji vratar koji manje ili više nekome odgovara. Imate situacije kad neki vratari brane sve što ide prema vratima, ali ima i onih drugih utakmica kad baš ništa ne mogu obraniti. Sve je to stvar trenutka, čak se ne bih složio ni s tezom da su naši igrači imali mentalnu kočnicu kad bi na vratima vidjeli Omeyera. No, takvo se razmišljanje proguralo u javnost pa se stekao dojam da je Omeyer naš “državni neprijatelj broj 1”. Da smo bolje igrali i bolje pucali, ne bi ni Omeyer tako dobro branio...

Kakav je recept za igru protiv Francuza?

- Moramo dati svoj maksimum. Moramo ih i pretrčati, ali i nadmudriti, jedno bez drugoga neće značiti baš ništa. Otkad je Didier Dinart izbornik, pojavili su se neki novi igrači koji su unijeli novine u njihovu igru, očito je da i dalje rade dobar posao. Pa iako imaju niz sjajnih pojedinaca, njihovo je najjače oružje momčad. Kao cjelina djeluju vrlo, vrlo moćno.

Odužit ćemo se

Šola odbacuje svaku mogućnost kalkulacija...

- Iako ishod dvoboja Norveška - Švedska može utjecati na naš okršaj s Francuzima, ne smijemo razmišljati na taj način. Moramo se usredotočiti isključivo na utakmicu s Francuzima. I što god da se dogodi u srazu Norveške i Švedske, za nas je utakmica s Francuskom presudna. Arena će biti prepuna, publika će nas nositi navijanjem i vjerujem da ćemo se navijačima odužiti na najbolji način, poštenom i hrabrom igrom do posljednje sekunde.

Linker
13. travanj 2024 20:52