Handball - Men's EHF European Handball Championship - Final - Spain v Sweden - Arena Zagreb, Zagreb, Croatia - January 28, 2018. Spain's team reacts. REUTERS/Antonio Bronic - UP1EE1S1MBPED
REUTERS/Antonio Bronic

'NAPRAVILI SMO ČUDO'

LEGENDARNI VRATAR APSOLUTNI JE JUNAK NOVIH EUROPSKIH PRVAKA Španjolci slave 'dedu' Šterbika: 'Ta predstava može se okarakterizirati s tri slova - MVP'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 28.01.2018. u 23:22

 • Španjolska slavi svoj premijerni naslov europskog rukometnog prvaka.

  Junak susreta bio je 38-godišnji vratar Arpad Šterbik, koji je naknadno pozvan u reprezentaciju kao zamjena za ozlijeđenog Gonzala Pereza de Vargasa. U fialu protiv Švedske (29:23) Šterbik je zaustavio osam udaraca, sve u drugom dijelu i proglašen je igračem utakmice.

  Na poluvremenu je Švedska vodila 14:12, ali u prve 22 minute drugog dijela zabili su svega tri gola.

  'Deda' Šterbik, ponajbolji svjetski rukometni vratar je svoju prvu veliku medalju ostvario još u dresu SR Jugoslavije na SP-u 1999. u Egiptu. A u Zagreb je došao tek uoči polufinala u kojem je obranio tri od pet sedmeraca.

  "Njegova predstava može se okarakterizirati s tri slova - MVP. Ušao je u 23. minuti i iako se sporo zagrijao obranio je 8 od 21 udarca prema golu. S 38 godina na leđima došao je do antologijskih obrana. Odigrao je samo dvije utakmice na Euru, ali u obje je bio zvijezde", piše As o strašnom Šterbiku.

  "Mislim da su u finalu igrale dvije najbolje ekipe ovog trenutka u Europi. Šveđani su izbacili Hrvatsku i Dansku, a mi Njemačku i Francusku. Šveđani su jako dobra momčad, ali nisu imali odgovora na našu igru u obrani u drugom dijelu utakmice. Drago mi je što sam bio dio ove momčadi i što sam dao svoj mali doprinos da Španjolska po prvi puta osvoji naslov prvaka Europe", kazao je vratar rođen u Senti, kojeg je Ribera pozvao samo za polufinale i finale.

  "Mislim da smo napravili čudo u drugom poluvremenu, a za to je zaslužna samo obrana. Šveđani su dominirali u prvom poluvremenu i pokazali da nisu slučajno u finalu. Ovo je velika nagrada za trud i borbu mojih igrača", kazao je španjolski izbornik Jordi Ribera, koji je pohvalio organizatora.

  "Osjećali smo se odlično u Hrvatskoj i hvala svima koji su nam to omogućili. Bili ste izvrsni organizatori".

  Švedski izbornik Kristijan Andersson priznao je da je Španjolska zasluženo pobijedila.

  "Čestitam Španjolskoj, zaslužili su naslov. Mi smo u prvom poluvremenu igrali kao europski prvaci, ali samo u prvom poluvremenu. Španjolska je podigla razinu obrane do savršenstva i natjerala nas na pogreške. Jednostavno, bili su bolja momčad. Čestitam Hrvatskoj na sjajno organiziranom prvenstvu, jako dobro smo se osjećali i u Splitu i u Zagrebu", kazao je Andresson.

  Iz drugih medija