Nikola Karabatić Francuska
 REUTERS/Antonio Bronic
NITKO NE ŽELI 'KAUBOJE'

NIKOLA I LUKA KARABATIĆ ZA SPORTSKE NOVOSTI 'Mi ne znamo koliko sad vrijedimo, a Hrvatska je apsolutni favorit za zlato'

Dan uoči početka Eura uspjeli smo u Poreču ‘ukrasti’ nekoliko minuta s najboljim rukometašem svijeta i njegovim mlađim bratom, koji zbog ozljede propušta početak natjecanja
Piše: Igor KrištaforObjavljeno: 14. siječanj 2018. 09:12

I dok je igrao, Didier Dinart djelovao je strogo, čvrsto, autoritativno, nije mu bilo uputno stati na put. Isto djeluje i kao izbornik. Ozbiljan, usredotočen samo na teren, teško je na licu vidjeti osmijeh. Štoviše, naljutio se na glasnogovornika reprezentacije jer je novinare pustio u dvoranu prije vremena pa smo morali ponovo u “čekaonicu”. Nije, zapravo, pogriješio glasnogovornik, on je pratio protokol, već je Dinart odlučio da će trening trajati dulje nego što je bilo zamišljeno. I to čak pola sata dulje.

Osjeća li da je i dalje najbolji igrač svijeta i hoće li utakmicu odlučiti broj golova njega i Sagosena?

- Ne, ne razmišljam o tome jesam li najbolji, gledam samo kako da momčadski što bolje odigramo tu prvu utakmicu. A to tko će zabiti koliko golova, ma, to ne mora biti presudno. Znao sam zabiti i 9-10 pa smo gubili utakmice. Rukomet nije košarka da jedan igrač može imati veliku večer i sam pobijediti, ovdje je bitno da čitava momčad odigra dobro. To je ključ.

Men's Handball - France v Norway - 2017 Men's World Championship, Final - AccorHotels Arena, Paris, France - 29/01/17 - France's Nikola Karabatic reacts after scoring.    REUTERS/Charles Platiau
REUTERS/Charles Platiau

Glasnogovornik je već mahao, Norvežani su bili uporni, no, uspjeli smo uhvatiti ipak nekoliko trenutaka s Karabatićem. Pratili smo pomno trening, od dijela kad smo smjeli, ne sjećamo se da je ijednom promašio. Vidi se da na vratima više nema Omeyera, a prvi je dojam s tog jedinog treninga koji smo gledali da je vratar Cyril Dumoulin u mnogo boljoj formi od nominalno prvog golmana Vincenta Gerarda. No, to je ionako samo trening, jučer je već bila utakmica, prilika za nove zaključke.

Vratimo se, dakle, Nikoli Karabatiću. Opet u Hrvatskoj, kao i prije devet godina kad je Francuska u zagrebačkoj Areni uzela svjetsko zlato.

- Meni je uvijek lijepo doći u Hrvatsku, iako sam ovdje češće na odmoru, nego što igram. U Poreču, recimo, još nisam bio, drago mi je što sam ovdje, lijepo je.

Nikola, koliko vrijedi ova Francuska? Bez Omeyera, bez još nekih poznatih faca koje su nama često zagorčavale život?

- Ima novih igrača u momčadi, ali ne mora to biti nikakav problem, normalno je da dolazi do promjena, a vjerujem da možemo zamijeniti ove kojih nema. Uigrani jesmo, to nije problem, tijekom turnira ćemo se još uigravati.

REUTERS/Charles Platiau
REUTERS

Kako Karabatić vidi Hrvatsku, koliko može ova Červarova reprezentacija?

- Znamo da je Hrvatska snažna, da ima odlične igrače, a znamo i kako izgleda kad je domaćin turnira. Bili smo i mi lani domaćini, to je još jedno dodatno gorivo, kad te tribine nose, daješ još više. Takav će biti ambijent i u Hrvatskoj, mi volimo igrati pred punom dvoranom, čak i kad ne publika nije na našoj strani, međutim, Hrvatskoj će to biti vjetar u leđa i zbog svega toga za mene je Hrvatska sigurno prvi favorit Europskog prvenstva.

Vjerojatno ćemo se susresti u onoj drugoj skupini u Zagrebu?

- Da, i zato je nama važno pobijediti u sve tri utakmice u skupini (razgovarali smo večer prije utakmice s Norveškom) jer ne bih volio da nam za prolazak u polufinale treba pobjeda protiv Hrvatske. Takav bih rasplet volio izbjeći.

Tamo na kraju dvorane rastezao se Nikolin brat Luka. Ozlijeđen je stigao u Hrvatsku, propustio start turnira, no, nije isključeno da do kraja prvenstva ipak bude u kadru.

- Oporavak ide dobro, iz dana u dan sam sve bolje, međutim, ne mogu u ovom trenutku reći hoću li i kad biti spreman za neku utakmicu na turniru. Ideja je i želja da se priključim u drugom krugu, nadam se da će se takav plan i ostvariti - govori Luka, koji se također ugodno osjeća u Hrvatskoj.

- Volim doći ovdje, naravno, a svi znamo da je Hrvatska zemlja rukometa, koliko je naš sport ovdje popularan i siguran sam da ćemo svjedočiti jednom odličnom i zanimljivom prvenstvu.

S kojim je ambicijama došla Francuska, kakva su očekivanja tamošnje javnosti?

- Znate kako je, očekivanja i ambicije su uvijek iste, Francuska uvijek želi zlato. Samo, to je svaki put sve teže ostvariti, sve je više dobrih reprezentacija, jakih suparnika, sve više utakmica u kojima se moraš dobro oznojiti za pobjedu. Tako da ne možemo reći, “mi ćemo ovo osvojiti”.

Ajde, ako ništa, barem nema Omeyera, koji nas je godinama izluđivao svojim obranama, oteo nam tko više i zna koliko medalja?

- O tome vam govorim, ovdje nema nekih igrača koji su godinama bili dio reprezentacije, nema njega, Narcissea, nekoliko je novijih lica. Jasno da je takve veličine teško nadomjestiti, no pokušat ćemo, tek i mi trebamo vidjeti koliko vrijedi ova momčad.

Nikola je rekao da je Hrvatska prvi favorit za zlato, slaže li se Luka?

- Apsolutno! Ionako imate odličnu reprezentaciju, sad još igrate kod kuće, za mene ste također favorit broj 1! Ali, kažem, puno je utakmica do kraja, treba ići korak po korak, ima dosta kvalitetnih reprezentacija kojih se treba čuvati.

Linker
23. travanj 2024 19:51