REUTERS
TAKO SE TO RADI

OVO SU VELIKE RIJEČI IZ USTA FRANCUSKE LEGENDE KOJOJ NA PUTU STOJE I SRBIJA I HRVATSKA 'Mi još nismo napravili baš ništa!'

FRANCUZI OSTALI MAKSIMALNI Švedska nije mogla zaustaviti Dinartovu momčad, a prvo ime susreta bio je francuski vratar sa 53 posto obrana
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 21. siječanj 2018. 11:55

Francuzi su upisali prve bodove u drugom krugu u našoj skupini svladavši Švedsku 23:17 (10:8). Iako semafor pokazuje naizgled čistu i uvjerljivu pobjedu francuskog sastava, nije to na parketu bilo baš tako glatko. Još u 48. minuti, naime, sve je bilo apsolutno neizvjesno, Francuska je minimalno vodila (15:14) i činilo se da ćemo gledati uzbudljivu i dramatičnu završnicu.

Međutim, Francuzi su u tih posljednjih 12 minuta lako dohvatili pobjedu. Serijom 5:0 u dolazećih šest minuta dohvatili su golemih šest pogodaka prednosti (20:14) i tada je, u 54. minuti, praktički sve bilo odlučeno, do kraja se igralo gol za gol.

Prvo ime dvoboja svakako je bio spektakularni francuski vratar Vincent Gerard (31), koji je upisao ukupno 19 obrana (53 posto, a Šveđanin Appelgren imao je 10 obrana - 30 posto!) i da je francuski napad adekvatno pratio Gerarda, dvoboj bi bio kudikamo ranije odlučen. Uostalom, podatak da je Nikola Karabatić svoj prvi pogodak zabio tek u 52. minuti (a nije se baš isticao ni dodavanjima...), dovoljno govori o slabijem ofenzivnom danu Francuske i suigrači moraju bogato počastiti svog raspoloženog čuvara mreže, koji ih je odveo do bodova.

- Sretan sam zbog ove pobjede, a moje su dobre reakcije samo plod naše dobre obrane. Da nije momčad ginula u obrani, ne bih ni ja mogao dobro braniti - skroman je bio Gerard.

Samo su s dva pogotka prednosti (10:8) francuski rukometaši otišli na odmor nakon prvih 30 minuta. Kažemo samo jer je u tih pola sata fantastični Gerard upisao čak 13 obrana (nestvarnih 65 posto), osam više od svog kolege između švedskih vratnica Mikaela Appelgrena (36 posto). Zanimljivo, od tih 13 obrana, Gerard je deset nanizao u prvih 15 minuta igre, kad je doista "spustio roletu" ispred svoje mreže.

Nisu ga Šveđani mogli probiti ni s crte, ni s krila, kamoli s vanjskih pozicija. Osim što po fizičkom izgledu vuče na dugogodišnju "crnu mačku" za Hrvate Thierryja Omeyera, kojeg nema na Euru, Gerard po svom vratarskom umijeću nimalo ne zaostaje za svojim deset godina starijim prethodnikom između vratnica Tricolora.

Međutim, francuski napad ni približno nije funkcionirao tako dobro kao obrana, nije bilo tečnosti ni ideje u ofenzivi. Nikola Karabatić bio je samozatajan, nije se u prvih pola sata upisao u strijelce i sve se to odrazilo na rezultatu. Raspoložen je bio nezaustavljivi pivot Sorhaindo (četiri pogotka iz četiri pokušaja), ali nedostajali su golovi s vanjskih pozicija. Francuzi su doista mnogo toga propustili jer kad vratar ima toliko obrana, onda se jednostavno mora ostvariti prednost od nekih pet-šest golova razlike.

Ali te čudesne Gerardove obrane više su na noge podigle gledatelje u Areni, koja se lagano punila uoči dvoboja Hrvata i Norvežana, nego što su dale francuskim igračima dodatno samopouzdanje. Istina, u dva su navrata Francuzi vodili četiri pogotka prednosti (7:3 u 16. minuti i 9:5 u 21. minuti), ali neumorni Šveđani nisu dopustili da utakmica tako rano ode u jednosmjernu ulicu i brzo su vratili rezultatsku neizvjesnost, smanjivši čak minutu prije odlaska na odmor i na -1 (9:8).

Istaknimo da se na parketu, nakon dvotjedna stanke zbog ozljede gležnja, ukazao i Luka Karabatić, međutim, u igri je proveo samo 24 minute. Ne, nije obnovio ozljedu, nego su mu zbog grubog prekršaja španjolski suci Raluy i Sabroso šest minuta prije poluvremena pokazali izravni crveni karton i poslali ga u svlačionicu. Gdjekad prevelika želja može biti i autodestruktivna...

- Nastavili smo niz pobjeda, ali ni slučajno mi ne pada na pamet reći da smo osigurali polufinale. Iako izgleda da smo dosad već napravili mnogo, nismo zapravo još napravili ništa, Pred nama su teške utakmice sa Srbijom i Hrvatskom i moramo se dobro pripremiti za te okršaje. Šveđani su odlično ukomponirana momčad i nije ih bilo nimalo lako srušiti. Međutim, kad se utakmica lomila, odigrali smo sjajnu obranu i to nas je odvelo do pobjede - rekao je francuski izbornik Didier Dinart.

- Što se dogodilo u posljednjih 12 minuta? Vrlo jednostavno, Francuzi su odigrali izvanrednu obranu. A kad smo i probili taj obrambeni zid, ukazao bi se fenomenalni vratar Gerard i svojim nas obranama psihološki uništavao - govorio je izbornik Švedske Kristjan Andresson.

Rezultati by SofaScore

Linker
26. travanj 2024 23:31