Blaženko Lacković
 Darko Tomas / CROPIX / CROPIX
JAKA VANJSKA LINIJA

PROSLAVLJENI REPREZENTATIVAC I LEGENDARNA 'HAUBICA' IZ MAROFA Hrvatska ima još jednog velikog džokera: 'On je klasični 'šuter ubojica'

BLAŽENKO LACKOVIĆ Proslavljeni bivši reprezentativac smatra da Hrvatska nema nikakav problem s vanjskom linijom, da tu ima veliku širinu i odličan roster
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. siječanj 2018. 15:16

I bez Duvnjaka ćemo zabijati puno izvana, mislim da će to biti naš ‘trademark’

e od onih velikih hrvatskih rukometaša s kojim je počela nova era našeg rukometa 2003. osvajanjem zlata na Svjetskom prvenstvu u Portugalu, a godinu dana kasnije olimpijskim zlatom u Ateni. Lac je trenutačno u Hamburgu, a kad smo jučer razgovarali s tim proslavljenim lijevim vanjskim, koji je na SP-u 2009. godine izabran za najboljeg igrača Globusa na toj poziciji, odmah u uvodu je kazao:

- Dolazim na drugi krug u Zagreb.

Polako se ubacuje u trenerske vode, dobio je ponudu Hamburga, koju je prihvatio, klub se želi vratiti tamo gdje je bio prije, u vrh njemačkog rukometa.

Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
Blaženko Lacković

Mamić je veliki adut

- Sad sam ozlijeđen, imam problema s ramenom, ali igračku karijeru završit ću u Hamburgu, a usput ću se polako prebacivati u trenerske vode, u početku ću biti pomoćni trener Torstenu Jansenu, a bavit ću se i skautingom. Želja nam je ući u Drugu ligu, a kroz godinu-dvije ojačati klub igračima iz Hamburga i okolice te nekim pojačanjima s strane. Dakle, bit ću kombinacija igrača i trenera. Baš sam sretan s time, odgovara mi, uživam u svemu.

Jasno da je gledao obje utakmice naše reprezentacije na Euru, dvije krasne pobjede nad Srbijom i Islandom.

- Jako sam zadovoljan onime što sam vidio, konačno imamo četiri boda iz dvije utakmice, uvjerljivo smo pobjeđivali. Pokazali smo dvije dobre obrane, 6-0 i 5-1, vidio se potencijal i moć. Posebno bih istaknuo Marka Mamića, koji je pokazao svoju kvalitetu protiv Islanda, zaista je vrhunski napadački potencijal. Također mogle su se zamijetiti vrhunske role Cindrića i Karačića. Stepančić je u odličnoj formi, dobar je i obrambeno, također i Kopljar. Buntić je, pak, na neki način ipak bio iznenađenje, makar, s obzirom na njegovo iskustvo, znamo da može igrati na visokoj razini. Stevanović je bio sjajan protiv Islanda, oba vratara su nam stabilna. Rekao bih da se dižemo u formi. Sve je dobro osim, na žalost, priče s Duvnjakom i te njegove ozljede. Dule je lider ove generacije i to je velika neugoda. Znam sve iz prve ruke, znam koliko je želio igrati na najvišoj razini.

S Lackovićem smo ponajviše razgovarali o vanjskoj liniji naše selekcije. Sam je kazao da želi posebno istaknuti Marka Mamića koji je briljirao protiv Islanda.

- Marko igra u Kielcu, gdje je bio napadački zakinut, jer je uglavnom igrao samo u obrani. Ali po onome što sam vidio u utakmici s Islandom, on može biti naš veliki adut. Bilo je vrlo bitno da mu je ušao prvi šut, to ga je potpuno oslobodilo. Čim je ušao, vidjelo se da je prepun samopouzdanja. Sjajan je taj njegov stav. Opalio je “suprotnu gore”, pa onda je šutnuo s poda, ulazio “jedan na jedan”. Igrao je bez imali respekta, beskompromisno. Mamić je veliki dobitak Hrvatske.

Odmah je nastavio...

- Realno, bez vanjskog šuta teško je ostvariti pravi, željeni rezultat! Cindrić i Karačić su srednjaci, troše mnogo snage na križanjima, ulascima “jedan na jedan”. Eto, baš su Stepančić i Mamić pokazali koliko je lakše kad se zabija s vanjskih pozicija, kad ulaze šutovi, kad se probijaju suparnički vratari. S takvim šuterima zaista možemo napraviti velik rezultat.

Stepančić je izvrstan

Kad je riječ o vanjskoj liniji, Lacković je siguran u jedno...

- Hrvatska nema problem s vanjskom linijom! Imamo veliku širinu, odličan roster. Nikako ne smijemo zaboraviti Stipu Mandalinića, koji je klasični “šuter ubojica”! Tu su, opet ponavljam, Stepančić, koji je izvrstan u obrani, dva brza igrača Cindrić i Karačić, koji mogu slomiti svaku zonu, otvarati prostor svojom igrom “jedan na jedan”, razigravati pucače. Kopljar je jako dobar u obrani, također može pogađati, tu je Buntić, koji je onaj klasični šmeker, koji može potegnuti, igrati također dobro obranu. Kod Buntića nema problema, on je iskusan igrač. Nama je vanjska linija dobra, jaka, tu nema nikakve dvojbe.

Split, 120118.
Spaladium Arena.
Europsko prvenstvo u rukometu 2018.
Utakmica A skupine, Hrvatska - Srbija.
Na fotografiji: Domagoj Duvnjak, Luka Stepancic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Ipak se vratio na ozlijeđenog Duvnjaka.

- Sasvim je logično da bismo s njim bili još mnogo jači. On je kompletan igrač, koji je također bio opcija za lijevog vanjskog, ali generalno, što se tiče vanjskih igrača tiče, to je to! Hrvatska ne treba strahovati kad je vanjska linija u pitanju, i bez Duleta možemo biti vrhunski jer imamo odlične igrače na tim pozicijama. To se dalo prepoznati u ove dvije utakmice, a uvjerenja sam da će momci iz vanjske linije biti sve bolji i bolji! Držim da ćemo i u sljedećim utakmicama zabijati dosta golova izvana, da će to biti naš “trademark”. Veliki sam optimist, jako nme ohrabrilo ono što sam vidio do sada, a znam da će tek sad krenuti prava hrvatska rukometna oluja! Atmosfera na tribinama je sjajna, dobro igramo, ovaj Euro će pokazati koliko smo moćni - zaključio je Lacković.

Linker
23. travanj 2024 18:42