Split, 120118.
Spaladium Arena.
Europsko prvenstvo u rukometu 2018.
Utakmica A skupine, Hrvatska - Srbija.
Na fotografiji: Marko Kopljar, Domagoj Duvnjak.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

IZ DRUGOG KUTA

PRVENSTVO JE TEK KRENULO, A HRVATSKU JE VEĆ ZADESILA VELIKA NESREĆA Jedan od najstručnijih ljudi otkrio zašto je došlo do ozljede Domagoja Duvnjaka

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 14.01.2018. u 10:44

 • IZ DRUGOG KUTA O Duvnjakovoj ozljedi već na startu Europskog prvenstva ponešto su rekli stručnjak za kondicijsku pripremu sportaša Ivan Krakan i liječnik Vatrenih Boris Nemec

  Ivan Krakan iznimno je cijenjeni stručnjak za kondicijsku pripremu sportaša, predaje na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, radio je i radi s zvijezdama hrvatskog nogometa poput Domagoja Vide, Nike Kranjčara, Nikice Jelavića, s mladim Dinamovim talentom Bornom Sosom... Također, kondicijski je trener mlade U-21 reprezentacije Hrvatske.

  S poznatim hrvatskim stručnjakom porazgovarali smo na temu ozljede Domagoja Duvnjaka.

  - Nemam uvid u to koliko je i kako radio do početka Europskog prvenstva i te prve utakmice s Srbijom. Ipak, držim da se u jednom trenutku ipak forsiralo s njegovim povratkom. Jasno, iz razloga što svi znamo koliko je on bitan i koliko treba reprezentaciji, a očito je i Domagoj imao golemu želju igrati. No, s obzirom na ozljedu koju je prije imao i na sve što se događalo, bojim se da malo požurilo - kaže Krakan.

  Split, 120118.
Spaladium Arena.
Europsko prvenstvo u rukometu 2018.
Utakmica A skupine, Hrvatska - Srbija.
Na fotografiji: Domagoj Duvnjak.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
  Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX
   

  Grublji od nogometa

  Kao što vjerojatno znate, Duvnjak je operirao koljeno te se nakon toga posvetio rehabilitaciji, uz izraženu želju da igra za Hrvatsku na Euru. U svom Kielu imao je dozirane nastupe, prije nego je stigao na pripreme Kauboja, igrao je na pet utakmica određenu mintažu.

  - Koliko znam, njegovi iz kluba su inzistirali na nedolasku na pripreme i igranju Eura. Što je logično, klubovi plaćaju i igrače žele ih imati pod kontrolom, žele ih držati podalje od za njih manje bitnih utakmica, a to su upravo reprezentativni nastupi. Rukometaši su specifični, oni, za razliku od nogometaša, imaju bolju toleranciju na bol i neugodu. Grublji je sport. Duvnjakova želja za igrom te ta jaka tolerancija na bol i neugodu pridonijeli su ubrzanju procesa povratka. I sada se dogodila nesreća...

   

  Kaže da kad se radi o mišićnim ozljedama i rupturama mnogo faktora utječe i svaki je bitan na svoj način.

  - U igri su treninzi, umor, prehrana, putovanja... Mnogo je faktora. Konačno, ta ozljeda Duvnjakova lista je moguće i rezultat druge ozljede, one koljena. Mnogo puta se događa da netko operira prednji križni ligament, a onda se problemi pojave na nekom drugom mjestu, to se, recimo, dogodilo s Markom Pjacom, koji je imao problema s ložom, pa su Kranjčara nakon operacija koljena počeli boljeti aduktori - zaključio je Krakan.

  Na istu temu porazgovarali smo i s liječnikom Vatrenih Borisom Nemecom.

  - Naravno, ovo govorim bez da znam kakav je nalaz magnetske rezonance. Ali prema onome što sam vidio, Duvnjaku je otišao onaj duboki mišić soleus. Takva ozljeda zahtijeva tri-četiri tjedna stanke. Takve ozljede obično se događaju igračima koji su dugo bili rekonvalescenti. Na utakmici ih ponese, žele dati sve od sebe, pogotovo u atmosferi koja je vladala u Splitu. Igrači u takvim okolnostima žele više nego što nakon ozljeda objektivno mogu.

  Pitali smo Nemeca koliko se igrači koji su rekonvalescenti trebaju dozirati?

  - Svakako ih se treba dozirati kad je u pitanju minutaža, s njima treba biti jako oprezan. U nogometu se takve igrače na povratku obično ubaci u igru posljednjih petnaest-dvadeset minuta. Ako se pretjera s njihovom minutažom, onda lako dođe do ozljede - zaključio je Nemec.

  Iz drugih medija