REUTERS/Damir Sagolj
TU NEMA PUNO DILEMA

STRUČNI POGLED VELIKOG HRVATSKOG TRENERA GOLMANA 'Već sam 50 godina u rukometu..., golman se mora mijenjati ako nakon 15 minuta ne obrani ništa'

Lino Červar potrošio je dvije od moguće četiri zamjene igrača u prva dva kruga na vratare, a bivši trener reprezentativnih golmana Zdenko Zorko iznio je svoje mišljenje
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 21. siječanj 2018. 15:38

Od četiri izmjene koliko svaka reprezentacija može napraviti u prvom i drugom krugu Europskog prvenstva, Hrvatska je dvije potrošila na vratare. Nakon susreta protiv Islanda Mirka Alilovića zamijenio je golman Meškova Ivan Pešić, dok je u suprotnom pravcu Pešić otišao u petak navečer, dan prije susreta protiv Norveške.

Ostali podijelili uloge

Osim Hrvatske, vratara je u prvom krugu promijenila još samo Crna Gora, koja je nakon prvog kola uvela Melsungenova Nebojšu Simića, koji je propustio otvaranje protiv Njemačke zbog ozljede, dok su u drugom krugu to učinile Slovenija i Srbija. Ostale reprezentacije jasno su podijelile uloge. Prvi vratar podiže formu kako se prvenstvo primiče kraju, a drugi je tu da odradi solidnu dionicu kada zatreba.

Pravi su primjer reprezentacije poput Norveške i Francuske, gdje Bergerud i Gerard dobivaju golemu minutažu i povjerenje, a Christensen i Dumoulin čekaju svoju priliku s klupe da bi odmorili prve violine između vratnica.

U tom pogledu ne može se govoriti o reprezentacijama Švedske, Danske ili Njemačke koje imaju povlasticu da im vrata čuvaju dva podjednako kvalitetna vratara, koji se mogu izmjenjivati u bilo kojem trenutku.

Snimio: Robert Valai

Kauboji su jedina reprezentacija na Euru koja ima diskontinuitet, a samo je Ivan Stevanović branio u svim dosadašnjim dvobojima, iako je protiv Srbije Alilović odradio puno dulju i zapaženiju dionicu.

U reprezentaciji je s vratarima dugo radio Zdenko Zorko, bio je u Červarovu stožeru i onih zlatnih godina kada su osvojena najsjajnija odličja u Portugalu i Ateni te odlično poznaje Alilovića i Pešića, s kojima je imao priliku raditi.

Ipak, druga promjena golmana u tjedan dana sigurno kod njih stvara određeni nemir i nestabilnost. Ostali do sredine drugog kruga nisu mijenjaju uopće, mi već dva puta, stoga se postavlja pitanje trebamo li uopće trećeg vratara ili je sigurnija varijanta odrediti dvojicu prije turnira, koji će braniti na cijelom prvenstvu?

- Promjena golmana sigurno je opravdana. Nisam unutra pa ne mogu govoriti o stanju naših vratara, ali sigurno je da trećeg vratara, bez obzira na sve, moramo imati. Da sam ja u stručnom stožeru, napravio bih isto zato što se uvijek može dogoditi ozljeda ili slabija forma jednog od golmana, zbog čega je potrebno imati rezervu. Danas je ispao Pešić, jučer Alilović, ali na kraju dana bitna je pobjeda.

Mogu više

U prve četiri utakmice hrvatski golmani pojedinačno nisu prešli brojku od 10 obrana na jednoj utakmici, po postotku je najbolji bio Stevanović sa 26 posto obranjenih udaraca, a naša tri vratara zajedno su bila na 22 posto. U kakvom izdanju ste vi vidjeli hrvatske vratare na ovom turniru?

- Naravno da kada hrvatski vratar ima sedam ili osam obrana, to nije dovoljno u odnosu na golmane naših konkurenata, koji možda obrane 15 ili 17 lopti. Ipak, imam vjeru u naše golmane i mislim da mogu preokrenuti stvari u preostalim utakmicama - optimist je Zorko koji nam je analizirao prve tri utakmice hrvatskih rukometaša:

- Vidjelo se protiv Srbije i Islanda da naši golmani mogu braniti dobro. S nekim odličnim reakcijama odveli su nas do dvije lakše pobjede i dali dodatni impuls igračima u polju. Protiv Švedske to već nije izgledalo dobro i odrazilo se na rezultat.

Psihička priprema

U porazu od Švedske krenuo je Stevanović, dok je u tijesnoj pobjedi nad Bjelorusijom prednost dobio Pešić, no, oba su zamijenjena nakon 15-ak minuta igre zbog lošeg otvaranja. Koliko to utječe na vratara, odnosno treba li ga pustiti u igri pa čekati da se eventualno razbrani ili je dobra odluka mijenjati ga?

- Stvar je u psihičkoj pripremi vratara. Vjerujem da su na pripremama radili odlično, ali golman se mora mijenjati ako nakon 15 minuta ne obrani ništa. Tu odluku podržavam jer ne može se nekoga držati u igri 50 minuta bez da obrani niti jednu loptu - jasan je Zorko.

Prati bivši trener vratara u reprezentaciji i golmane drugih ekipa na Euru, a posebno su ga se dojmili oni naših protivnika u drugom krugu natjecanja.

- Norvežanin Bergerud je dobar, Francuzi brane solidno, ali mislim da su njihove metode rada drukčije od naših. Svatko ima nešto svoje na što stavlja poseban naglasak i to se onda odrazi i na golmanskom stilu - govori Zorko, koji je na kraju ponovio rečenicu koju je puno puta podvukao tijekom našeg razgovora.

- Već sam 50 godina u rukometu, znam da se s našim vratarima dobro radi i vjerujem u njih na ovom prvenstvu. Njihov sam veliki navijač.

Linker
10. travanj 2024 16:00