CROPIX
UZBUDLJIVA ZAVRŠNICA PRVOG KRUGA

VIDEO: NEVJEROJATAN RASPLET U SPALADIUM ARENI Poraz Hrvatske razveselio i Srbiju koja nakon velike drame ide u drugi krug EURA

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 16. siječanj 2018. 20:50

Kakva drama u obračunu za prolaz u našoj skupini. Srbija je trebala +4 da izbaci odmah Island, imala je +3, šut Nenadića sa sirenom, Björgvin Pal Gustavsson zaustavio je padom na loptu. Samo sreća je odlučila na stranu Islanđana, koji nisu bili za prepoznati u odnosu na prve utakmice i produžila im nadu. Srbija je čekala da Švedska pobijedi Hrvatsku da bi prošla. Nisu se puno uzdali u to što su jasno i rekli, ali koliko su bili u krivu pokazalo se nešto kasnije.

Srpska računica protiv Islanđana bila je vrlo jasna. Trebala im je pobjeda od četiri gola razlike da bi prošli, a Island izravno poslali kući. Za Island je to bila naoko nebitna utakmica jer sve do -4 im je pasalo, a ti bodovi sa Srbijom ne bi im i tako donijeli ništa. Dva su boda zaradili protiv Šveđana, barem su tako mislili, a to je bilo iznad očekivanja uoči Splita.

No, da će morati biti oprezni, poruka im je stigla već na početku utakmice kada je Srbija povela i držala prednost gotovo cijeli prvi dio. Tek na kraju je Island uspio izjednačiti.

Najveća novost u sastavu Srbije bio je ulazak Stefana Vujića, koji je imao dosta problema s koljenom i to je razlog da nije igrao više na ovom Euru. S Vujićem i Ilićem na krilu je srpski napad djelovao dosta brže, makar nije tu bilo velikog pomaka i vidjelo se da dosta lako padaju na momente i gube ozbiljnije prednosti.

Island je krenuo s najjačom postavom, cilj je bio prolaz, makar je Cupara bio vrlo dobar na golu Srbije, Sigurdsson je u prvih 30 minuta uspio doći do šest pogodaka.

I onda se još jednom pokazala slaba fizička pripremljenost Srbije. Island je pojačao obranu, preuzeo kontrolu utakmice i s malo bolje realizacije sve je trebalo biti gotovo za samo deset minuta nastavka. No, Cupara je branio odlično i bio jedina prava svijetla točka srpskog sastava, pa je srpska nada trajala i dalje. Ali Island ima Palmarssona koji lako zbroji dva i dva i napadu drži kontrolu kada realizacija nije kakav bi trebala biti.

No, na +4 Sveinsson ga povlači, Srbija se vraća na 23:23 u 50. minuti i najavljuje uzbudljivu završnicu. Dvije minute kasnije Srbija vodi 25:24. Na kraju dobra i uzbudljiva utakmica, Srbija nadomak senzaciji, u posljednju minutu su ušli sa +3. Islanđani su prerano stali, a Srbiji je trebao samo gol za čudo. I dobili su šansu, sedam sekundi do kraja time-out Cvetković. Posljednji napad. I onda Nenadić dolazi na sredinu, diže se u skok-šut, a Gustavsson brani u padu, leži na lopti i to je bilo veliko slavlje Islanđana.

Slavlje koje im se pretvorilo u tugu nakon što su naši rukometaši uvjerljivo izgubili od Švedske i poslali Srbiju u Zagreb.

U kakvom su raspoloženju Srbi bili nakon završetak dvoboja s Islanđanima najbolje pokazuje izjava njihovog izbornika na presici nakon utakmice.

- Pobijedili smo, a tužni smo. Ne znam što nam se događa, kome smo se zamjerili, ali već treću utakmicu u posljednjem napadu nam se sudi probijanje, sada Obradoviću... Odigrali smo dobru utakmicu, ali nije nam bilo dovoljno - razočarano je nakon utakmice govorio srpski izbornik Jovica Cvetković ne računajući na pomoć Hrvata, koja je ubrzo stigla.

Geir Sveinsson, izbornik Islanđana, dugo je gledao u statistiku, kao da mu je bilo nejasno što se dogodilo na kraju.

- Mi smo imali na kraju puno sreće. Nismo ponovili igru iz prve dvije utakmice. Prerano smo pomislili na +4 da je utakmica završena.

Tada se Sveinsson još nadao da poraz neće značiti i pakiranje kofera za povratak kući, ali Šveđani su mu svojom pobjedom protiv nas kupili kartu za Island, a ne za Zagreb.

Rezultati by SofaScore

EP rukomet 2018: Francuska - Bjelorusija 32-25

U susretu posljednjeg kola B skupine Europskog prvenstva u utorak su u Poreču rukometaši Francuske protiv Bjelorusije slavili sa 32-25 (14-11), te će u drugi krug, gdje se križaju sa skupinom u kojoj je Hrvatska, prenijeti maksimalna četiri boda.

U prvom poluvremenu utakmica je većim dijelom bila u egalu i tek u zadnje dvije i pol minute Francuzi su se sa dva pogotka u nizu odvojili na tri gola razlike (14-11).

U nastavku stvari su sjele na svoje mjesto i Francuzi su bez većih problema došli do očekivane pobjede. Naime, prednost Francuza je nakon tri i pol minute nastavka narasla na pet golova (16-11), a u 42. minuti svjetski prvaci već su imali sedam pogodaka viška (22-15). Do kraja susreta rukometaši Bjelorusije nisu uspjeli doći na manje od četiri gola zaostatka.

Kod Francuza najefikasniji su bili Dika Mem sa 9 i Nikola Karabatić sa 6 golova, a momčad Bjelorusije predvodio je Aliaksandr Padšivala sa 6 pogodaka.

U drugom susretu B skupine favorizirana Norveška igra protiv Austrije (20.30 sati).

Linker
16. travanj 2024 08:31