Veselin Vujović
 REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS
IZNERVIRALI GA RUMUNJI

VUJOVIĆ BIJESAN NA SUCE! MIJENJA POSAO I ODLAZI U RUDARSTVO 'Igračima ne zamjeram ništa, zamjeram sebi što u 45 godina ne znam pravila ove igre'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 13. siječanj 2018. 23:49

Makedonska je pjesma odjekivala Arenom, tričetvrtinski ritam prenio se s tribina na parket, igraču su zaplesali u euforiji, crveno-žuta rijeka potopila je zeleno-plave vrhove! Nakon neizvjesnih, izjednačenih i strahovito uzbudljivih 60 minuta, Makedonija je svladala Sloveniju 25:24 (11:11) i upisala važne bodove, kojima je gotovo sigurno osigurala plasman u drugi krug.

Makedonci su slavili i uživali u pobjedi, a Veselin Vujović, slovenski izbornik, bjesnio je na doista smiješne rumunjske suce Dina i Dinua. Ali, u suđenju ne smije Vujović tražiti razloge poraza, jer ta dva komična lika podjednako su oštetili i njegovu i suparničku momčad. Međutim, doista treba dignuti glas i napasti sudačku organizaciju EHF-a, budući da bi ovakvim neznalicama krajnji domet morao biti da na malom ekranu gledaju Euro, a ne da budu izravni sudionici možda i najjačeg svjetskog rukometnog natjecanja! Neshvatljivo je da netko u EHF-u može ovakve jadne arbitre delegirati za ovakvo natjecanje...

Nakon što je čestitao Makedoncima na zasluženoj pobjedi, Vujović je izbacio gorčinu iz sebe:

- Svojim igračima ne mogu ništa zamjeriti, zamjeram jedino sebi što u 45 godina koliko sam proveo u rukometu ne znam pravila ove igre! Ovakvo suđenje ne odgovara ni igračima ni trenerima, odgovara valjda samo onima koji delegiraju ovakve suce. I ne želim reći da je moja momčad bila oštećena suđenjem. Ne, kod 90 posto njihovih odluka nisam shvatio što Rumunji žele reći. I ako odgovorni ljudi u EHF-u kažu da je ovo bilo dobro suđenje, onda ću ja promijeniti posao, bavit ću se nekim lakšim zanimanjem. Recimo, rudarstvom – nudio je tone ironije Vujović.

Makedonci i Slovenci, kojih je bilo podjednako u Areni, svakih oko 5000, stvorili su vruće ozračje, dvorana je pucala pod decibelima. Istina, navijalo se na mahove – kad su Makedonci imali rezultatsku prednost, odjekivala je makedonska pjesma, kad su Slovenci vodili, glasno se jodlalo! A gotovo su se stalno izmjenjivali u vodstvu, samo su u dva navrata i jedni i drugi imali opipljiviju prednost...

Slovenci su poveli 6:3 u 14. minuti i ta su tri gola viška držali sve do 27. minute (11:8). A tada je makedonski izbornik, Španjolac Raul Gonzalez, pozvao minutu odmora i do poluvremena su Makedonci zabili tri gola i izjednačili na 11:11! Pa kakve je to čarobne riječi Gonzalez izgovorio u tom „time-outu”?

- Ne znam jesu li me igrači uopće čuli od ove silne buke, a kamoli jesu li razumjeli moj engleski na španjolski način – nasmijao je novinare Gonzalez, a junak dvoboja, neuništivi ljubimac zagrebačke publike, Kiril Lazarov (zabio je sedam golova i imao je još toliko asistencija!), dodao je još malo humora:

- Nemam pojma što je Raul govorio, stvarno se ne mogu sjetiti – uživali su Makedonci u ležernoj atmosferi nakon pobjede.

Potom je, u nastavku, Makedonija povela 15:11 (34. minuta), imala je i „zicer” za pet razlike, ali je Manaskov promašio prazan gol. Slovenija se vratila, u 45. minuti bilo je 17:17 i do kraja se igralo „gol za gol”, u takvoj igri nijanse su otišle na makedonsku stranu, koja je, eto, upisala startne bodove.

Linker
25. travanj 2024 18:20