Ivica Obrvan
 Foto: Ante Cizmic / CROPIX
POGLED IZ STRUČNOG KUTA

ANALIZA IVICE OBRVANA Hrvatska je napravila nešto što nije smjela, ali je dobila maksimalno stabilnog Šegu, pa Mandića, Šipića, Musu, pa Vrankovića...

Hrvatski trener s dugogodišnjim inozemnim iskustvom SP u Njemačkoj i Danskoj prvi je put nakon dugo godina pratio na zasluženom odmoru
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 25. siječanj 2019. 13:07

Nakon dugo godina hrvatski trener Ivica Obrvan veliko rukometno prvenstvo pratio je u miru, kao gledatelj. U prošlosti je bio ili unutra kao trener (Makedonija) ili je vodio klubove na pripremama za proljetnu polusezonu.

Trenutno čeka novi angažman nakon što je u travnju prošle godine napustio Chambery poslije četiri uspješne sezone za kormilom francuskog prvoligaša, a Hrvatsku je u prvom i drugom krugu SP-a pozorno pratio, zbog čega se nameće kao idealan sugovornik za seciranje učinjenog.

- Gledajući zadnja dva prvenstva u Hrvatskoj te Danskoj i Njemačkoj mislim da, ako smo na EP-u imali neuspjeh jer smo bili domaćini i osvojili peto mjesto, onda će na SP-u i moguće šesto mjesto biti zadovoljavajuće. Igrali smo na stranom terenu bez obzira na veliku pomoć naših navijača, pogotovo u Münchenu - započeo je Obrvan osvrnuvši se detaljno na predstave Kauboja.

- Možemo prvenstvo podijeliti u dva dijela jer smo u prvom krugu imali dvije slabašne utakmice koje smo lako pobijedili, zatim dvije ozbiljne utakmice s Islandom i Makedonijom, koje smo također pobijedili, i onda derbi utakmicu protiv Španjolaca. Razmišljali smo o dva boda, nadali se četiri, na kraju smo prenijeli četiri i bili zadovoljni raspletom u prvih pet utakmica.

Nakon pobjede protiv Španjolske hrvatska javnost zapala je u euforiju koja se ubrzo ugasila porazom od Brazila, a euforija se pretvorila u gorčinu nakon poraza od Njemačke.

- Otišli smo u Köln gdje smo si u prvoj utakmici, bez obzira na kvalitetu Brazila, napravili nešto što nismo smjeli i onaj nekakav san i lijepe šanse koje smo imali za plasman u polufinale smo kompromitirali. Zato su nam trebale dvije pobjede protiv domaćina Njemačke i Francuske i bilo je teško za očekivati da ćemo pobijediti u obje utakmice, iako smo pokazali da možemo. Na kraju smo izvukli neki maksimum koji smo mogli, a to je borba za peto mjesto, što nam osigurava kvalifikacije za Tokio. Ako smo to postavili kao prvotni cilj, onda možemo reći da smo ga ostvarili - ističe Obrvan, koji se elegantno ogradio od komentiranja budućnosti izbornika Červara na klupi reprezentacije.

- Pitanje je na mjestu, ali nije adresirano na pravu adresu samo zato što sam ja osoba koja se bavi istim poslom.

Cilj je ostvaren, u Tokiju bismo trebali biti s obzirom na jačinu kvalifikacija, a, za razliku od EP-a u Hrvatskoj, pomaci u igri i pozitivne promjene u sastavu su vidljivi. Da se to iščitati i iz Obrvanovog seciranja dobrih strana u igri naše reprezentacije.

- Osim na jednoj utakmici, pozitivna je bila igra obrane koju smo odigrali jako dobro, posebno 5-1, a onda djelomično i 6-0, na čijem se čelu maksimalno stabilnošću nametnuo Marin Šego. On se jako dobro nadopunio s minutažom koju je dobio Stevanović. Dobili smo veliki plus i u nekim novim dečkima koji su se pojavili i vjerujem da nisu prolaznici. Istaknuo bih Mandića, Šipića, Musu, koji nije novi, ali je dao veliki doprinos u napadu, što mu dosad nije bila osnovna namjena. Dobili smo i Vrankovića, koji je nakon dobrih početnih izdanja Luke Stepančića dobro nadomjestio, a sigurno je da može i bolje. U obrani je pokazao veliku odlučnost i borbenost.

Veliko finale u nedjelju u 17.30

Svjetsko rukometno prvenstvo je pri kraju, a sada slijedi ono najslađe - utakmice za medalje na rasporedu su u nedjelju. Od 14.30 će Francuska i Njemačka igrati za broncu, dok će Danska i Norveška od 17.30 sati igrati finale.

Završnica:

25. siječnja u 17.30 Danska - Francuska 38:30

u 20.30 Njemačka - Norveška 25:31

26. siječnja - 17.30, Španjolska - Egipat 36:31

26. siječnja - 20.30 Hrvatska - Švedska 34:28

27. siječnja - 14.30 utakmica za 3. mjesto (Herning)

27. siječnja - FINALE u 17.30 (Herning)

Linker
24. travanj 2024 22:49